Autor Wątek: Intensywny zapach palonego sprzęgła RAV4 V.  (Przeczytany 3424 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline us21

• Toyot Leżący
  • *
Intensywny zapach palonego sprzęgła RAV4 V.
« dnia: 08 Lutego 2022, 17:58:39 »
Czy zdarza Wam się poczuć dość intensywny zapach sprzęgła przy średnio intensywnym i krótkotrwałym używaniu 4x4?
Miałem coś takiego nawet przy próbie wjechania na krawężnik lub głębszym błocie - diesel poradziłby sobie bez problemu.
Skrzynia manualna.

Offline grzesiekxy

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4/2.0/ex/4x4
Odp: Intensywny zapach palonego sprzęgła RAV4 V.
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Marca 2022, 22:30:41 »
Coś tam wyniuchałem ze dwa razy .Raz przy ruszaniu pod ostrą górę na wstecznym drugim razem gdy nie chciał mi puścić ręczny (nie wiem dlaczego).Działo się to zaraz po zakupie i myśle ze sprzęgło jeszcze nie ułożone.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Marca 2022, 18:18:54 »
Czy zdarza Wam się poczuć dość intensywny zapach sprzęgła przy średnio intensywnym i krótkotrwałym używaniu 4x4?
Miałem coś takiego nawet przy próbie wjechania na krawężnik lub głębszym błocie - diesel poradziłby sobie bez problemu.
Skrzynia manualna.

na pół sprzęgle wcisnąłeś i więcej gazu? to już wiadomo że sprzęgło będzie miało krótką żywotność.

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Marca 2022, 10:52:47 »
Może jakieś rady udzielisz jak jeździć manualem 4x4 skoro inni mają z tym problem, robią błędy i stąd mają  ten zapach.

Osobiście też byłbym tym zainteresowany .  :-)

Offline rafad

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 V M/T AWD
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Marca 2023, 00:33:29 »
Ponieważ jest to mój pierwszy post chciałem się przywitać.

Witam serdeczne wszystkich forumowiczów.

Chciałem zapytać czy u któregoś z użytkowników Toyota Rav4 V manualna skrzynia, nadal utrzymuje się czasami ,,smrodek" przy ostrzejszym ruszaniu np. pod górkę.
Może opowiem jak to wygląda u mnie.
Mamy Rav4 V manual od 2 tygodni i czasami pod lekką górkę pojawia się niemiły zapach jakby kiszona kapusta.
Obecnie wydaje się nam tzn mi i żonie że jeśli występuje ten zapach to jest dużo słabszy.
Obecnie mamy Sharana 4x4 manual nic takiego się nie działo, jeździmy też Suzuki sx4 teściowej i audi a4TFSI b7 siostry, wcześniej audi b5 vitara i grand vitara. Wszystkie z napędem 4x4 i manualne skrzynie więc manualne skrzynie to dla nas chleb powszedni. Zresztą dlatego również kupiliśmy Rav4 z manualną bo po prostu nie mamy doświadczenia z automatami.
Dodam że samochód ma dopiero 200km i zastanawiamy się czy skoro ten smrodek jest coraz słabszy to się to ,,przepali"
Widze że w tym wątku już jakiś czas nie ma nowych postów wiec może ktoś się wypowie jak u nich wygląda obecnie ten problem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Marca 2023, 08:28:14 »
Może rzeczywiście coś się "dociera", a może to kwestia zbyt słabego sprzęgła, tego nie wiem, ale bym z tym pojechał na serwis by się wypowiedzieli.
Na początku miałem dziwne zapachy spalenizny, ale zupełnie inne niż Twój, które znam z innego auta (jak miał ciężko w terenie to tak się działo)
Mój jest w automacie więc inna bajka i słabe porównanie.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Marca 2023, 08:40:15 »
Przebieg to pierwsza informacja, bo sprzęgło to część eksploatacyjna. Ale można też raz dobrze przypalić i problemy mogą występować.
[/quote]
Może rzeczywiście coś się "dociera"
W nowym samochodzie zgodnie z zasadami docierania, należy unikać przeciążeń i półsprzęgła. Jeśli smród pojawia się przy byle okazji i da się to zaprezentować w serwisie, to ja bym się tam udał. Choć nie należy działać pochopnie, żeby niepotrzebnie nie rozbierać nowiutkiego samochodu.
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2023, 09:30:42 wysłana przez surrender »

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Marca 2023, 10:35:16 »
Ponieważ jest to mój pierwszy post chciałem się przywitać.

Witam serdeczne wszystkich forumowiczów.

Chciałem zapytać czy u któregoś z użytkowników Toyota Rav4 V manualna skrzynia, nadal utrzymuje się czasami ,,smrodek" przy ostrzejszym ruszaniu np. pod górkę.
Może opowiem jak to wygląda u mnie.
Mamy Rav4 V manual od 2 tygodni i czasami pod lekką górkę pojawia się niemiły zapach jakby kiszona kapusta.
Obecnie wydaje się nam tzn mi i żonie że jeśli występuje ten zapach to jest dużo słabszy.
Obecnie mamy Sharana 4x4 manual nic takiego się nie działo, jeździmy też Suzuki sx4 teściowej i audi a4TFSI b7 siostry, wcześniej audi b5 vitara i grand vitara. Wszystkie z napędem 4x4 i manualne skrzynie więc manualne skrzynie to dla nas chleb powszedni. Zresztą dlatego również kupiliśmy Rav4 z manualną bo po prostu nie mamy doświadczenia z automatami.
Dodam że samochód ma dopiero 200km i zastanawiamy się czy skoro ten smrodek jest coraz słabszy to się to ,,przepali"
Widze że w tym wątku już jakiś czas nie ma nowych postów wiec może ktoś się wypowie jak u nich wygląda obecnie ten problem.

U mnie było podobnie, jak wyjeżdzałem z dużej zaspy śnieżnej na połsprzęgle. Ale wtedy właśnie działał napęd 4x4.

Offline rafad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Marca 2023, 23:34:09 »
Dziękuje za odzew. Choć widzę że nie wypowiedział się na razie nikt kto zakładał wątek.
Dodam że pierwszy raz jak poczułem ten zapaszek to akurat jechała żona i ten podjazd to nawet nie można nazwać górką. A nawet jak na drugi dzień nasypało dość dużo śniegu to od razu pojechałem na różne podjazdy i dość mocno kilka razy ruszyłem żeby sprawdzić to sprzęgło i jak pracuje napęd to nic nie było czuć.
Też raczej dla ,,spokojności" chyba podjadę na serwis i zobaczę co oni na to powiedzą.

A co do zapachu typowej spalenizny to też to miałem, taka jakby paląca się instalacja ale to do 100 km przebiegi i przeszło.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Marca 2023, 00:55:33 »
Tarcza docisk są nowe nie ułożone. Żona być może wystarczająco nie popuściła pedału, może przyzwyczajenia z poprzedniego samochodu. Jeździć obserwować ;)

Offline rafad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Marca 2023, 14:30:21 »
Witam.
Więc sprawa ma się tak.
Będąc na serwisie panowie pooglądali przejechali się i nic nie śmierdoliło, bo wiadomo usterka nie występuje non stop.
Kazali jeździć, obserwować.
Ja ze swojej strony poprosiłem o wypisanie notki z pieczątką żeby mieć potwierdzenie że takie coś było zaraz po zakupie i było to sprawdzane w serwisie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl