Autor Wątek: Czy warto zainwestować w folie PPF oraz powłokę ceramiczna  (Przeczytany 13623 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wodnik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GR PLUG-IN
Odp: Czy warto zainwestować w folie PPF oraz powłokę ceramiczna
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Października 2024, 22:54:17 »
Szczerze powiedziawszy Rav4 PHEV w tym momencie to chyba najgorszy wybór, poza tym elektrycznym czymś jeśli chodzi o zachowanie wartości. Ta generacja jest już mocno opatrzona, na samym końcu cyklu życia modelu. Dodatkowo wersja plug-in myślę że cierpi na podobne problemy jeśli chodzi o postrzeganie przez drugich klientów jak czyste elektryki, czyli musi być mocno przeceniona by zaryzykować używaną baterie i ewentualne problemy z nią. Oczywiście to jest moja opinia podparta tzw. danymi z pupy  :grin:

Żona wybierała po kolorze i płaciła  :grin:, więc nie narzekam i jeżdżę za 16 zł/100 km, a jak długo to się okaże po iluś latach.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #46 dnia: 28 Października 2024, 10:03:12 »
musi być mocno przeceniona by zaryzykować używaną baterie i ewentualne problemy z nią.
Widziałem ostatnio artykuł, gdzie w Tesli po przebiegu 285 tys km zmierzyli stan baterii. Utrata pojemności 8,6%. Także ja bym nie panikował z tym osłabieniem baterii. To samo piszą o hybrydach bez Plug-In, że taka Toyota tylko fajna jak nowa, a potem już pali jak smok. Tylko, że to się nijak ma do rzeczywistości patrząc na te wszystkie leciwe Priusy na taksówkach. Polowanie na czarownice.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #47 dnia: 28 Października 2024, 10:44:17 »
na te wszystkie leciwe Priusy na taksówkach

tak, zwłaszcza gdzie te baterie był już regenerowane/zmieniane kilka razy
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #48 dnia: 28 Października 2024, 10:50:50 »
Widziałem ostatnio artykuł, gdzie w Tesli po przebiegu 285 tys km zmierzyli stan baterii. Utrata pojemności 8,6%.

Jeden przykład to reczywiście bardzo reprezentatywna grupa.... To tak jakby powiedzieć, że każda Toyota dobije do 1mln bo ktoś tam kiedyś dobił.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #49 dnia: 28 Października 2024, 11:18:50 »
Jeden przykład to reczywiście bardzo reprezentatywna grupa.... To tak jakby powiedzieć, że każda Toyota dobije do 1mln bo ktoś tam kiedyś dobił.
To pójdźmy w drugą stronę. Daj przykład 3 konkretnych przypadków w Toyocie, komu padła bateria trakcyjna np przed upływem 10 lat i trzeba było ją wymieniać.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #50 dnia: 28 Października 2024, 11:37:14 »
Ale dlaczego tak po jednym przykładzie skoro jest oficjalny wykres od Tesli dla aut spoza chin?

Jak by ktoś chciał poczytać więcej
https://elektrowoz.pl/porady/spadek-pojemnosci-baterii-tesli-model-y-3-lr-w-zaleznosci-od-przebiegu-tesla-16-proc-przy-320-tys-km-wlasciciele-roznie/

Tragedii zdecydowanie nie ma, kwestia czy ma się pecha i aku padnie wcześniej ;p

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 28 Października 2024, 13:26:02 »
To pójdźmy w drugą stronę. Daj przykład 3 konkretnych przypadków w Toyocie, komu padła bateria trakcyjna np przed upływem 10 lat i trzeba było ją wymieniać.

Dlaczego raz patrzysz na wiek auta a w innym przykładzie podajesz tylko przebieg? Poza tym nic na tym forum nie udowodnimy, bo temat jest zbyt złożony.

Kwestia jest taka, że ludzie muszą sobie zdawać sprawę z tego, że jest ryzyko, że bateria może być w kiepskim stanie jak chcą kupić używane, a nie ślepo zakładać, że jest ok bo np. Tesla sama sobie zrobiła badania, że wszystko będzie super do 300k km.... Ludzie mają problem, żeby kupić dobre używane auto tylko spalinowe a jak dochodzi jeszcze kwestia baterii to już w ogóle szansa na minę wzrasta.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #52 dnia: 28 Października 2024, 14:15:10 »
(...)a jak dochodzi jeszcze kwestia baterii to już w ogóle szansa na minę wzrasta.

A imo wręcz przeciwnie. Wystarczy telefon i moduł do OBD2; w takiej tesli odczytasz już SOH akumulatora a w hybrydzie Toyoty odpalisz na przejażdżkę Dr. Priusa i rzucisz okiem na różnice napięć podczas jazdy nie mówiąc o teście baterii. Można też jak Jacek Balkan sprawdza; pojeździć, naładować, i zobaczyć ile na samym prądzie przejedzie: ~2KM jest OK, znacznie mniej to gorzej zwracając po drodze uwagę jak szybko te kafelki w baterii przybywają i ubywają.

Kupując "zwykłego" spaliniaka jest znacznie trudniej wykryć różne problemy jak EGR, dwumasy, turba, sprzęgła, sprzynie biegów... czynników jest gigantyczna ilość których nie ma w takiej tesli czy hybrydowej toyocie (a przynajmniej nie ma z nimi problemów)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #53 dnia: 29 Października 2024, 10:41:56 »
Ludzie mają problem, żeby kupić dobre używane auto tylko spalinowe a jak dochodzi jeszcze kwestia baterii to już w ogóle szansa na minę wzrasta.
Ale zdajesz sobie sprawę, że piszesz na forum RAV4 HYBRID? Chodzi ci o zniechęcenie ludzi do kupna hybryd, czy o co? Co starasz się udowodnić? Napisałem, że hybrydy są na rynku od 1997 toku i nie ma ŻADNEGO problemu z bateriami, a modele pojawiające się na rynku wtórnym, schodzą na pniu i to w dobrych pieniądzach. W starych bateriach specjalizujące się firmy są w stanie wymieniać pojedyncze moduły za przyzwoite pieniądze i dają na to gwarancję. Więc po co straszyć? Nic złego z niektórymi bateriami naprawdę się nie dzieje, a szczególnie z bateriami w Toyocie, która stosuje unifikację i nadal produkuje baterie do starszych modeli.

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 29 Października 2024, 11:18:53 »
1. Forum jest Rav-4 a nie Rav-4 hybrid.
2. Nikogo nie straszę i nie piszę, żeby za żadne skarby nie kupował
3. Każdy niech się kieruje swoimi przekonaniami
4. Forum jest od dyskusji i wymiany poglądów/doświadczeń a nie przekonywania kogoś na siłę
5. Kupiłeś nową hybrydę czy używaną starszą niż 10 lat?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #55 dnia: 29 Października 2024, 12:02:26 »
Kupiłeś nową hybrydę czy używaną starszą niż 10 lat?
Nową 2 lata temu, ale tylko dlatego, że stać mnie na taką. Jakby nie było mnie stać, kupiłbym używaną, najchętniej od pierwszego właściciela lub od dealera w programie Pewne Auto"
" Forum jest do dyskusji i wymiany doświadczeń". Jakie masz doświadczenia z degradacją baterii w hybrydzie lub hybrydzie Plug-In?

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 29 Października 2024, 12:44:44 »
kupiłbym używaną, najchętniej od pierwszego właściciela lub od dealera w programie Pewne Auto"

Ciekawe czy byłaby tam taka która ma ponad 10 lat....

Degradacja baterii to kwestia fizyki i jak pisałem wcześniej mnóstwo czynników zależy jak szybko postępuje, więc nie można wrzucać wszystkiego do jednego worka i przekonywać, że nie ma takiego problemu bo jest. Jakby nie było to firmy regenerujące baterie by nie musiały istnieć.

Szerokości z hybrydą, ostatni post tutaj bo offtop :)
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2024, 12:46:30 wysłana przez dzejdzej007 »

Offline Darios80

• Początkujący
« Odpowiedź #57 dnia: 23 Listopada 2024, 15:09:01 »
Witam ja okleiłem folią swoją Ravkę. Fuul front, 4 drzwi, progi, reszta ceramika zapłaciłem 9500zł. Czy mi się to zwróci nie wiem. Ale po tych paru latach będzie ładnie wyglądał. Osobiście dbam o auto, mycie ręczne, jakieś powłoki, czyszczenie skór. Lubie mieć zadbane auto.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #58 dnia: 24 Listopada 2024, 22:36:43 »
Czy mi się to zwróci nie wiem.

Finansowo? Nie zwróci się.

Ale po tych paru latach będzie ładnie wyglądał. Osobiście dbam o auto, mycie ręczne, jakieś powłoki, czyszczenie skór. Lubie mieć zadbane auto.

I to jest tutaj najważniejsze. Lubisz mieć zadbane auto i ważne jest dla Ciebie jak będzie wyglądało za kilka lat. Czyli dla Ciebie odpowiedź na pytanie zadane w tytule wątku brzmi "warto".
Dla kogoś innego nie będzie warto bo będzie kierował się innymi kryteriami oceny. Każdy sam powinien sobie odpowiedzieć co jest dla niego ważne i ile jest to warte.
Ja sam położyłem PPF na przód, błotniki, lusterka, lampy, elementy piano black, kawałek dachu nad szybą, progi i pod klamki. Reszta to u mnie elastomer. Zapłaciłem mniej, ale nie będę pisał ile dokładnie bo nie byłem "klientem z ulicy" dla osoby, która mi to robiła i dostałem cenę specjalną. W każdym razie dla mnie odpowiedź też brzmi "warto", ale to też przy moich własnych założeniach.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #59 dnia: 25 Listopada 2024, 12:45:39 »
Witam ja okleiłem folią swoją Ravkę. Fuul front, 4 drzwi, progi, reszta ceramika zapłaciłem 9500zł. Czy mi się to zwróci nie wiem. Ale po tych paru latach będzie ładnie wyglądał. Osobiście dbam o auto, mycie ręczne, jakieś powłoki, czyszczenie skór. Lubie mieć zadbane auto.
Mam podobnie, z tym, że ja jednak planuję położyć wszędzie za niewiele więcej i mieć święty spokój, bo też lubię dbać o rzeczy i raczej nie planuję jak najszybszej zmiany na następne auto.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl