Autor Wątek: RAV4 V gen. automatyczne wycieraczki  (Przeczytany 8405 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
RAV4 V gen. automatyczne wycieraczki
« dnia: 07 Lutego 2022, 11:22:00 »
Szału dostaję z automatyką pracy wycieraczek. Albo oczyszczają zbyt rzadko i deszcz zalewa szybę, albo za często i wycieraczka piszczy po suchej szybie. Kompletnie nie rozumiem tego algorytmu dostosowywania się, zmienianie czułości pokrętłem czasami coś daje a czasami nie. Dziś deszcz dość znacznie kropił a mimo, że było na maks czułość to i tak wycieraczka czyściła szybę o wiele za rzadko . Co chwilę musiałem poprawiać ręcznie żeby było coś widać. Ale bywało, że czasami jedzie się i jest w miarę prawidłowa częstotliwość jej pracy. Nie wiem już sam czy mam jakąś wadę czy TTTM? Brakuje mi tu możliwości włączenia klasycznego czasowego przerywacza, bez czujnika intensywności deszczu.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
Odp: RAV4 V gen. automatyczne wycieraczki
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2022, 11:39:00 »
tak, zdecydowanie tryb automatyczny jest bardzo średni. ravka nie ma szczęścia do wycieraczek

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2022, 11:41:47 »
U mnie działają bardzo dobrze.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mareceq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lutego 2022, 12:04:40 »
Ja też nie mam większych problemów. Działają dokładnie tak samo jak w poprzednim moim aucie, czyli Oplu Zafirze "C".

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lutego 2022, 12:54:13 »
Działają tak samo jak w Audi A4 MY'19 - ani tu, ani tu automat nie jest idealny, ale jakoś daje radę. Czasami wkurza, bo nic nie widać, a czasami pata po suchej szybie.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lutego 2022, 14:24:58 »
Działają tak samo jak w Audi A4 MY'19 - ani tu, ani tu automat nie jest idealny, ale jakoś daje radę. Czasami wkurza, bo nic nie widać, a czasami pata po suchej szybie.
To prawda, zakładam, że w rav4 działa podobnie jak w corrolli 2019, a tam no nie jest idealnie, tak jak to działa w całej grupie VAG (a tam jest niezmienne od lat, w każdej marce identycznie).  Niestety nie ma to podejścia do realizacji tego systemu w Fordzie. Jak miałem przyjemność jechać pierwszy raz w dłuższą podróż Fordem z tym systemem, to miałem wrażenie, że wycieraczki działają dokładnie w tym samym momencie, w którym ja bym je włączył. Chociaż w Renault, ten system trz działa niczego sobie, na najwyższej czułości jest trochę nadpobudliwy, ale lepsze to niż tak jak mam do czynienia na codzień, w corrolli i Leonie, jedziesz, nic już nie widzisz, a czujnik nadal nie włącza wycieraczek, pomimo najwyższej czułości.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lutego 2022, 16:31:01 »
tak, zdecydowanie tryb automatyczny jest bardzo średni. ravka nie ma szczęścia do wycieraczek
dlaczego średni , pomyśl jak było 20-30 lat temu to rozwiązane.
co chwile ktoś wrzuca tematy delikatnie z du..., albo ,wycieraczki nie takie ,albo spryskiwacz wycieraczek, brakujące lamki , ludzie jak zamawialiście auto , to byliście w ,,pomroczności jasnej,,. Samochód trzeba brać jako całość ,a nie marudzić o detale , bez których spokojnie można żyć.
RAV4 2.5 hybrid

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lutego 2022, 16:44:37 »
Gdyby panewkami obracało, turbo by robiło rozbieg na oleju, uszczelka pod głowicą puszczała lub żarło 1l / 1000 km oleju to byśmy na forum nie mieli miękkiego narzekania na auto :), a tak można się czasami z tego pośmiać, że mamy takie problemy i nic poza tym.

Uważam, że automatyczne wycieraczki chodzą super. Oczywiście jak jest mżawka lub nic nie pada to wyłączam ten system, bo po co ma być włączony. Zawsze w deszczu korzystam z automatu (oprócz oberwania chmury, wtedy automat jest za wolny - ale mówię o takiej ulewie, że obwodnice jadą do 60km/h, bo nic nie widać).

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lutego 2022, 17:19:09 »
Też po przesiadce z forda zauważam, że tam działało to lepiej. Cóż - chyba trzeba przywyknąć...

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Lutego 2022, 23:55:11 »
co chwile ktoś wrzuca tematy delikatnie z du..., albo ,wycieraczki nie takie
Nie z du.. tylko staram się zorientować czy w moim egzemplarzu działa to do d.. i może jest usterka, czy generalnie toyota średnio ten system ma dopracowany. Przecież jak cię temat irytuje możesz go zignorować. Ba, możesz nawet się nie logować i poczytać książkę zamiast wątki forum.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Lutego 2022, 23:57:52 »
Ba, możesz nawet się nie logować i poczytać książkę zamiast wątki forum.
  :grin: w punkt  :cool:

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lutego 2022, 00:35:28 »
Ba, możesz nawet się nie logować i poczytać książkę zamiast wątki forum.
  :grin: w punkt  :cool:

Masz coś do mnie to pisz wprost ,a nie chowaj sie za nie swoimi postami.
RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Lutego 2022, 10:11:15 »
Ale co w temacie jest nie jasne? Podzielam zdanie kol. @wszim, że jeśli Cię coś irytuje, drażni nie interesuje, to "zmieniasz kanał", "klik" i już masz to co lubisz. Ktoś zadaje konkretne pytanie, bo coś w jego odczuciu źle pracuje i oczekuje merytorycznej odpowiedzi. Jeśli dla Ciebie prawidłowe działanie wycieraczek to temat z du.., to sorry, ale to czynnik zwiększający bezpieczeństwo dla innych.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Lutego 2022, 11:19:32 »
Ale co w temacie jest nie jasne? Podzielam zdanie kol. @wszim, że jeśli Cię coś irytuje, drażni nie interesuje, to "zmieniasz kanał", "klik" i już masz to co lubisz. Ktoś zadaje konkretne pytanie, bo coś w jego odczuciu źle pracuje i oczekuje merytorycznej odpowiedzi. Jeśli dla Ciebie prawidłowe działanie wycieraczek to temat z du.., to sorry, ale to czynnik zwiększający bezpieczeństwo dla innych.
myślałem ze swoim rozumem zwiększa sie bezpieczeństwo innych ..................
RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Lutego 2022, 11:20:50 »
Też,  ale nie tylko. Zresztą jeździsz to chyba widzisz, że nie wszyscy używają rozumu na drogich.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2022, 11:23:39 wysłana przez Krisman »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl