Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229496 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomfer

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #915 dnia: 07 Lutego 2024, 11:03:46 »
Jeśli nie pozwolili mi dalej jeździć, bo to tylko usterka a nie awaria i przyjechać na samą naprawę to chyba jakieś niebezpieczeństwo jest :)

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #916 dnia: 07 Lutego 2024, 11:36:20 »
Z jakiej strony jest ta informacja żebym mógł się na to powołać, bo być może to mój przypadek? Wyskoczył mi w niedzielę komunikat "Ustarka hybrydowego układu napędowego. Odwiedź stację obsługi" i dziś po południu jestem umówiony w Toyota Katowice.

Okazało się, że ten przypadek, auto zostało w ASO i powiedzieli, że z tą naprawą po gwarancji (3-letnia wygasła końcem lipca 2023) mimo, że jest na to biuletyn, to nie ma informacji, że mają obowiązek to zrobić na swój koszt (nie ma kampanii). Mogę ich jakoś przycisnąć?

Zerknąłem do tego biuletynu na www.toyota-tech.eu, ale nigdzie nie widzę tego punktu
.
może był jakiś update po połowie grudnia i wykrślili?
Oni mogli się odwołać do informacji technicznej i wtedy tylko w trakcie gwarancji, może nie wiedzieli o informacji gwarancyjnej z dnia 04.12.2023 w której jest opis o zakresie stosowania 8lat/160 000 km (co pierwsze nastąpi) od daty wydania nowego samochodu.

W skrócie , producent przyznał się do błędu i nawet w autach po gwarancji wymienia ten przewód jako informacja techniczna nie biuletyn.
Warunek auto przywiezione lawetą do serwisu z błędami P0AA649 oraz P1C8049!!!
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2024, 11:40:46 wysłana przez Bartek79 »

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #917 dnia: 07 Lutego 2024, 11:42:09 »
Jeśli nie pozwolili mi dalej jeździć, bo to tylko usterka a nie awaria i przyjechać na samą naprawę to chyba jakieś niebezpieczeństwo jest

Niebezpieczeństwo dalszych uszkodzeń w samochodzie. Niebezpieczeństwa dla kierowcy, pasażerów i innych uczestników ruchu drogowego nie ma.
Gdyby ta usterka powodowała choćby sekundowe blokowanie tylnej osi albo nierówne przeniesienie napędu na tylne koła, to już dawno bylibyśmy wzywani do serwisu.

Offline tomfer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #918 dnia: 07 Lutego 2024, 12:00:02 »
Oni mogli się odwołać do informacji technicznej i wtedy tylko w trakcie gwarancji, może nie wiedzieli o informacji gwarancyjnej z dnia 04.12.2023 w której jest opis o zakresie stosowania 8lat/160 000 km (co pierwsze nastąpi) od daty wydania nowego samochodu.
Dzięki!

Warunek auto przywiezione lawetą do serwisu z błędami P0AA649 oraz P1C8049!!!
OK, czyli to by świadczyło, że te błędy powodują, że nie da się auta odpalić/ruszyć? Zadzwonię i zapytam dokładnie jakie błędy były, bo jakoś do nich dojechałem jednak (choć przy pierwszej próbie uruchomienia samochodu po wyskoczeniu komunikatu coś nie chciał zaskoczyć do trybu jazdy tylko przechodził po 2-3 sekundach do tego trybu jak się nie wciśnie hamulca i tak może z 4-5 raz, ale później w końcu zaskoczył i sytuacja się nie powtórzyła dla kolejnych 4 krótkich tras i tej gdy jechałem do ASO).

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #919 dnia: 07 Lutego 2024, 12:01:41 »
Tak . Ważne jakie były usterki,wydruk dla potwierdzenia do wglądu !

Offline krzy.sc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: EXE AWD-I
« Odpowiedź #920 dnia: 08 Lutego 2024, 12:06:22 »
wrzucam taką informację  "model Toyota Rav4 będzie miał wprowadzoną modyfikację na linii produkcyjnej od produkcji marzec 2024."
wiedzieliście o tym albo macie informację co oni zmodyfikują ?

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #921 dnia: 08 Lutego 2024, 12:23:48 »
wrzucam taką informację  "model Toyota Rav4 będzie miał wprowadzoną modyfikację na linii produkcyjnej od produkcji marzec 2024."

po co ten spam tuu...

Offline krzy.sc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #922 dnia: 08 Lutego 2024, 12:40:02 »

po co ten spam tuu...
nie interesujesz się kwestią opisaną w wątku ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #923 dnia: 08 Lutego 2024, 12:41:09 »
Ta modyfikacja ma dotyczyć wiązki?
Bo z cytatu nic nie wynika.
Edit: Skąd to zaczerpnięte?
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2024, 12:42:54 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline krzy.sc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #924 dnia: 08 Lutego 2024, 12:43:43 »
dokładnie , napisałem do nich o kwestię zabezpieczenia złącza i otrzymałem taką informację a kwestię zabezpieczenia przez ASO jeszcze weryfikują.

Szanowny Panie,

w kwestii zabezpieczenia dotyczącego tylnego złącza informujemy, iż
model Toyota Rav4 będzie miał wprowadzoną modyfikację na linii
produkcyjnej od produkcji marzec 2024. Na chwilę obecną przedmiotowe
złącza nie są fabrycznie zabezpieczane.

Natomiast w sprawie zlecenia realizacji takiego zabezpieczenia przez
Autoryzowaną Stację, możliwość wykonania usługi w ASO jest w chwili
obecnej w trakcie weryfikacji. Gdy tylko otrzymamy dalsze informacje w tej
kwestii bezzwłocznie się z Panem skontaktujemy.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #925 dnia: 08 Lutego 2024, 12:45:29 »
Było już o tym. Ktoś wysłał konkretnie zapytanie do TCE i dostał konkretną odpowiedź, że tak.
Zresztą bardziej bym się martwił tym, co jest wyszczególnione jako nie objęte gwarancją relax, niż odwrotnie. Przepisy są jasne w tym temacie.
I jeszcze takie przemyślenie:
@Bartek pracuje w Lexusie, a nie Toyocie. Co prawda wstawil screen z Toyoty, ale czemu koledze wyżej zaśpiewali 20kpln za kabel, skoro po gwarancji tez powinni wymienić?  Jest gdzieś wiarygodna informacja, że to dotyczy TOYOTY nie serwisowanej w wariancie RELAX? Lub w ogóle nie serwisowanej w ASO?
To są ważne rzeczy, szczególnie dla potencjalnych nabywców z rynku wtórnego.
No chyba, że kolega informował o cenie wiązki a nie, że ma tyle zapłacić.

Co do Ceny 20k pln - to masz racje - podalem tylko to info 'zaslyszane' chyba gdzies tu w komentarzach (bo juz sie taki spam zrobil aa zero konkretów..)/lub na fb.

Konkretnej odpowiedzi - co do wymiany wązki całej lub tylko jakiejś cześci - to nie widzialem - wiec najlepiej by bylo - jakby sie wypowiedzial ktoś - komu rzeczywiscie wymienili - aa nie tylko zasłyszane info .. bo ktos gdzies w salonie pracuje i zapytuje tam.

1. Czy wymienają  wszystkim - po skończonej Gwarancji Fabrycznej - NIE . (takie info dostalem w aso - tam gdzie teraz moja Ravka stoi) . Być może co ASO - to inne info - nie wnikam !

2. Warunek auto przywiezione lawetą do serwisu z błędami P0AA649 oraz P1C8049 -   Te podane kody błędów hmm - jak bede odbierac, to podpytam o te kody. ..i wcale na lawecie nie jechalem.. - u mnie Auto Hold sie nie zapinał + EV sie nie włączało.

3. U mnie nie bedzie pełna wiązka wymieniana. Ravka nie jest na liście do wymiany tych komponentów za 0 pln - ale z racji, ze mam Relax (bo w 12.23 bylem na serwisie przy 60k km) - to bede mial za darmo. Podali mi kwotę ile bym musial zaplacic - jakbym Relaxa nie miał.

Kto nie bierze Relaxa- jego sprawa ..

Jakby ktoś chcial wiecej info, to moge na priv napisać - bo tu za dużo spamu i dziwnych info.. 
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2024, 13:20:28 wysłana przez crystian09 »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #926 dnia: 08 Lutego 2024, 17:29:23 »

Pisz wszystko tutaj. Ten spam i dziwne info wynikają wprost z braku wiedzy, który powoduje miliony domysłów. Im więcej będzie faktycznej wiedzy, tym lepiej

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #927 dnia: 08 Lutego 2024, 18:25:34 »
Jak coś to info z ASO jak pytałem o konserwację podwozia i piłem też do wtyczki:

"Toyota oczywiście zna problem i z nim walczy. Samochody od dwóch lat wyjeżdżają z nowym rozwiązaniem. Dwa, z powodu problemu dostępności jak i również ceny, która niepokoi klientów zastosowano zamiennik „zestaw naprawczy” który kosztuje 450 złotych i nie ma problemu z dostępnością. Ale ja również jestem tego zdania, że warto zabezpieczyć by uniknąć tego typu sytuacji. Toyota również proponuje konserwacje tej części, dedykowany jest wosk dla wtyczki. Niezależnie który wariant konserwacji Pan wybierze, w cenie zabezpieczymy wspomnianą część."

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #928 dnia: 08 Lutego 2024, 18:53:36 »
Zestaw naprawczy za 450zl:)

A poważnie - się ktoś co to?

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #929 dnia: 10 Lutego 2024, 13:27:40 »
Mam pytanie: czy jak to złącze koroduje, to widać coś od tej zewnętrznej, zabudowanej strony? Dziś byłem na SKP na przeglądzie technicznym z innym autem i przy okazji podjechałem też ravką, żeby zobaczyć jak to wygląda. Mam już ta wersję z dodatkową osłoną plastikową pod tym złączem i niestety za nic nie dało się tam zajrzeć (osłony nie chciałem ściągać, żeby nie połamać jakichś spinek). Od zewnątrz wygląda w 100% zdrowo, ale obawiam się, że to nic nie znaczy

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl