Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229622 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #225 dnia: 17 Października 2022, 22:30:44 »
Czy mógłby ktoś napisać jak najlepiej zabezpieczyć taki przewód we własnym zakresie?
Wyślij PM do moderatora, na pewno Ci pomoże.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #226 dnia: 18 Października 2022, 09:46:46 »
No i super. Ciekaw jestem, czy Wariant Relax = +200% koszt przeglądu, bo wtedy to nie będzie miało sensu.

Jak czytam listę rzeczy objętych warunkami gwarancji to jest tego naprawdę dużo.
...

Do mnie zadzwonili z ASO ok 3tyg temu, bo sie mi zbliza 2 rok auta 11.2020 - czy bede na 2 Serwis - aa sie okazalo,ze kobitka nie widziala w systemie mojego 2 serwisu - zrobionego w innym mieście, troche dziwne, ale wlasnie przy okazji sie dowiedzialem o tej 'wydłużonej gwarancji' ;)

Powiedziala,ze jesli na 3 Serwis (brakuje mi ok 5,5k km) wybiore full pakiet (za ok 1700 w tym sprawdzenie klimy + oczyszczenie hamulców btw hamulce mialem na 2 serwisie,ale idzie zima,wiec bedzie warto) to wtedy mi wydłużą o 1 rok - tylko bede musial dopytac, czy ten 1 rok będzie 'zamrożony' i sie zacznie gdy mi sie skonczy 3 letnia gwarancja, czyli : 1. bedzie sie liczyl dopiero po zakończeniu Fabrycznej 3 letniej Gwarancji (od 11.2023) 2. czy np jesli zrobie 3 serwis np w 01.2023 aa do 11.2023 przejade kolejne 15k km - wiec bede musial kolejny Serwis robić z pakietu 3 letniej gwarancji czy Relaxu ?

Patrząc na Fabryczną Gwarancje vs Relax - to chyba za duzo nie ma różnic, wiec bedzie git .

Troche może nie jasno pisze - ale to sie pewnie dowiem wiecej, jak pojade na zmiane na zimówki.

btw Odnośnie przewodów HV - to na 2 Serwisie sprawdzali - bo im wspominalem - w papierach napisali, ze są OK (przebieg wtedy 28 800)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #227 dnia: 19 Października 2022, 10:01:37 »
W TCE (dla niewtajemniczonych było dawniej TMPL) ostatnio liczyli ile stron ma ten wątek.

Jest o nim głośno, więc właściwe rozwiązanie tematu jest kwestią honoru marki, trwają prace :)

Czy mógłby ktoś napisać jak najlepiej zabezpieczyć taki przewód we własnym zakresie?

wstrzymajcie się z naprawami typu zabezpieczenie na własną rękę
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2022, 10:13:55 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #228 dnia: 19 Października 2022, 10:26:52 »
To tym bardziej sprawę trzeba eskalować.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #229 dnia: 19 Października 2022, 11:21:08 »
właściwe rozwiązanie tematu jest kwestią honoru marki, trwają prace
Zawsze mówiłem, że Toyota jest jedną z niewielu marek, która nie zamiata problemów pod dywan. Łatwe problemy rozwiązuje od razu, trudne zajmują więcej, ale nie zostawiają klientów samych sobie.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #230 dnia: 19 Października 2022, 11:40:03 »
Z tym się też zgadzam. Nie dotykać tego, co najwyżej zgłaszać na przeglądach że mają sprawdzić i udokumentować. Na fejsbuku kanadyjczycy potwierdzają że toyota już wymienia kabelki nawet w autach po gwarancji. Problemem jest to, że dostępność jest słaba i długo się jeździ autem zastępczym, wymiana następuje dopiero jak polecą błędy na kompie, no i póki co to nie ma poprawionego sensownie rozwiązania. Tzn kabel 2021 jest lepszy od kabla z 2019 bo częścowo otwarty ale to niewiele zmienia.
BTW to czym oni tam sypią te drogi skory taki disaster mają? U nas jednak chyba aż tak źle się nie dzieje.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #231 dnia: 19 Października 2022, 12:46:41 »
... BTW to czym oni tam sypią te drogi skory taki disaster mają? U nas jednak chyba aż tak źle się nie dzieje.
Może dlatego, że w Kanadzie rocznie sprzedaje się 6 x tyle RAVek, a w USA 40 x tyle RAVek co w Polsce ;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #232 dnia: 19 Października 2022, 14:25:51 »
BTW to czym oni tam sypią te drogi skory taki disaster mają? U nas jednak chyba aż tak źle się nie dzieje.
Byłem w Stanach kilka lat w Chicago. Tam zimy są bardzo podobne do naszych. Zdarzają się mrozy i duże opady śniegu. W stanach nie ma takiego pojęcia jak opona zimowa, a kierowcy są jacy są. Dlatego zimą służby drogowe muszą zawsze doprowadzić ulice do " czarnego" koloru. Tam śnieg czy lód nie ma prawa bytu. Dlatego sól sypie się w ogromnych ilościach. Piasku nie używają.

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #233 dnia: 19 Października 2022, 18:45:23 »
Zawsze mówiłem, że Toyota jest jedną z niewielu marek, która nie zamiata problemów pod dywan.
A korozja podwozia zostaje.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #234 dnia: 19 Października 2022, 18:52:15 »
Zawsze mówiłem, że Toyota jest jedną z niewielu marek, która nie zamiata problemów pod dywan.
A korozja podwozia zostaje.

pokaż…  <?>

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #235 dnia: 19 Października 2022, 20:01:16 »
Byłem w Stanach kilka lat w Chicago. Tam zimy są bardzo podobne do naszych. Zdarzają się mrozy i duże opady śniegu. W stanach nie ma takiego pojęcia jak opona zimowa, a kierowcy są jacy są. Dlatego zimą służby drogowe muszą zawsze doprowadzić ulice do " czarnego" koloru. Tam śnieg czy lód nie ma prawa bytu. Dlatego sól sypie się w ogromnych ilościach. Piasku nie używają.

Ja bym ujął to inaczej tam czysta sól idzie tonami na ulice, na dodatek jest ona barwiona na zielono / czerwono ( by było widać gdzie nasypali) i potrafi gruba jej warstwa zalegać na ulicy przez kilka dni. Opon zimowych tam sie nie stosuje. Należy tez wspomnieć ze auta ze stanów (np. IL, MI…) położonych koło wielkich jezior mające tylko po kilka lat sa zjedzone przez korozje. U nas w Polsce sól na ulicach to „pikuś”

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #236 dnia: 20 Października 2022, 08:17:48 »
Zimowych nie używają, ale lubują się mocno w całorocznych :), a przecież zimowa, czy całoroczna - to to samo ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #237 dnia: 20 Października 2022, 10:53:04 »
Ich C+S mają tyle wspólnego z zimowymi z EU, co pięść do oka.
I w Ameryce Płn.zaczynają kupować prawdziwe zimówki, a toczy się debata o ich wprowadzeniu w niektórych stanach obowiązkowo na wzór sąsiada.
Na  niektórych autostradach Kanady ( np  w Vancouver) są już obowiązkowe prawnie.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #238 dnia: 20 Października 2022, 21:32:19 »
W TCE (dla niewtajemniczonych było dawniej TMPL) ostatnio liczyli ile stron ma ten wątek.

Jest o nim głośno, więc właściwe rozwiązanie tematu jest kwestią honoru marki, trwają prace :)

Oby nie skończyło się jak z AA i AC w Camry :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #239 dnia: 20 Października 2022, 21:42:26 »
...oby skończyło się tak, jak z paliwem w oleju. Niektórzy sr..i żarem i wieścili straszne awarie oraz koniec toyoty, a skończyło się krótką sra..ką.  :cool:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl