Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229198 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #1275 dnia: 12 Czerwca 2026, 13:24:29 »
A ja obstawiam ze to od początku blo tak zaprojektowane zeby sie psuć. Tylko cos im nie wyszlo i psuje sie wcześniej niż planowali. Teraz leczą gangrenę pudrem.. no I ludzi tym samym zachęcają do utrzymywania relaxu a co za tym idzie przeglądów w ASO.

Dokładnie, plus zamawiają gdzie się da u chińczyka taniej a chińczyk lepi z g, które ma akurat pod ręką.
A papier wszystko przyjmie i jest git.

Dzisiaj lepiej sie zarabia wydając kasę na reklamę i pozyskując nowych klientów niż utrzymywać drogo dobra jakość i liczyć na lojalność starych klientów
Dlatego mamy byle co, opakowane w ładne pudełko i reklamę no pani się przecież ładnie uśmiecha..

2+2=4

Mają byc tylko wyższe słupki w excelu jak rok temu, reszta nieistotna
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwca 2026, 13:27:13 wysłana przez SNCF »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1276 dnia: 15 Czerwca 2026, 12:19:19 »
Tak na moje oko to wtyczka od tylnego silnika wygląda w 6 gen. identycznie jak w 5 gen. Szkoda.
Widać to w miarę dokładnie na filmiku poniżej - od 3:39:
https://www.youtube.com/watch?v=JUEJelGX4LY&t=34s:
Ciekawe co jest w środku.

ps. ciekawostka - w profilach znaleźli wosk ;)
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2026, 12:21:37 wysłana przez Markid »

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #1277 dnia: 15 Czerwca 2026, 13:58:21 »
Tak na moje oko to wtyczka od tylnego silnika wygląda w 6 gen. identycznie jak w 5 gen. Szkoda.

No ciekawe czemu dalej się w to pchają, przecież koszty akcji serwisowych będą ogromne.
Szczególnie że przedłużają gwarancję na ten element do 180 tysięcy kilometrów więc nie tak łatwo wypchnąć klienta poza gwarancję haha

Nie ma też raczej sytuacji że zamówili w ciemno milion sztuk wiązek bo przecież nie nadążają z ich produkcją.
Może to jakiś kuzyn prezesa zaprojektował i teraz nie mają wyjścia haha

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1278 dnia: 15 Czerwca 2026, 15:09:09 »

No ciekawe czemu dalej się w to pchają, przecież koszty akcji serwisowych będą ogromne.
Szczególnie że przedłużają gwarancję na ten element do 180 tysięcy kilometrów więc nie tak łatwo wypchnąć klienta poza gwarancję haha

Nie ma też raczej sytuacji że zamówili w ciemno milion sztuk wiązek bo przecież nie nadążają z ich produkcją.
Może to jakiś kuzyn prezesa zaprojektował i teraz nie mają wyjścia haha
Za wcześnie oceniać, nie wiem co się znajduje pod plastikiem.
Może zmienili materiały lub dali coś dodatkowo izolującego.
Albo jest tak, że problem występuje tylko w rejonach jak u nas czy też północne stany US i Kanada, skala nie jest aż tak wielka, jak nam się wydaje i nie opłacało się nic ruszać.
Pierwszy właściciel nie zauważy, a kolejny będzie się bujał z problemem lub zabuli kasę lub też T łaskawie zrobi wymianę.
A może ich dziwne poczucie honoru nie pozwala przyznać, że coś zrobili nie tak. ;)
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2026, 15:10:56 wysłana przez Markid »

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #1279 dnia: 15 Czerwca 2026, 17:04:14 »
Za wcześnie oceniać, nie wiem co się znajduje pod plastikiem.
Może zmienili materiały lub dali coś dodatkowo izolującego.
Albo jest tak, że problem występuje tylko w rejonach jak u nas czy też północne stany US i Kanada, skala nie jest aż tak wielka, jak nam się wydaje i nie opłacało się nic ruszać.
Pierwszy właściciel nie zauważy, a kolejny będzie się bujał z problemem lub zabuli kasę lub też T łaskawie zrobi wymianę.
A może ich dziwne poczucie honoru nie pozwala przyznać, że coś zrobili nie tak. ;)

No dałbym sobie rękę uciąć że to Japońska kultura jest źródłem problemu. Pewnie pracownicy na niższych szczeblach boją się powiedzieć inżynierowi że coś spieprzył.
Ale widać to też w Polskich ASO, jak ich pytałem 3 lata temu czy wiązki gniją to mnie wyśmieli że ktoś mi głupot naopowiadał :D

Taka kampania wstydu to nie tylko koszty ale też ogromny cios w legendę niezawodności, co przy presji z strony Chin bardzo źle wróży dla marki
Już nie wspomnę o akumulatorach 12V które też są spieprzone

Online Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1280 dnia: 15 Czerwca 2026, 19:52:32 »
Nie umiem teraz znaleźć, ale gdzieś czytałem, że teraz coś tam przeprojektowane jest i jak zgnije, to do wymiany jest dużo mniej, za "grosze".. Poszukam..

Offline Marek22

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #1281 dnia: 01 Sierpnia 2026, 12:59:37 »
Byłem w serwisie. Wymiana dwóch  przewodów.na grudzien. Ciekawe czy doczekam zanim Raw4 nie padnie.

Offline atek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris2, RAV4'19
« Odpowiedź #1282 dnia: 01 Sierpnia 2026, 14:30:07 »
Dwóch? To nie tylko ten do tylnego silnika?

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Offline Marek22

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #1283 dnia: 01 Sierpnia 2026, 17:13:02 »
Dobrze że wymieniają. A w rav4 plugin jest takie same rozwiązanie. Pozdrawiam

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1284 dnia: 02 Sierpnia 2026, 15:49:03 »
Nie ma za co ich chwalić bo tego tematu zupelnie byc nie powinno.

Spartolili projekt, choć wcześniejsze modele miały bezproblemowe AWDi
Wiedzieli o Cablegate - problemie korozji już w 2019 roku a pozwy zbiorowe od 2020 w USA
Łaskawie w EU też wprowadzili akcje...  ale zwlekali kilka lat z pseudo-papraniem silikonem - akcją naprawczą na własne życzenie sztucznie stworzonego problemu
Po drodze modyfikacje złącza ale nieskuteczne by opóźnić w czasie i wypchać problem poza gwarancję
Dostępność wiązek do kampanii zaraz sięgnie roku i nikt nie obieca, że się nie wydłuży a zatrzymywali bezprawnie auta Klientów
Kampania nie jest akcją bezpieczeństwa OBOWIĄZKOWĄ tylko kampanią satysfakcji Klienta jako "łaskawie naprawimy" jak Klient się dowie i przywiezie a najlepiej na lawecie

Kampania wstydu dla marki nr 1 na świecie.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2026, 15:58:20 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline p3dro

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #1285 dnia: Dzisiaj o 09:18:55 »
Dzisiaj byłem w ASO Kielce na corocznym sprawdzeniu napędu hybrydowego i przy zdaniu auta na serwis zostałem poinformowany, że auto objęte jest akcją serwisową dotyczącą złączem tylnej wiązki od napędu AWD. Nikt wcześniej mnie nie informował, że wizyta się przedłuży i mam taki „gratis”. Co ciekawe w przeciągu ostatnich 2-3 miesięcy sprawdzałem po VIN na stronie Toyoty czy auto nie jest objęte akcją serwisową i wynik był pusty. Serwis miał potrwać maksymalnie godzinę - skończyło się na blisko 2,5h. Zestawu naprawczego nie mieli więc mam czekać na sygnał od nich jak się pojawi na serwisie żeby umówić się ponownie. Jedyna dobra informacja jest taka, że złącze wiązki w ich ocenie jest w dobrym stanie więc będzie jedynie zabezpieczone wspomniany zestawem. Termin dostawy części do dopiero druga połowa sierpnia więc zostaje czekać.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #1286 dnia: Dzisiaj o 09:54:33 »
Czyli kampania satysfakcji klienta działa. Nie wiesz co zrobili, nie wiesz kiedy zrobią, proszę czekać i się uśmiechać. Będzie pan zadowolooony.

W praktyce wygląda to tak:

- akcji serwisowej nie ma, jest jedynie biuletyn BE-01045T-TME wersja 5.

- jest kampania satysfakcji klienta 0021/CI/2025 - zaciapią silikonem niezależnie od stanu i wypchają za bramę, chyba że masz całkowicie pękniętą obudowę złącza to będziesz czekał na nową wiązkę dopóki się nie doczekasz

- od 17 stycznia bieżącego roku TCE dodało do kampanii informację, że jeśli złącze było naprawiane u mnie to oni umywają ręce

- być może "zapomnieli" powiedzieć Ci, że nie ma żadnych zestawów naprawczych tylko całe wiązki, i pewnie też "zapomnieli" dodać, że co najmniej do listopada (lub dłużej, ale nikt nie wie o ile dłużej) nikt w tym kraju żadnej nowej wiązki nie zobaczy

« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 09:57:09 wysłana przez marcin »
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl