Autor Wątek: Ubytek płynu chłodniczego - wolne ogrzewanie 2006 1.4d  (Przeczytany 505 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Testujemy

• Prawie Toyot
Ubytek płynu chłodniczego - wolne ogrzewanie 2006 1.4d
« dnia: 03 Lutego 2022, 19:18:53 »
Witam mam problem, ostatnio auto strasznie długo się nagrzewa (yaris 1.4d 2006). Jadę 30 min nawet nie leci letnie powietrze. Dziś zobaczyłem, że ubyło dużo płynu chłodniczego. Oczywiście dolalem, ale auto dalej się wolno nagrzewa. Od czego to może być? Może odpowietrzyć układ chłodniczy?(jeśli tak to jak?) W internecie dużo pisze o uszczelce pod głowicą.. proszę o pomoc.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
Odp: Ubytek płynu chłodniczego - wolne ogrzewanie 2006 1.4d
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lutego 2022, 22:09:48 »
Zanim dasz auto do warsztatu na wymianę uszczelki pod głowicą, najpierw spróbuj przeczyścić chłodnicę i nagrzewnicę. Może nagrzewnica jest zawalona szlamem/błotem, co się często zdarza i wtedy ogrzewanie nie działa. Najprostszy i darmowy sposób, to podłączyć wąż ogrodowy i wodą pod ciśnieniem wypłukać zalegające tam osady.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
Odp: Ubytek płynu chłodniczego - wolne ogrzewanie 2006 1.4d
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lutego 2022, 22:51:32 »
Witam mam problem, ostatnio auto strasznie długo się nagrzewa (yaris 1.4d 2006). Jadę 30 min nawet nie leci letnie powietrze. Dziś zobaczyłem, że ubyło dużo płynu chłodniczego. Oczywiście dolalem, ale auto dalej się wolno nagrzewa. Od czego to może być? Może odpowietrzyć układ chłodniczy?(jeśli tak to jak?) W internecie dużo pisze o uszczelce pod głowicą.. proszę o pomoc.

witaj
uszczelka pod głowicą była częstą przypadłością wersji 75 KM czyli I generacji, w tej 90 KM nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem
Miałem I generację i były przedmuchy > układ chłodniczy "pompował" się spalinami > jak były duże mrozy to ogrzewanie dmuchało letnim a nawet wcale nie grzało. Płynu mi nie ubywało ale po  ostygnięciu silnika i porannym odkręceniu korka zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodniczego było w układzie spore ciśnienie i głośny sykkkk"".
Najpierw spróbuj z odpowietrzeniem układu... Takie filmidło jest ju sporo lat na YT...
https://www.youtube.com/watch?v=3uB3FzMbKdo

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl