Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229687 razy)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #585 dnia: 28 Kwietnia 2023, 12:44:54 »
Ale za tą gwarancję musisz zapłacić minimum 12 x 1300 netto - ok. 20 tyś. Także nie jest to mało.
Skąd te wyliczenia?

Z faktu, że do 180tkm lub min. 10 lat (masz coroczne przeglądy lub co 15tkm wykonywać w ASO).
Dalej nie widzę potrzeby wywalenia minimum 12x1300 netto. Zakładając, że masz gwarancję na 10 lat to jest to 10 razy przegląd. Przegląd robisz tak czy siak czy chcesz czy nie. Z tego co gdzieś czytałem RELAX nie stanowi dodatkowych 1300zł dołożonych do przeglądu i RELAX wykupuję gdy skończy się gwarancja podstawowa, więc nie widzę tych 20tyś :)

Ktoś tu jeszcze myśli logicznie czy zostali już sami fanboye cieszący się, że mogą jeździć Toyotą?
Tłumaczycie producenta jak na forum Alfy :).
Odpowiada Wam w utajnionym piśmie, że łaskawie wywiąże się z obowiązującego prawa i wymieni jak się zepsuje w trakcie gwarancji i Wy się z tego cieszycie jak małpa z banana…
Póżniej naprawi jak sobie wykupicie dodatkową gwarancję Relax, wiec naprawi za Wasze pieniądze zapłacone w ratach…
Ręce opadają.
Wyślijcie im jeszcze podziękowania za to stanowisko…
W USA/Canada działają.
W republice bananowej nie muszą lidzie cieszą się i są wdzięczni, że mogą kupić wadliwe auto po 1,5 roku oczekiwania.
BRAWO WY!
Kiedyś w tej dyskusji pisano, że gwarancja na układ hybrydowy, bądź gwarancja RELAX, nie obejmuje tego kabla. Stąd ludzie czytający forum mieli świadomość, że po 3 latach jak im ten kabel padnie to nie mają innej opcji jak wymiana na własny koszt. Pod znakiem zapytania stawiało to dokupienie gwarancji relax itd. Nie wiem ile dokładnie jest za ten relax ale z tego co ludzie tu już pisali i też czytałem w innych źródłach do kilkuset złotych na rok (zależne od auta), co nie jest przy tym ile płaci się za zakup Rav4 wielkim wydatkiem, by 5 czy 7 razy to zapłacić i nie jest to gwarancja która tylko obejmie mi wymianę kabla ale pewnie kilku innych rzeczy. To tak jak z kupnem AC lub nie. Proponuję żebyś się jeszcze poznęcał trochę nad tymi co AC wykupują, bo dealer toyoty powinien im zapewnić, że nikt im auta nie ukradnie i nic w nim nie zepsują. Twój wybór. Ja się cieszę, że ten wybór daje mi komfort tego, że jak to padnie to mogą mi to wymienić. Wierzę, że ten kabel mi się nie rozpadnie i nie będzie mi do niczego ta gwarancja potrzebna. Nie cieszę się, że w ogóle tego typu element wadliwy jest, uważam że powinni go zmienić lub zaoferować choć to woskowanie. Natomiast lepszy rydz niż nic.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #586 dnia: 28 Kwietnia 2023, 12:54:32 »
.

W sumie to nawet lepsza informacja, oznacza, iż wbrew obawom niektórych wiązka nie jest nienaprawialna. Ergo warsztaty nieautoryzowane zapewne też to opanują zatem ceny spadną.
Trochę tak jak z pompami SBC w Mercedesie. Na początku, olaboga, wytrzymuje 200 000 "kliknieć" a otem blokada i wymiana za kosmiczne pieniądze. Po 2 latch technolohię opanowały niezależne warszaty i z czasem z kilkunastu tysięcy zrobiło się chyba 3 za pełny serwis z przywróceniem pełnej funkcjonalności.

Ktoś tu jeszcze myśli logicznie czy zostali już sami fanboye cieszący się, że mogą jeździć Toyotą?
Odpowiada Wam w utajnionym piśmie, że łaskawie wywiąże się z obowiązującego prawa i wymieni jak się zepsuje w trakcie gwarancji i Wy się z tego cieszycie jak małpa z banana…
Póżniej naprawi jak sobie wykupicie dodatkową gwarancję Relax, wiec naprawi za Wasze pieniądze zapłacone w ratach…
Ręce opadają.
W USA/Canada działają.
W republice bananowej nie muszą lidzie cieszą się i są wdzięczni, że mogą kupić wadliwe auto po 1,5 roku oczekiwania.
BRAWO WY!

W Kanadzie (i chyba też w US) poszły pozwy sądowe nawet. U nas nie trzeba było ich pozywać. To gdzie klienta traktują lepiej?
I ta maniera lekceważącego wypowiadania się o Polsce, a to "republika bananowa" albo "polsza"czy inne "polin"... 
Faktycznie ojkofobia się panoszy w polskiej infosferze.

Oczywiście nas lepiej traktują. Jak ładnie poprosisz "PANA" to Ci wykona usługę (może płatnie, może bezpłatnie jak jesteś stałym ich klientem, "widzi mi się" jak każdego urzędnika w Polsce), a jak się nie postarasz to płacz i płać.
W USA/Canada natomiast obowiązuje prawo, które jest takie samo dla wszystkich, a nie tylko dla wybranych. My mamy jednak taki trochę inny sposób myślenia, a może nas to nie spotka, a może dobrze się uśmiechniemy w serwisie, a może wykupimy pakiet RELAX na 10 lat, a może po 3-5 latach sprzedamy i nie nasz problem, a przecież jest to UKRYTA WADA FABRYCZNA która powinna zostać usunięta. A ASO Polska oczywiście jak to u nas wprowadzimy wewnętrzne procedury - może klient się nie połapie. Oczywiście będą ją usuwać ale za Wasze ciężko zarobione pieniądze. Po prostu u nas taki mamy klimat.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #587 dnia: 28 Kwietnia 2023, 13:04:20 »
Są ujęte rzeczy które z mojego doświadczenia się nie zepsują  w Toyocie

Wróciłem sporo stron w tył, żeby zobaczyć co tam pisane było o gwarancji RELAX. Czy od tego czasu coś się zmieniło w gwarancji relax i zostały tam dodane kolejne podpunkty? Czy jednak rozumiane przez większość było, że relax nie obejmie tego kabla?

Wg tego co Bartek podał wydaje się że obejmie.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #588 dnia: 28 Kwietnia 2023, 13:14:09 »
Dalej nie widzę potrzeby wywalenia minimum 12x1300 netto. Zakładając, że masz gwarancję na 10 lat to jest to 10 razy przegląd. Przegląd robisz tak czy siak czy chcesz czy nie. Z tego co gdzieś czytałem RELAX nie stanowi dodatkowych 1300zł dołożonych do przeglądu i RELAX wykupuję gdy skończy się gwarancja podstawowa, więc nie widzę tych 20tyś

Za 10 lat się odezwij lub po 185 tkm, zależy co nastąpi szybciej, zbieraj (rachunki i faktury z ASO) i wtedy zobaczysz to min. 20tyś zł.   

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #589 dnia: 28 Kwietnia 2023, 14:51:52 »
Dalej nie widzę potrzeby wywalenia minimum 12x1300 netto. Zakładając, że masz gwarancję na 10 lat to jest to 10 razy przegląd. Przegląd robisz tak czy siak czy chcesz czy nie. Z tego co gdzieś czytałem RELAX nie stanowi dodatkowych 1300zł dołożonych do przeglądu i RELAX wykupuję gdy skończy się gwarancja podstawowa, więc nie widzę tych 20tyś

Za 10 lat się odezwij lub po 185 tkm, zależy co nastąpi szybciej, zbieraj (rachunki i faktury z ASO) i wtedy zobaczysz to min. 20tyś zł.
Ale to chyba dyskusja o jakimś banale. Tak się czepiłeś, że zapłacę 12x1300zł jakbyś uważał, że to co obejmują te pieniądze zainwestuję tylko dlatego, żeby mieć spokój gdyby kabel padł. W innych modelach/markach nie muszę wymieniać oleju/płynów/filtrów itd? Przecież to jest koszt konieczny. Jasne, można go wydać nie w ASO albo samemu sobie wymienić. Można też nie tankować auta po tym jak się go kupi i wyjdzie taniej :)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #590 dnia: 28 Kwietnia 2023, 22:44:07 »
Polska to była przed wojną.
O bohaterach typu Westerplatte czy Monte Casio, możemy pomarzyć.
Teraz w większości to kraj sługusów, czekających na to co spadnie ze stołu.
Daleko nie trzeba patrzeć, wystarczy 500 plus.
Wy cieszycie się, że łaskawie wam na gwarancji naprawią lub umożliwią zakup kolejnej gwarancji.
W cywilizowanych krajach, za wprowadzenie do obrotu wadliwego produktu, zwraca się nabywcy pieniądze.
VW za wadliwe diesle oddał kasę… oczywiście, że nie w Polsce (te syfy trują nas do dziś).
Polska brzmi dumnie ale to co się tu dzieje od kilkudziesięciu lat to nic innego jak republika bananowa.
Każdy z nas płaci podatki min. na UOKiK, który powinien się zająć tym tematem.

Prawda jest taka, że za 3-5 lat, będziecie sprzedawać AWD taniej niż FWD.
Paradoksalnie ASO przed odkupieniem, będzie sprawdzać złącze i obniżać cenę o jego wymianę :).
No i sama wiązka nie wiele daje bo koroduje też gniazdo tej wiązki.
Ja Ravki nie mam bo nie lubię suv’ów ale podejście Toyoty do klienta zmieniło moje podejście do Toyoty.
Zawsze kupowałem w ciemno bez większego zastanowienia teraz już nie.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #591 dnia: 30 Kwietnia 2023, 00:21:25 »
Uważam jak napisałem. Masz inne zdanie - Twoja sprawa.
W sumie to nawet lepsza informacja, oznacza, iż wbrew obawom niektórych wiązka nie jest nienaprawialna.
No nie wierzę, poważnie? Chłopie co się stało z Twoim zdrowym rozsądkiem?
Każdy z nas płaci podatki min. na UOKiK, który powinien się zająć tym tematem.
Święta racja - sytuacja dojrzała, żeby to zgłosić.
Przydał by się ktoś z wolnym czasem - jest na sali jakiś lekarz? ;)
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #592 dnia: 30 Kwietnia 2023, 09:13:04 »
A ja się tak zastanawiam... Przypadki uszkodzenia tej wiązki były nieliczne. Toyota "przeprojektowała" złącze (w cudzysłowiu, bo ciężko to nazwać przeprojektowaniem). W opinii wielu niewiele to zmieni, ale fakty są takie, że:
a) tych nowych złącz nie obejmuje przedłużona gwarancja w stanach
b) nie zabezpieczaja tego woskiem, chociaż jak sami piszecie koszt to kilka zł i parę minut pracy

Nie sądzicie, że oni jednak wiedzą.wiecej od nas i prawdopodobnie "w tym szaleństwie jest metoda" ?

Offline topoll

• Toyot Spamer
Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #593 dnia: 30 Kwietnia 2023, 10:07:31 »
.

W sumie to nawet lepsza informacja, oznacza, iż wbrew obawom niektórych wiązka nie jest nienaprawialna. Ergo warsztaty nieautoryzowane zapewne też to opanują zatem ceny spadną.
Trochę tak jak z pompami SBC w Mercedesie. Na początku, olaboga, wytrzymuje 200 000 "kliknieć" a otem blokada i wymiana za kosmiczne pieniądze. Po 2 latch technolohię opanowały niezależne warszaty i z czasem z kilkunastu tysięcy zrobiło się chyba 3 za pełny serwis z przywróceniem pełnej funkcjonalności.

Ręce opadają.
W USA/Canada działają.
BRAWO WY!

W Kanadzie (i chyba też w US) poszły pozwy sądowe nawet. U nas nie trzeba było ich pozywać. To gdzie klienta traktują lepiej?
I ta maniera lekceważącego wypowiadania się o Polsce, a to "republika bananowa" albo "polsza"czy inne "polin"... 
Faktycznie ojkofobia się panoszy w polskiej infosferze.

Oczywiście nas lepiej traktują. Jak ładnie poprosisz "PANA" to Ci wykona usługę (może płatnie, może bezpłatnie jak jesteś stałym ich klientem, "widzi mi się" jak każdego urzędnika w Polsce), a jak się nie postarasz to płacz i płać.
W USA/Canada natomiast obowiązuje prawo, które jest takie samo dla wszystkich, a nie tylko dla wybranych. My mamy jednak taki trochę inny sposób myślenia, a może nas to nie spotka, a może dobrze się uśmiechniemy w serwisie, a może wykupimy pakiet RELAX na 10 lat, a może po 3-5 latach sprzedamy i nie nasz problem, a przecież jest to UKRYTA WADA FABRYCZNA która powinna zostać usunięta. A ASO Polska oczywiście jak to u nas wprowadzimy wewnętrzne procedury - może klient się nie połapie. Oczywiście będą ją usuwać ale za Wasze ciężko zarobione pieniądze. Po prostu u nas taki mamy klimat.
To sprawdź najpierw jak to wyglądało. W Kanadzie wcale nie było tak różowo i Toyota na początku też nie była chętna do napraw gwarancyjnych. Dopiero jak zaczęto składać pozwy do sądu to zaczęli zmieniać podejście do klienta. U nas takiej akcji z pozwami nie było a procedurę opracowali bez tego typu nacisków. Oczywiście to nie wynika, że u nas lepiej traktują klienta (wszędzie traktują tak żle na ile mogą) a raczej tego że na podstawie Kanady ogarnęli poziom istotności problemu. Najwyraźniej straty wizerunkowe byłyby większe niż koszt tej akcji. Była kiedyś sprawa, Forda Pinto. W trakcie eksploatacji okazało się, że Pinto po uderzeniu w tył nadwozia ma skłonność do zapalania się i eksplozji. Było to spowodowane rozwiązaniami konstrukcyjnymi zastosowanymi w tym modelu. Zbiornik paliwa został umieszczony pomiędzy tylną osią a tylnym zderzakiem i w przypadku uderzenia w tył nadwozia często dochodziło rozszczelnienia zbiornika i zapłonu paliwa. Wyposażenie samochodu tylko w dwoje drzwi dla pasażerów uniemożliwiało sprawną i szybką ewakuację z płonącego pojazdu. Firma Ford była świadoma zagrożenia, jednak ze względów ekonomicznych zdecydowano o nie wprowadzaniu poprawek konstrukcyjnych (oszczędzano w ten sposób 11$ na każdym egzemplarzu). Przeprowadzona kalkulacja ryzyka wykazała, że koszty odszkodowań dla osób poszkodowanych i ich rodzin będą niższe od kosztów zmian konstrukcyjnych. Prawie 30 osób się spaliło w nim zanim wycofano go z rynku. (Za Wikipedią).
« Ostatnia zmiana: 30 Kwietnia 2023, 10:11:51 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #594 dnia: 30 Kwietnia 2023, 11:56:44 »
Ta procedura to nic innego jak naprawa gwarancyjna. Procedura mozna by nazwac proces naprawy tego zlacza po 5 czy 10 latach gdy gwarancja nie wystepuje.

Wielce mi łaskawa TCE ze naprawi cos na gwarancji co producent spier-*^{$$+   

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #595 dnia: 31 Maja 2023, 13:07:34 »
Jestem po przeglądzie po 15 tys. Sprawdzili mi złącze, rozłączyli, przedmuchali kompresorem, zasilikonowali sprayem i połączyli z powrotem. Mechanik twierdzi to samo co mi się udało zobaczyć leżąc pod samochodem, że złącze wygląda jak nowe. Jednak nasze zimy i sól, versus realia USA to dwie różne sprawy:). Za sprawdzenie i zabezpieczenie złącza zapłaciłem 0,7 Johnny Walker:)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #596 dnia: 31 Maja 2023, 13:41:21 »
zapłaciłem 0,7 Johnny Walker
W sumie to chyba TCE powinna Tobie postawić.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #597 dnia: 31 Maja 2023, 14:12:39 »
W sumie to chyba TCE powinna Tobie postawić.
W sumie racja. A tu jak widać potrzebna własna inicjatywa i odpowiednie podejście serwisu. Koledzy pisali przecież, że ich odesłali z kwitkiem, bo nie wchodzi to w zakres czynności.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #598 dnia: 31 Maja 2023, 18:52:16 »
A jak dopchales się do mechanika? Najczęściej to wygląda tak, że przyjmują cię przy stoliku i sami zawożą auto na halę

Offline keniek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #599 dnia: 15 Czerwca 2023, 22:39:30 »
Znajdę gdzieś katalog z numerami części?

Zona była na serwisie z okazji 90000, poprosiła o sprawdzenie przewodu. Powiedzieli że wszystko ok ale przy okazji znaleźli problem z częścią 0400243342 i wymienili. Teraz myślę co to było.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl