Za to co opisałeś w zależności od studia detailingowego policzą sobie conajmniej 5 tysięcy za folię. Nie wiem ile chcesz jeździć autem, ale w przypadku rav4 bardzo niekorzystnie wychodzi ppf, bo auto jest duże, więc ppf (na całe auto) kosztuje 15-20 tysięcy, więc conajmniej 10% ceny, co innego w przypadku aut po 500k i więcej, bo wtedy lepiej się to kalkuluje. Ja chyba będę we własnym zakresie naklejać na reflektory przednie, żeby bez skrupułów w trasie można było przetrzeć je ze śniegu i soli najzwyklejszą chusteczką, albo ze skrobać lód, bez obaw o zarysowanie.
Powłoka to całkowicie inna sprawa, co prawda nie jest bezobsługowa, najlepiej conajmniej 1-2 razy w miesiącu (w przypadku gdy jeździmy 15-20kkm rocznie) umyć ręcznie dobrym szamponem, metodą na dwa wiadra oraz conajmniej raz do roku trzeba by jechać na serwis, odetkać powłokę i nałożyć top, żeby lepiej zrzucało wodę. Ale jak nie ma możliwości, to chociaż co 1-2 miesiące zaprowadzić na mycie do jakiejś firmy detailigowej, żeby umyli auto, a poza tym można na spokojnie myć na be dotyku. Największą zaletą powłoki jest ułatwienie mycia na myjni bezdotykowej, a wiadomo, że większość z nam nie ma możliwość lub czasu umycia auta w sposób klasyczny, wystarczy podjechać na myjnię i brud spłuka się dużo łatwiej i auto będzie wyglądać dużo lepiej. Różnica pomiędzy najtrwalszymi woskami a powłokami, nawet takimi w wersji light, z trwałością do 6-9 miesięcy, jeśli chodzi o domywanie bezdotykowe jest bardzo duża na plus dla powłok.
Ja na pewno będę nakładać powłokę na auto przy odbiorze, ale jeszcze się zastanawiam nad studiem, bo np. w Romanowskim sama powłoka na lakier to jakieś 4,5k - moim zdaniem całkiem sporo, w studiu gtechnic wedlug ich konfiguratora powinno się zmieścić w 3k. No ja mam możliwość nałożenia sobie samemu, ale to że 12h roboty - 2h rozkładania sprzętu i mycia, z 1h glinkowania, że 4h lekkiego polerowania, potem znowu mycie i odtluszanie lakieru, jakieś 1h i z 1-2h nakładania i docierania powłoki. Ogólnie to cały dzień ostrej fizycznie roboty, koszty to jakieś 500zl, z tym, że ja mam miejsce do mycia, szampony, polerkę i tak dalej, jedynie musiałbym kupić powłokę, jakiś top coat i mikrofibry do docierania.
Za to na pewno będę we własnym zakresie nakładał powłokę ceramiczną na skóry. Przede wszystkim zmniejsza zabrudzenia od jeansów i podobnych, koszt - 150-300zl, wytrzyma pewnie ze 2 lata.