Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229780 razy)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #150 dnia: 15 Lipca 2022, 14:12:09 »
Dlatego jeżeli Toyota nie ma jeszcze do końca opracowanego innego rozwiązania poza otwarciem wtyczki, żeby zanieczyszczenia łatwiej się wypłukiwały, trzeba przy każdym przeglądzie wymuszać wypięcie przewodu i dokładne oczyszczenie, a potem ponowne wpięcie. Wczoraj zajrzałem pod samochód i widać, że osłona podwozia za dużo błota tam nie wpuszcza. Doprowadzenie wtyczki do całkowitego zamulenia błotem pewnie zajmuje więcej niż 15 tys km.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #151 dnia: 15 Lipca 2022, 14:31:56 »
Widzę sami specjaliści, ale pozwólcie, że Wam powiem coś ;).

Widać tam 3 grube styki prądowe. Jeśli jest to wyprowadzenie 3 faz silnika, a na to wygląda, to uwaga - zwarcie (na przykład przez korozję, stopienie złącza i potem trwałem zespolenie), któregokolwiek z tych styków z drugim dowolnym, a jeszcze lepiej wszystkie na raz powoduje zablokowanie silnika z potężnym momentem.

Hamowanie elektryczne, które te silniki robią to właśnie zwieranie uzwojeń (tak Toyota nie robi) z odpowiednią modulacją, straty wtedy idą w uzwojenie, okablowanie i tranzystory w falowniku, a drugi sposób to podawanie w drugą stronę ograniczonego momentu (też sygnał modulowany na fazy), wtedy podnosi się napięcie, które z falownika idzie do baterii i następuje ładowanie. To w paru zdaniach (jeszcze są inne metody hamowania elektrycznego).
Zgodzę się z zasadą działania silnika, z tym że nie bardzo widzę jak korozja styków może doprowadzić do zwarcia. Korozja to jednak utlenienie a tlenki słabo przewodzą prąd. Nikt nigdzie nie opisał, że awaria powoduje zwarcie lecz właśnie przerwanie obwodu elektrycznego. Możemy sobie podywagować dziwne scenariusze ale jednak trzymajmy się tych sytuacji, które są opisywane w necie. Co nie zmienia faktu, że będzie miło gdy Toyota problem rozwiąże akcją serwisową. Bo to będzie pokazanie klasy firmy a nie tylko przymusu gdy UOKik nakazuje akcję związaną z bezpieczeństwem.
« Ostatnia zmiana: 15 Lipca 2022, 14:33:42 wysłana przez wszim »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #152 dnia: 15 Lipca 2022, 14:38:07 »
Nie myślę, że jest jakakolwiek opieszałość ze strony Toyoty. Obwiniałbym brak takiej ilości wiązek, żeby wezwać wszystkich naraz na wymianę. Dziś jest wiele przypadków, gdzie ktoś ma zepsuty samochód na gwarancji i stoi w serwisie kilka miesięcy czekając na prostą zdawałoby się część.

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #153 dnia: 15 Lipca 2022, 15:12:21 »
Zwarcie - tak - wywołało by efekt hamowania ale to by mogło wystąpić po mechanicznym uszkodzeniu złącza / kabli.
Natomiast tu następuje powolna korozja złącza - bardziej prawdopodobne jest, że będzie się powiększał upływ prądu na masę, który wyłapie elektronika sterowania napędem i zasygnalizuje awarię.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #154 dnia: 17 Lipca 2022, 00:33:58 »
W takich systemach działa cały czas układ kontroli stanu izolacji, więc racja - musi wykryć upływ jeśli dojdzie do niego do karoserii. I racja zwarcie takie o bardzo niskiej rezystancji przez korozję jest mało prawdopodobne. Gorzej jakby Toyota coś kombinowała i jednak UKSI nie działa, złącze podgrzeje się, a fazy ulegną zwarciu, ale to dywagacje ;).

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #155 dnia: 21 Lipca 2022, 12:07:36 »
Tak wygląda wiązka po 2 latach. Wg ASO jest OK. Szczerze to jestem przerażony, to rdzewieje od samego patrzenia. Toyota dała ciała po całości. I teraz nie wiem co faktycznie robić: bo jak ASO może to zabezpieczyć na chwilę obecną? Zdrapać ten syf i zakleić izolacją? Masakra!!!

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #156 dnia: 21 Lipca 2022, 13:46:23 »
Wyślij fotkę i domagaj się wymiany/naprawy. Napisz też do TMP co oni na to.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #157 dnia: 21 Lipca 2022, 14:03:54 »
Tak wygląda wiązka po 2 latach. Wg ASO jest OK.
Twoja wtyczka była już po modyfikacji i otwarta, czy zamknięta?

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #158 dnia: 21 Lipca 2022, 14:27:50 »
Auto z 2020 - odebrane w czerwcu, więc nie wiem czy po modyfikacji. Nie wiem gdzie jest ta graniczna data

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #159 dnia: 21 Lipca 2022, 14:36:38 »
Tak wygląda wiązka po 2 latach. Wg ASO jest OK.

Przed.
3VZ.pl

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #160 dnia: 21 Lipca 2022, 15:06:34 »
Na zdjęciu wyraźnie widać, na jakiej wysokości osadziło się błoto. W otwartej wtyczce, problem będzie pewnie mniejszy, bo trochę błota się zbierze, potem deszcz wypłucze i wiązka wytrzyma rok dłużej. Ja nadal będę twierdził, że kwestią czasu jest kampania przywoławcza na wymianę wszystkich wiązek na poprawione. Ale widać jeszcze pracują nad ostatecznym rozwiązaniem, lub mają rozwiązanie, a nie mają wiązek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #161 dnia: 21 Lipca 2022, 15:10:41 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #162 dnia: 21 Lipca 2022, 15:45:16 »
Od reakcji chemicznej w doope dostaje też okolica wtyczki.
Obejrzałem cały film i nic nowego do tematu nie wnosi, no może poza słowami o "petycji" do toyoty. Dalej nic nie wiadomo. A ten otwór z boku, to pudrowanie trupa.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2022, 16:15:24 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #163 dnia: 21 Lipca 2022, 16:39:37 »
Mnie dziwi, że tak wrażliwe miejsce zostało tak spartolone: plastik, bez izolacji od warunków zewnętrznych - i to w sytuacji kiedy wtyczka znajduje się pod podwoziem.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #164 dnia: 21 Lipca 2022, 20:08:59 »
No też jestem w szoku. To wygląda jak zaprojektowane przez uczniów średniej szkoły technicznej a nie wytrawnych japońskich inżynierów. Kompromitacja!
Gniazdko wysokiego napięcia pod podwoziem! Chyba ich pogięło. A dlaczego nie zalany w kosmożelu przewód, który wprowadzany jest w gniazdo w bezpiecznym środowiskowo miejscu. Kupy się to nie trzyma.  Hermetyzacja to żadne straszne technologie. W motoryzacji wręcz naturalne. Oj dali ciała i jeszcze tak długo trwa dekompromitacja.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2022, 20:15:42 wysłana przez wszim »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl