Autor Wątek: Czy warto zainwestować w folie PPF oraz powłokę ceramiczna  (Przeczytany 13603 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Czy warto zainwestować w folie PPF oraz powłokę ceramiczna
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Października 2024, 13:00:51 »
Dobra ceramika koszt ok 7 tys, pełna konserwacja zgodnie ze sztuką rozmontowanie zawieszenia wydechu przewodów itp mycie oklejanie +- 12 tys, wygłuszenie cirka about 8 tys, lepsze audio 4,5 tys. I robi się ok. 30 tys na dofinansowanie budżetowego wozidła, z którego to dofinansowania najbardziej skorzysta kolejny właściciel, bo pierwszych 10 lat można przejeździć bez tego wszystkiego. No ale z drugiej strony, jeżeli są pasjonaci motoryzacji, to czy moje argumenty mają tu jakikolwiek sens? Pasja nie da się przeliczać na pieniądze, bo przynosi satysfakcję.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Czy warto zainwestować w folie PPF oraz powłokę ceramiczna
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Października 2024, 13:25:10 »
Ale była mowa o folii PPF, co na RAV4 kosztuje około 15 tysięcy. Przynajmniej tyle kosztowało rok temu.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Wodnik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GR PLUG-IN
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Października 2024, 14:04:10 »
Auto RAV4 GR Plug-In 2024. Auto zostaje z nami do końca jego lub moich dni. Położona folia ppf na całym aucie i 2 miesiące później już się przydała. Obcierka z winy autobusu, który nie spodziewał się, że syn będzie przepuszczał pieszego i autobus zaczął ruszać. Po zerwaniu folii z błotnika i zderzaka do wymiany tylko tylna lampa bez lakierowania obu elementów. Wszystko pokryła wprawdzie ubezpieczalnia MZK, ale dwa elementy dalej nie lakierowane  :grin:. Ja zapłaciłem sporo, bo ponad 20k, ale wiem że są firmy co zrobią to taniej.

https://prnt.sc/Smo1yrAw7MiF
https://prnt.sc/_CfAbGoZY_yg
https://prnt.sc/ohmwZULJx-6T

Oczywiście jak ktoś bierze auto w leasing, czy tylko na kilka lat to oczywiście, że mu się nie opłaca chyba, że nie ma co z kasą robić i chce sprzedać auto z oryginalnym lakierem bez zarysowań.

Pewnie kiedyś zrobię też zabezpieczenie antykorozyjne spodu i wygłuszenie kilku rzeczy.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Października 2024, 14:14:49 »
są firmy co zrobią to taniej.

taniej = cieńsza folia i mniejsza precyzja w położeniu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Października 2024, 14:23:00 »
Oczywiście jak ktoś bierze auto w leasing, czy tylko na kilka lat to oczywiście, że mu się nie opłaca

Wyszedłem z tego samego założenia. Ja planuję jeździć minimum 10 lat. Na ten moment głównym argumentem, który może mnie skłonić do wymiany auta w 2034 roku jest zakaz sprzedaży nowych aut z silnikiem spalinowym od 2035 (o ile się utrzyma). W każdej innej sytuacji będę się raczej skłaniał ku temu żeby jeździć tym autem jak najdłużej.

Pewnie kiedyś zrobię też zabezpieczenie antykorozyjne spodu i wygłuszenie kilku rzeczy.

Ja zacząłem od antykorozji od spodu (prosto z salonu pojechał na konserwację podwozia) bo im później się to zrobi tym trudniej zrobić to skutecznie.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #35 dnia: 22 Października 2024, 15:22:30 »
Ponownie nie rozumiem podejścia kupując dzisiaj nową Toyotę, czyli zwykłe masowe auto że "zostaje do śmierci" to ładuje kasę w opór. Tutaj kolega pokazuje skutki obcierki, super dla jakiegoś klasyka czy nietuzinkowego auta a w tym wypadku to najlepiej wyszedł chyba ubezpieczyciel autobusu i firma zakładająca folie. Wspomniane było 20k za folie, do tego uczciwa konserwacja 10k, jak ktoś jeszcze chce się bawić w wyciszanie to dodajmy minimum 5k. W sumie 35k władowane w auto jeżdżące codziennie, jutro może ktoś ci skasować to auto i tyle kasy i czasu idzie w błoto. Folie podobno trzeba zmieniać co 5-7-9 lat, zależy od jakości, zabezpieczenie antykorozyjne też trzeba kontrolować. Spokojnie robi się z tego taka cena że autentycznie można zmienić auto na nowe po 4 latach i rachunek będzie bardzo zbliżony. Oczywiście każdy sobie panem, po prostu dla mnie się to nie dodaje. Nie wiem co Toyota i inni pokażą za rok, dwa czy pięć lat, może zakocham się w kolejnym modelu, po co sobie zamykać drogi.

PS. Chyba limit słów został zmieniony  :grin:
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2024, 15:27:01 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #36 dnia: 22 Października 2024, 16:09:47 »
Każdy robi jak chce i za ile chce. Mi by tez było szkoda wywalić tyle kasy w zabezpieczenie auta. A co do argumentu o końcu spaliniaków w 2035.... Toż to szmat czasu - firmy pracują nad doskonaleniem technologii. Toyota juz zapowiada elektryki z zasięgiem 1500km.... Moze juz za 5 lat okaże się to rzeczywistością. Może nie... zobaczymy. A moze ogniwa wodorowe. Ale każdy robi jak uważa :)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 22 Października 2024, 19:45:57 »
Myślę że Toyota leci w kulki z elektrykami, tyle co mają to partnerstwo chyba z BYD i tyle. Nie pracują tam barany, wiedzą że sprzedaż jest tak wysoka dzięki ich dwudziestoletniemu rozwojowi napędów hybrydowych. Przechodząc na elektryki stracą całą przewagę i zostaną z archaicznymi multimediami :grin:
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Października 2024, 19:43:01 »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, ja mimo, że biorę to auto w leasing to chciałbym je raczej później zostawić i korzystać ile wlezie, bo przeraża mnie trochę gdzie zmierza współczesna motoryzacja. Faktycznie, PPF kosztuje sporo, ale to jedyne fizyczne zabezpieczenie, woski i powłoki są spoko, ale raczej tylko wyglądowo. Muszę popytać, może uda mi się znaleźć jakąś spoko cenę poza Krakowem raczej, bo jak ze wszystkim jest tutaj po prostu miejsko drogawo (z całym szacunkiem dla Pana z Kuro, które szanuję). Zabezpieczenie podwozia to też ważna sprawa, ale chyba wolałbym w pierwszej kolejności zrobić PPFa i poczekać na kolejną zimę, żeby rozbić koszty.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Października 2024, 21:48:16 »
W sumie 35k władowane w auto jeżdżące codziennie, jutro może ktoś ci skasować to auto i tyle kasy i czasu idzie w błoto. Folie podobno trzeba zmieniać co 5-7-9 lat, zależy od jakości, zabezpieczenie antykorozyjne też trzeba kontrolować. Spokojnie robi się z tego taka cena że autentycznie można zmienić auto na nowe po 4 latach i rachunek będzie bardzo zbliżony.

Jeśli nawet pesymistycznie uznamy, że folię wymienisz po 5 latach a zabezpieczenie antykorozyjne skontrolujesz co roku to z całą pewnością nie uzbiera Ci się z tego wszystkiego łącznie 200 tysięcy w ciągu 4 lat :)

Ponownie nie rozumiem podejścia kupując dzisiaj nową Toyotę, czyli zwykłe masowe auto że "zostaje do śmierci" to ładuje kasę w opór

Nie rozumiesz i na szczęście rozumieć nie musisz. Wystarczy, że zaakceptujesz, że ludzie kierują się różnymi kryteriami. Ja na przykład władowałem w nowy samochód całkiem sporo kasy bo planuję pojeździć nim minimum 10 lat a bardzo możliwe, że kilka lat dłużej i chcę, żeby ten samochód był jak najdłużej w jak najlepszym stanie. Wymiana samochodu za 4 lata na nowy mnie nie interesuje. Za 8 lat też nie. Nie dlatego, że mnie nie stać, ale dlatego, że po prostu nie chcę tego robić. Chcę używać jednego samochodu możliwie jak najdłużej. Bo tak chcę. Jeśli ktoś ma ochotę wymienić auto za 4 lata - jego sprawa. W takiej sytuacji ładowanie dodatkowej kasy faktycznie mija się z celem. Ale to, że chcę swoim jeździć minimum 10 lat to wyłącznie moja sprawa. I wyłącznie moja sprawa ile kasy właduję, żeby to zrealizować.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Października 2024, 21:56:53 »
A co do argumentu o końcu spaliniaków w 2035.... Toż to szmat czasu - firmy pracują nad doskonaleniem technologii. Toyota juz zapowiada elektryki z zasięgiem 1500km.... Moze juz za 5 lat okaże się to rzeczywistością.

Może tak, a może nie. Może będę miał gdzie ładować szybko samochód a może polska sieć energetyczna nie zostanie do tego czasu wystarczająco zmodernizowana i  będą istotne ograniczenia w ładowaniu elektryków. Może będą alternatywne paliwa a może nie będą. W cholerę niewiadomych.

Jeśli w 2034 będę widział, że technologia dojrzała i np. elektryki są już dla mnie sensowną alternatywą dla silników spalinowych to będę po prostu używał swoją Ravkę kilka lat dłużej bo będę wiedział, że w każdej chwili mogę wymienić na coś innego, sensownego i nie będę miał żadnego parcia na wymianę. Jeśli w 2034 zakaz się utrzyma a będę widział, że elektryki nadal nie są dla mnie sensowną alternatywą (z dowolnego powodu) to wówczas być może wymienię Ravkę na coś innego jeszcze z silnikiem spalinowym, żeby jeszcze bardziej opóźnić moment kiedy nie będę miał już żadnego wyboru.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #41 dnia: 25 Października 2024, 07:10:15 »
Czemu liczysz 200kpln za wymianę auta po 4 latach? Zapominasz, że ten 4 letni sprzedajesz i realnie dostajesz całkiem spoko cenę za toyotę.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 25 Października 2024, 08:13:10 »
Czemu liczysz 200kpln za wymianę auta po 4 latach? Zapominasz, że ten 4 letni sprzedajesz i realnie dostajesz całkiem spoko cenę za toyotę.

Fakt, mój błąd. Zupełnie nie wziąłem tego pod uwagę. Jeśli dużo włoży się w antykorozję + lakier i ewentualnie wygłuszenie to w wersji alternatywnej, bez wydawania tej kasy ale po odłożeniu analogicznej kwoty i sprzedaży starego po 4-5 latach prawdopodobnie można by kupić nowy samochód (z kilkoma dodatkowymi założeniami, ale nie dzielmy włosa na czworo). Tak jak jednak pisałem - moim celem nie jest wymiana samochodu po 4-5 latach i nie chodzi o kwestie finansowe.

Offline Wodnik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GR PLUG-IN
« Odpowiedź #43 dnia: 25 Października 2024, 22:26:02 »
Ponownie nie rozumiem podejścia kupując dzisiaj nową Toyotę, czyli zwykłe masowe auto że "zostaje do śmierci" to ładuje kasę w opór. Tutaj kolega pokazuje skutki obcierki, super dla jakiegoś klasyka czy nietuzinkowego auta a w tym wypadku to najlepiej wyszedł chyba ubezpieczyciel autobusu i firma zakładająca folie. Wspomniane było 20k za folie, do tego uczciwa konserwacja 10k, jak ktoś jeszcze chce się bawić w wyciszanie to dodajmy minimum 5k. W sumie 35k władowane w auto jeżdżące codziennie, jutro może ktoś ci skasować to auto i tyle kasy i czasu idzie w błoto. Folie podobno trzeba zmieniać co 5-7-9 lat, zależy od jakości, zabezpieczenie antykorozyjne też trzeba kontrolować. Spokojnie robi się z tego taka cena że autentycznie można zmienić auto na nowe po 4 latach i rachunek będzie bardzo zbliżony. Oczywiście każdy sobie panem, po prostu dla mnie się to nie dodaje. Nie wiem co Toyota i inni pokażą za rok, dwa czy pięć lat, może zakocham się w kolejnym modelu, po co sobie zamykać drogi.

PS. Chyba limit słów został zmieniony  :grin:

Konrad właśnie sprawdziłem sobie cenę takiej RAV4 Plug In z 2021 roku Executive (można kupić za około 190 tyś zł) z RAV4 Plug In z 2025 roku Style (bo już nie ma Executive) (284 tyś zł) i różnica w cenie to około 80-100 tyś zł. I wolę wydać nawet 35 tyś zł i jeździć 10 lat niż tracić co roku około 25 tyś tylko po to, żeby co 4 lata jeździć nowym, niewygłuszonym autem i co 4 lata dokładać około 100 tyś zł. 

Ale każdy może robić to na co ma ochotę i pieniądze :grin:

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #44 dnia: 26 Października 2024, 18:33:38 »
Szczerze powiedziawszy Rav4 PHEV w tym momencie to chyba najgorszy wybór, poza tym elektrycznym czymś jeśli chodzi o zachowanie wartości. Ta generacja jest już mocno opatrzona, na samym końcu cyklu życia modelu. Dodatkowo wersja plug-in myślę że cierpi na podobne problemy jeśli chodzi o postrzeganie przez drugich klientów jak czyste elektryki, czyli musi być mocno przeceniona by zaryzykować używaną baterie i ewentualne problemy z nią. Oczywiście to jest moja opinia podparta tzw. danymi z pupy  :grin:
C-HR II 1.8 '24 Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl