Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229498 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #510 dnia: 22 Marca 2023, 18:18:45 »
Ja to rozumiem. Może warto zapytać o to bezpośrednio gwaranta pod kontakt@toyota.pl by uzasadnił swoje zasady.
Tak kiedyś zrobię :)

Póki co wysłałem tydzień temu maila do TCE w innej sprawie i wciąż czekam na odpowiedź.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #511 dnia: 22 Marca 2023, 18:29:32 »
Mnie zastanawia na jakiej podstawie toyota niby twierdzi, że nie jest to element układu hybrydowego. Ciekawe kiedy będą pierwsze sprawy w sądzie w tej sprawie

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #512 dnia: 22 Marca 2023, 18:30:01 »
W Kanadzie już są.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #513 dnia: 22 Marca 2023, 18:38:17 »
"Układ hybrydowy to połączenie silnika benzynowego i elektrycznego, generatora oraz akumulatora trakcyjnego. Całością steruje komputer za pośrednictwem przekładni planetarnej, która stanowi serce układu."
cytat ze strony Toyoty: https://www.toyota.pl/swiat-toyoty/nowosci/25-lat-technologii-hybrydowej-toyoty
Czyli tylna oś to tylko silnik elektryczny, a więc to nie hybryda, brak spalinówki i przekładni planetarnej ;)

Nie no żartuję - to przecież bezsensowana wymówka ze strony Toyoty.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #514 dnia: 22 Marca 2023, 19:15:56 »
"Układ hybrydowy to połączenie silnika benzynowego i elektrycznego, generatora oraz akumulatora trakcyjnego. Całością steruje komputer za pośrednictwem przekładni planetarnej, która stanowi serce układu."
cytat ze strony Toyoty: https://www.toyota.pl/swiat-toyoty/nowosci/25-lat-technologii-hybrydowej-toyoty
Czyli tylna oś to tylko silnik elektryczny, a więc to nie hybryda, brak spalinówki i przekładni planetarnej ;)

Nie no żartuję - to przecież bezsensowana wymówka ze strony Toyoty.

Jakby nie patrzeć, przekaz wiadomości z systemu która się wyświetla jest jasny "hybrid system malfunction visit dealer."
Czyli coś się z hybrydą spieprzyło :)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #515 dnia: 22 Marca 2023, 20:02:07 »
Czyli tylna oś to tylko silnik elektryczny, a więc to nie hybryda, brak spalinówki i przekładni planetarnej

No tak :) :) :)  ale przecież tylny silnik bierze udział w rekuperacji zatem jedak jest elementem układu hybrydowego ;) - można się tak kopać z nimi potem bez końca.

Jakby nie patrzeć, przekaz wiadomości z systemu która się wyświetla jest jasny "hybrid system malfunction visit dealer."
Czyli coś się z hybrydą spieprzyło

O to to. NAwet auto pisze biało na czarnym co jest nie tak więc 10 latek gwarancji jest :)
Ech.... w sumie to się zastanawiam ile takich przypadków było w Polsce - jeden na forum - to wiem. W USA/Kanadzie to im to pada nawet po jednej zimie. Chyba się zrobi cieplej to się zbiorę i tam zerknę. Druga zima minęła ale faktcznie to jazdy po osolonych drogach za dużo nie było.     
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #516 dnia: 22 Marca 2023, 20:10:07 »
Czyli tylna oś to tylko silnik elektryczny, a więc to nie hybryda, brak spalinówki i przekładni planetarnej

No tak :) :) :)  ale przecież tylny silnik bierze udział w rekuperacji zatem jedak jest elementem układu hybrydowego ;) - można się tak kopać z nimi potem bez końca.

Czyli coś się z hybrydą spieprzyło

O to to. NAwet auto pisze biało na czarnym co jest nie tak więc 10 latek gwarancji jest :)
Ech.... w sumie to się zastanawiam ile takich przypadków było w Polsce - jeden na forum - to wiem. W USA/Kanadzie to im to pada nawet po jednej zimie. Chyba się zrobi cieplej to się zbiorę i tam zerknę. Druga zima minęła ale faktcznie to jazdy po osolonych drogach za dużo nie było.   
Z drugiej strony to te auta tak wiele lat po drogach jeszcze nie jeżdżą, żeby musiało to paść po 2-3 latach. Pewnie się zacznie dopiero za kolejne 2-3 lata większy wysyp w PL. Trzeba naciskać, pisać pod każdym postem na fb czy filmem na yt toyota news, by się odnieśli do tego. Może zainicjują cokolwiek, albo rozkminią czy by się nie dało tego zalać rzeczywiście woskiem i będą wzywać na taką akcję. Bo to byłoby nieco bardziej radykalnym działaniem i pokazaniem, że robią coś dla klientów.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #517 dnia: 22 Marca 2023, 20:18:22 »
Ciekawe czy nie mozna zlecic zalania tego woskiem przy odbiorze?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #518 dnia: 22 Marca 2023, 20:19:25 »
Te samochody jeżdżą już od 5 lat

NieToyota

RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #519 dnia: 22 Marca 2023, 20:32:01 »
No właśnie o to pytałem wyżej. Serio to by było super gdyby się Toyota na to zgadzała i oferowała, nawet za dopłatą.

Te samochody jeżdżą już od 5 lat

NieToyota

Ja myślałem, że produkowane są od 2019, więc to wychodzi tak powiedzmy 4 lata do marca tego roku, ale mogę się mylić. Tak z grubsza napisałem to 2-3 lata trochę uśredniając pewnie :)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #520 dnia: 23 Marca 2023, 11:46:49 »
Toyota powie, że to niezgodne z procedurą serwisową, bo w tym miejscu wosk nie jest przewidziany. Jak odbierzesz, kup wosk w spraju, znajdź kanał w pobliżu i zawoskuj, będzie prościej.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #521 dnia: 23 Marca 2023, 12:38:58 »
Porozmawiać z ASO zawsze można. Nie każde ASO jest z definicji na nie.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #522 dnia: 23 Marca 2023, 13:49:52 »
Porozmawiać z ASO zawsze można. Nie każde ASO jest z definicji na nie.
Zgadzam się w 100%. Je będę też prosił po 1 roku, żeby przedmuchali złącze kompresorem i sprawdzili jak wygląda.

Offline aro2023

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: auto
« Odpowiedź #523 dnia: 05 Kwietnia 2023, 08:36:41 »
Ja to rozumiem. Może warto zapytać o to bezpośrednio gwaranta pod kontakt@toyota.pl by uzasadnił swoje zasady.
Tak kiedyś zrobię :)

Póki co wysłałem tydzień temu maila do TCE w innej sprawie i wciąż czekam na odpowiedź.

Ja też wysłałem :-) Daj znać proszę jak dostaniesz odpowiedź.
Czy wiecie, czy może coś poprawili w najnowszej wersji RAV4 z 2023 r. ?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #524 dnia: 05 Kwietnia 2023, 10:00:00 »
Ja tak się zastanawiam nad uzasadnieniem konserwacji tego złącza woskiem. Wosk z natury jest tłusty. Wszystko się do niego klei. Czy zamiast zabezpieczyć, bardziej nie przyśpieszy to zbierania się tam brudu a w konsekwencji błota. Czy nie lepiej raz na rok złącze odłączyć, przeczyścić, przedmuchać sprężonym powietrzem i jeździć dalej? Wymusić tylko na Toyocie, żeby w przeglądzie wpisali, że złącze jest sprawdzone i wszystko OK.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl