Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229785 razy)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #120 dnia: 19 Kwietnia 2022, 21:40:08 »
Spoko. Poczytaj biuletyn. Sprawdź koszty, które poniosła finalnie cluses.

Offline marmanik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CR-V Hybrid
« Odpowiedź #121 dnia: 20 Kwietnia 2022, 12:03:56 »
Ale czym się martwić? Inżynierowie Toyoty zrobili przecież osłonkę od strony, z której chlapie spod kół. Po co od drugiej?
Wiedziałem, że na tym modelu RAV4 oszczędzają gdzie się tylko da, ale żeby aż tak, LOL :D
See ya, wracam do swojej Hondy :D

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #122 dnia: 24 Kwietnia 2022, 16:39:27 »
Moim prywatnym zdaniem dobrym rozwiązaniem, aby osłonić ekran i samą kość złącza silnika, jest zastosowanie osłony termokurczliwej, poprzedzając zalanie dokładnie samej kostki gęstym markowym dobrym woskiem.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #123 dnia: 26 Kwietnia 2022, 18:27:14 »

Poprosilem o caly wykaz podczas 2go Przeglądu - wspominalem w aso wtedy, by sprawdzili te przewody HV .. niby to jest tu opisane .. bo sie nie znam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #124 dnia: 27 Kwietnia 2022, 09:23:09 »
nic tu nie ma o kontroli złącza MGR

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #125 dnia: 27 Kwietnia 2022, 10:57:35 »
nic tu nie ma o kontroli złącza MGR
aa dobra,bo mi sie foto pomieszalo ..

tylko ta tabela kodów a numerki na Podłodze,to inne - da sie to rozgryzc ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #126 dnia: 27 Kwietnia 2022, 15:08:28 »
Wygląda na to, że masz idealne auto :D W żadnym polu kontrolnym nie ma wpisanego kodu uszkodzenia czy nieprawidłowości.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #127 dnia: 27 Kwietnia 2022, 15:24:22 »
Wygląda na to, że masz idealne auto :D W żadnym polu kontrolnym nie ma wpisanego kodu uszkodzenia czy nieprawidłowości.

aa to mnie pocieszyłeś, bo już miałem babke z aso zjechać w mailu :D

Offline krystian.ja.3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #128 dnia: 28 Kwietnia 2022, 10:43:25 »
U mnie po 2 latach wygląda to jak na zdjęciu. Wczoraj zrobione sprawdzenie baterii i układu hybrydowego. Rocznik 2020. Przebieg 15000km. Widać że wtyczka starej konstrukcji. Oczywiście ASO nic nie wie na temat korozji w tym temacie. Jak zapytałem czy jest możliwość zabezpieczenia wtyczki woskiem to widziałem wielki strach w oczach serwisantów. Zaczęli coś mówić o gumowych rękawiczkach i wysokim napięciu.  Oczywiście nie jest to ujęte w żadnym raporcie, że wtyczka została sprawdzona, bo nie jest to punktem sprawdzenia układu h. Ciekawostką jest to, podpinają się pod komputer i sprawdzają błędy i straty na układzie. A i co najważniejsze wtyczka i kabel HV nie są objęte gwarancją. Jak się zje...ie to Wasz (mój) problem.

Generalnie jak ktoś wybiera się do Toyota Chwaszczyno to nie polecam. Ciężko się z nimi dogadać, a co do współpracy i zadbanie o klienta to drama ... Konkluzja jest taka, że nie mamy pana płaszcza i co pan nam zrobisz.... (Pozdro dla kumatych).

Pozdro.

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #129 dnia: 28 Kwietnia 2022, 12:37:32 »
Tak z ciekawości - pomarańczową osłonkę wtyczki zdjęli, czy przezornie woleli nie zaglądać (w myśl zasady: oczy nie widzą - serce nie boli ;) ) ?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #130 dnia: 28 Kwietnia 2022, 13:07:36 »
Nie są objęte gwarancją bo? Może silnik też nie jest objęty gwarancją? Po takim tekście powiedziałbym, że faktura za przegląd nie jest objęta płatnością...

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #131 dnia: 28 Kwietnia 2022, 14:04:53 »
Ale jak to nie są objęte gwarancją jak koleżance Cluses wymienili na gwarancji kabel i tylny napęd. Coś to ASO ściemnia.

Offline krystian.ja.3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #132 dnia: 28 Kwietnia 2022, 14:48:40 »
Nie zrobili z tym nic właściwie. Olali.

Offline krystian.ja.3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #133 dnia: 28 Kwietnia 2022, 15:04:34 »
Ale jak to nie są objęte gwarancją jak koleżance Cluses wymienili na gwarancji kabel i tylny napęd. Coś to ASO ściemnia.
Jak powiedziałem... Omijać z daleka. Za rok następny przegląd. Wtyczka sama w sobie nie jest objęta gwarancją. Gwarancja jest na caly układ hybrydowy. Jeżeli po testach baterii hybrydowej wyszlo być coś nie tak ew. Jakieś straty lub brak komunikacji to dopiero wtedy możliwe że by szukali po wszystkich przewodach. Z uwagi na to, że test moja tojka przeszła pozytywnie to temat korodujacych kabli, wtyczek itp olali. Nie mają tego na wykazie, aby sprawdzac jakość połączeń i korozji (utleniania) w środku wtyczki. Jest tylko podłączenie pod komputer i standardowy test baterii. Nawet nie ma napisane ile procentowo jest ubytków na ogniwach. Chyba, że czegoś nie dostałem... Wydali certyfikat taki sam jak u kolegi wyżej. Może za bardzo się czepiam, ale serio trochę to wszystko po ch... Jestem ciekawy jak to u kolegi Cluses wyszło na jaw. Sam zaglądał czy ASO się dopatrzyło.

Wiadomo, ASO każde inne. Problemu nie znają lub znać nie chcą. Zachęcałem ich wgłębienia się w temat w publikacji w AŚ.

Offline krystian.ja.3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #134 dnia: 28 Kwietnia 2022, 15:07:08 »
Tak z ciekawości - pomarańczową osłonkę wtyczki zdjęli, czy przezornie woleli nie zaglądać (w myśl zasady: oczy nie widzą - serce nie boli ;) ) ?
@Markid wtyczki nie dotykali, rozbierali ,a nawet więcej gdybym nie wskazał palcem to i tak dalej nie wiedzieli by o co chodzi.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl