Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 230081 razy)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #600 dnia: 16 Czerwca 2023, 01:00:50 »
Jesteś pewien że ten numer? Katalog toyodiy.com nie wyszukuje takiej....
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #601 dnia: 16 Czerwca 2023, 12:34:25 »
A jak dopchales się do mechanika? Najczęściej to wygląda tak, że przyjmują cię przy stoliku i sami zawożą auto na halę
Do mechanika dopchał się chłopak, który przyjmował auto. Nie wnikałem, czy przekazał jemu załącznik, czy wypiją razem, ważne, że na rok efekt zadowalający, a po roku powtórzę, jeżeli Toyota sama czegoś nie ogłosi:)

Offline keniek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #602 dnia: 17 Czerwca 2023, 18:00:01 »
Jesteś pewien że ten numer? Katalog toyodiy.com nie wyszukuje takiej....

Tak jej podali. Możliwe że w Norwegii serwis ma swoje wewnętrzne numery?

Offline pio76

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #603 dnia: 19 Czerwca 2023, 10:58:53 »
Mam za chwilę 2 serwis i zastanaeiam się z tym złączem, chciałbym żeby mi to rozpieli i sprawdzili w jakim jest stanie, no i najlepiej żebym to zobaczył albo jakieś foto...Czy to wogóle możliwe na serwisie, czy ktoś tego wymagał aby to zostało wypięte i sprawdzone, jak do tego podejść. Na 1 serwisie to dali mi tylko certyfikat testu baterii. Pewnie spr. tego złącza to ich dobra wola, bo nie podlega to spr. serwisowemu? Jakbo tym wspomniałem to Pan powiedział, że pierwsze słyszy...Jakie by podać argumenty, czym się podeprzeć? Ewentualnie gdyby się udało, że tam zajrzą to czy poprosić o zabezpieczenie tego, tylko czy ewentualnie zrobią to odpowiednim preparatem czy jakimś Wd40...Może ktoś to sprawdzał lub poruszał temat w toyota Lublin ?
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2023, 11:02:03 wysłana przez pio76 »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #604 dnia: 19 Czerwca 2023, 11:07:22 »
Czy to wogóle możliwe na serwisie, czy ktoś tego wymagał aby to zostało wypięte i sprawdzone, jak do tego podejść.
Sugeruję umawiając telefonicznie wizytę poprosić o mail do osoby, z którą będziesz rozmawiał i wysłać filmik z takim skorodowanym złączem oraz drugi z jego czyszczeniem i woskowaniem. I niech ci odpowiedzą oficjalnie, co zamierzają z tym zrobić. Powiedz, że chcesz mieć sprawdzone i odnotowane w historii serwisowej.

Offline kenjisan

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Verso, Q5
« Odpowiedź #605 dnia: 19 Czerwca 2023, 15:56:43 »
Jakie by podać argumenty, czym się podeprzeć?

0,7 dobrej whiskey ;) Tylko grzecznie poproś aby spożyli po wykonaniu przeglądu a nie przed ;)

Patrząc tak na serio w obecnej sytuacji to nie wahałbym się przekazać jakiś prezent żeby wykonali/sprawdzili to czego (na razie) wypiera się Toyota.
Miała być Rav4 V Selection Hybrid FWD... jest Q5
Zam. 22.07.22, Mapka 29.05.23, Produkcja w toku 26.06.23, Opuścił fabrykę 03.07.23...

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #606 dnia: 19 Czerwca 2023, 15:59:33 »
Ja poprosiłem o sprawdzenie+ zdjęcie tego złącza na pierwszym przeglądzie po 15k. Wtedy też nic o tej sprawie nie słyszeli (to było chyba 11 lub 12.22).

Problemów nie robili, ale zdjęcie zrobili... Z drugiej strony:) jako, że to był przegląd po niecałym roku, to olałem temat. Na drugi serwis pojadę z jakimś zdjęciem z netu, to może mi zrobią z dobrej strony. Nie widzę sensu pokazywać całego filmiku...

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #607 dnia: 21 Czerwca 2023, 23:57:30 »
Ja poprosiłem o sprawdzenie+ zdjęcie tego złącza na pierwszym przeglądzie po 15k. Wtedy też nic o tej sprawie nie słyszeli (to było chyba 11 lub 12.22).

Problemów nie robili, ale zdjęcie zrobili... Z drugiej strony:) jako, że to był przegląd po niecałym roku, to olałem temat. Na drugi serwis pojadę z jakimś zdjęciem z netu, to może mi zrobią z dobrej strony. Nie widzę sensu pokazywać całego filmiku...

mi też zrobili zdjęcie ze złej strony :D
ale z tego co patrzyłem, to ciężko jest zrobić zdjęcie z właściwej strony przez osłonę a nie będą jej zapewne zdejmowali tylko do zrobienia zdjęcia :) kupiłem selfie stick za 15 zł i spróbuję sobie sam zrobić fotkę :D

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #608 dnia: 23 Czerwca 2023, 00:45:09 »
A gdzie serwisowałeś? :)

Daj znać, czy uda się z tym stickiem

Offline pio76

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #609 dnia: 23 Czerwca 2023, 13:18:53 »
Sprawdzili mi to złącze na serwisie ale tylko z zewnątrz...u mnie po 2 latach wygląda to jak nowe, raczej nic się nie dzieje. U mnie jest już to bez tej osłony, nawet nie ma tam żadnego brudu. Może rdzewienie dotyczy tych wcześniejszych z pełną osłoną wtyczki?? Powiedzieli mi, że nie ms co zaczepiać tego i woskować. Powiedział mi jeszcze gość na serwisie, że każde odpięcie tego wtyku rejestruje się w kompie?? No i że wosk też może źle wpływać, bo tam jest wysokie napięcie, no ale przecież tam się obudowa ta alu. chybs nie nagrzewa...takie pierdy jakieś gadali. Nie wiem czy to prawda...ale jakby nawet to w serwisie mogą odpiąć np. w celu dokładniejszych oględzin całości. Już sam nie wiem czy to woskować czy nie, skoro po 2 latach to dobrze wygląda bynajmniej na zew. A może posmarować woskiem tylko po wierzchu dookoła styku obydwu elementów wtyczki, tam gdzie jest ta uszczelka w środku...?
Ps. pokazałbym zdjęcie wtyczki bo zrobiłem ale nie wiem jak zamieścić...??? Nie widzę nic żeby dodać foto...
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2023, 13:22:12 wysłana przez pio76 »

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #610 dnia: 23 Czerwca 2023, 14:48:49 »
Zamiast wosków do profili (w odniesieniu do których ciężko znaleźć informacje producentów na temat ich właściwości dielektrycznych - w sumie nic dziwnego bo nie do tego są przeznaczone) można na pewno zastosować smar silikonowy do urządzeń elektrycznych - na 100% jest izolatorem. Wosk jest o tyle dobry, że na pewno zabezpiecza przed dostępem brudnej wody do złącza i również nie twardnieje z czasem.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2023, 14:51:57 wysłana przez Markid »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #611 dnia: 23 Czerwca 2023, 15:46:21 »
takie pierdy jakieś gadali
I takie gadają nonstop.
Klimatyzacji nie obsługiwać, złącza nie woskować... Nie rozumiem tylko skąd takie podejście tych ludzi i niewiedza połączona z durnotą. Ale dobrze ze sobie taką opinie wystawiają.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2023, 16:01:24 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #612 dnia: 23 Czerwca 2023, 16:06:42 »
Ps. pokazałbym zdjęcie wtyczki bo zrobiłem ale nie wiem jak zamieścić...??? Nie widzę nic żeby dodać foto...

Wrzucasz fotę na stronkę: https://www.fotosik.pl/ a później tutaj link ze stronki pomiędzy komendę [img] [/img ] (tylko bez tej spacji przed ostatnim nawiasem :)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #613 dnia: 23 Czerwca 2023, 20:38:43 »
Sprawdzili mi to złącze na serwisie ale tylko z zewnątrz...u mnie po 2 latach wygląda to jak nowe, raczej nic się nie dzieje
Z jakiego miesiąca masz produkcję? Ja mam 11.21 i w zasadzie nie wiem czy mam już wtyczkę otwartą, czy jeszcze zamkniętą... Nie miałem okazji widzieć auta od spodu

Offline pio76

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #614 dnia: 23 Czerwca 2023, 21:46:46 »
Sprawdzili mi to złącze na serwisie ale tylko z zewnątrz...u mnie po 2 latach wygląda to jak nowe, raczej nic się nie dzieje
Z jakiego miesiąca masz produkcję? Ja mam 11.21 i w zasadzie nie wiem czy mam już wtyczkę otwartą, czy jeszcze zamkniętą... Nie miałem okazji widzieć auta od spodu
Masz otwartą...ja mam z pierwszej poł. roku 2021, odbierałem w czerwcu.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2023, 21:52:42 wysłana przez pio76 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl