Autor Wątek: RAV4 koła 19", jak to jest z kołem dojazdowym?  (Przeczytany 5942 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline karas

• Początkujący
  • Samochód:: Rav4 gen 5
Odp: RAV4 koła 19", jak to jest z kołem dojazdowym?
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Lutego 2022, 12:44:58 »
Nie zgadzam się. 15" Ci nie wejdzie bo masz większą średnicę tarczy niż wewnętrzna średnica felgi.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Lutego 2022, 13:21:56 »
Masz rację. Chciałem jedynie wskazać, że dojazdówka jest obojętnie jaka byle dała się obsadzić.

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Lutego 2022, 14:13:43 »
Najlepiej kupić kolo dojazdowe rozmiar 18 i po sprawie. Na allegro kompet z lewarkiem,.śruba mocującą, kluczem około 800 zł.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Lutego 2022, 14:40:31 »
Ciekawe,  że te oryginalne są...17" :)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Lutego 2022, 15:05:54 »
Wybór łatwy nie jest, ale ja do tej pory w swojej Ravce ani razu nie korzystałem z dojazdówki. Nigdy nie złapałem kapcia na tyle, żeby powietrze całkowicie uszło. Zawsze mogłem dojechać do wulkanizatora i dojazdóweczka nowiutka i nigdy nie używana. Dlatego teraz pojadę hardcorem i nie kupię dojazdówki, a będę korzystał z zestawu naprawczego. Chociaż widziałem gdzieś u amerykańskich Youtuberów, że wkładają we wnękę pełno wymiarowe koło i wszystko pasuje. Jeżeli tak by było, to warto spróbować.
https://www.youtube.com/watch?v=bggIdJzK5zI

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Lutego 2022, 15:58:28 »
Też tak mam. Ostatni raz złapałem kapcia jakieś 15 lat temu. Jednak bywałem już poprzednim autem w takich miejscach (w wysokich i dzikich górach Czarnogóry) gdzie jakbym rozwalił oponę na ostrych kamieniach to byłoby niewesoło. Byłby wtedy ogromny kłopot, laweta nie dojedzie, lewarka i klucza też nie miałem żeby nawet móc dymać z kołem pod pachą 20km. Miałem tylko glut i kompresor, małą dziurkę może by ogarnął ale głębsze rozwalenie to poważny klops. Tak więc dużo zależy od miejsca użytkowania auta. Jeżeli korzystasz głównie w mieście to można machnąć ręką i jakiś asistance zawsze w rozsądnym czasie nas ogarnie. No ale już w dalekiej trasie w ciemną, zimną, niedzielną noc może być zapewnione spanko w aucie. A co jak będziemy w jakimś zadupiu i nie będzie zasięgu telefonu?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Lutego 2022, 16:08:14 »
No tu masz rację. Na totalnym odludziu i z oponą rozwaloną na cacy, bez zapasu może być problem. Ale zaczekam jak przyjedzie moja biała strzała, zajrzę do bagażnika, zobaczę czego tam nawkładali, że nie mam możliwości zamówienia dojazdówki. Z katalogu wynika, niezależnie od tego, jak śmiesznie to brzmi, że ogranicza mi to dach panoramiczny. Ale co dach panoramiczny może mieć we wnęce na koło zapasowe, to nie ogarniam. Podejrzewam, że chodzi o masę pojazdu. Obadam jak otworzę bagażnik:))

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Lutego 2022, 16:56:37 »
... Ostatni raz złapałem kapcia jakieś 15 lat temu. ...
A ja złapałem wkręta na 2 dzień po wyjechaniu z salonu, rok temu ;) Taki peszek. Ale od roku spokój.

Offline Misz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Lutego 2022, 15:08:27 »
Jeżeli ktoś byłby zainteresowany kołem pełnowymiarowym, to ja zdecydowałem się na felgę Alcar KFZ 7,00Jx17 5x114.3 35.00 a na niej opona całoroczna Vredestein Quatrac PRO 225/65 R17 106 V XL (chciałem aby nie była kierunkowa a takich jest mniej). Pasuje do wersji EXE (założona testowo w serwisie oponiarskim, tarcze mają miejsce) i spokojnie mieści się pod podłogą bagażnika w górnej pozycji. Wyszło niewiele drożej niż dojazdówka...
Liczę, że nie będę korzystał  :cheesy:
Do zakupu skłoniła mnie jedna pana i przejażdżka lawetą :cry:

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Lutego 2022, 16:22:54 »
dokupiłeś do tego jakiś organizer, podnośnik itd?
masz fotkę jak to wygląda po upchnięciu? z tego co pamiętam to przy takiej szerokości opony nie da się ustawić podłogi na niższym poziomie?

Offline Misz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Lutego 2022, 16:36:50 »
Po włożeniu tego koła, nie da się włożyć podłogi w dolnym położeniu. Koło jest za wysokie.
Dokupiłem śrubę mocującą, lewarek, klucz, śruby (niepotrzebnie bo oryginalne pasują). Wszystko dość luzem wrzucone do wnęki felgi. Tylko zabezpieczyłem przed obijaniem, otarciami, hałasem. Szukałem jakiś organizerów ale nic nie znalazłem. Oryginalny wkład pod zestaw naprawczy leży sobie w garażu...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Lutego 2022, 17:30:18 »
Jesteś świadomy,  że w razie ew. kontroli mogą się czepić i przy założonym takim kole zatrzymać nawet D.R.?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl