Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229446 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #960 dnia: 20 Lutego 2024, 13:55:57 »
wiec mozecie jeszcze pospamować

Nową wtyczkę (konstrukcyjnie dalej jest obarczone wadą, której nie rozwiazali) zabezpieczasz na swój koszt żeby problem szybko nie powrócił czy wystawiasz samochód na otomoto?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #961 dnia: 20 Lutego 2024, 14:09:44 »
wiec mozecie jeszcze pospamować

Nową wtyczkę (konstrukcyjnie dalej jest obarczone wadą, której nie rozwiazali) zabezpieczasz na swój koszt żeby problem szybko nie powrócił czy wystawiasz samochód na otomoto?
mam 62k km przejechane . Bedzie .. nowa .. wtyczka, wiec wg mnie nie ma sensu bym kase pchal na jakies woski itd. Na Relaxie bedą wymieniać - jakby co…

Chodzi mi po glowie NX 350h Fsport .. ale żona mowi,ze mi sie w d* przewraca .. bo pierwszy raz mamy auto z salonu i Ravka ma dopiero 3 lata .. ale ale sama o tym Lexie ostatnio nawija :]

Jak odbiore - to podpytam goscia w aso o wycene tej Selection .
Od 2025 bedzie chyba nowa buda - wiec zapewne spadnie Cena tej mojej ..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #962 dnia: 20 Lutego 2024, 14:29:47 »
Wosk cię będzie kosztował 25 zł najzwyklejszy. 

NX to samo co RAV4, tylko w innym opakowaniu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #963 dnia: 20 Lutego 2024, 15:08:39 »
 ...te detale jednak robią różnicę. Ty zrobiłeś lexa z ravki, ale nie każdy ma takie możliwości. Sam też myślę m/i o NXsie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #964 dnia: 20 Lutego 2024, 16:11:59 »
Ja nie wiem czy salon juz sam tego woskiem nie zabezpieczy przy wymianie. Kwestia jak to zrobią....
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #965 dnia: 20 Lutego 2024, 16:23:18 »

NX to samo co RAV4, tylko w innym opakowaniu.

Ja od momentu kupna 11.20 robie detailing / wymienilem tablet na androida / wymienione w lusterkach na dymione ledy / oświetlenie led w środku + klamki oswietlone w srodku / szyby przyciemnilem caly tył / końcówki wydechu wymienione / itd

ale Nie powiem,ze to Lex ;)

btw Czemu jezdzisz na trasie na ECO ?? troche sie to mija z celem .. Jak Cie stać na takie mody - to po co patrzec na spalanie ..?

btw2 Zegary jeszcze wymień .. jak sie juz tak bawisz ;)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #966 dnia: 20 Lutego 2024, 17:57:35 »
sam tego woskiem nie zabezpieczy

Nie, nie zabezpieczy jeśli nie zlecisz i nie zapłacisz
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #967 dnia: 20 Lutego 2024, 18:06:04 »
Mi przy przegladzie zabezpieczyli gratis. Inna sprawa że chyba tylko druty we wtyczce ale nie złącze więc i tak lipa i musze to poprawić.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #968 dnia: 21 Lutego 2024, 02:11:18 »
Wygląda na to, że głównym macherem jest Bartek :)

Dowiem się szczegółów i dam znać. Zapytam naszego speca od gwarancji.

Czy to poniżej, to to czego się dowiedziałeś?

Z jakiej strony jest ta informacja żebym mógł się na to powołać, bo być może to mój przypadek? Wyskoczył mi w niedzielę komunikat "Ustarka hybrydowego układu napędowego. Odwiedź stację obsługi" i dziś po południu jestem umówiony w Toyota Katowice.

Okazało się, że ten przypadek, auto zostało w ASO i powiedzieli, że z tą naprawą po gwarancji (3-letnia wygasła końcem lipca 2023) mimo, że jest na to biuletyn, to nie ma informacji, że mają obowiązek to zrobić na swój koszt (nie ma kampanii). Mogę ich jakoś przycisnąć?

Zerknąłem do tego biuletynu na www.toyota-tech.eu, ale nigdzie nie widzę tego punktu
.
może był jakiś update po połowie grudnia i wykrślili?
Oni mogli się odwołać do informacji technicznej i wtedy tylko w trakcie gwarancji, może nie wiedzieli o informacji gwarancyjnej z dnia 04.12.2023 w której jest opis o zakresie stosowania 8lat/160 000 km (co pierwsze nastąpi) od daty wydania nowego samochodu.

W skrócie , producent przyznał się do błędu i nawet w autach po gwarancji wymienia ten przewód jako informacja techniczna nie biuletyn.
Warunek auto przywiezione lawetą do serwisu z błędami P0AA649 oraz P1C8049!!!

To przyznał się do błędu czy dalej nic nie wiadomo?
crystian09 miał płacić, bo przyjechał na kołach, czy z jakiego powodu?
Relax miał kosztować około 200 pln, a teraz jakaś magia z uwzględnieniem fazy księżyca...
Nie sprzedałem, bo "producent przyznał się do błędu", a tu jednak człowiek dalej w czarnej dooopie.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #969 dnia: 21 Lutego 2024, 07:05:39 »

To przyznał się do błędu czy dalej nic nie wiadomo?
crystian09 miał płacić, bo przyjechał na kołach, czy z jakiego powodu?
Relax miał kosztować około 200 pln, a teraz jakaś magia z uwzględnieniem fazy księżyca...
Nie sprzedałem, bo "producent przyznał się do błędu", a tu jednak człowiek dalej w czarnej dooopie.

Napisze jeszcze raz ;)

Mi sie 3letnia Gwarancja skonczyla 06.11.23 .
Od 12.23 mam Relax bo bralem podczas Serwisu przy 60k km.
Padl mi uklad hybrydowy 5.02.24 - w aso pytam - mówią,ze niby jakis biuletyn jest - ale moja Ravka nie łapie sie na to.

Ma pan Relax - wymiana za 0pln - wiec co sie pan martwi? Tak mi powiedzial czlowiek w aso - noi ma racje - bo juz nie wnikalem.

Powiedzial tylko,ze do wymiany jakas wtyczka i podzespoły - czekają do marca na te części.

Na fb na jakiejs grupce kobieta pisala,ze jej tez na Relaxie wymienili.

NIE WIEM - KTO JESZCZE WYMIENIAL - I NA JAKICH WARUNKACH :] jedynie tutaj domysły padały odnosnie wymiany..

Tutaj moj papier z aso1 - cena Relaxu chyba wliczona w ogólną cene robocizny . Najpierw byla kwota na 2150, ale dostalem jeszcze promke na 1919pln .

Dużo za serwis przy 60k km z Relaxem?

W aso2 chcieli za wszystko ok 700pln wiecej ..

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #970 dnia: 21 Lutego 2024, 08:33:16 »
Napisze jeszcze raz
Broń Boże nie mam pretensji do Ciebie. Przedstawiasz konkrety.
Po prostu 1000 postów i niczego pewnego nie wiadomo. Nawet ile kosztuje Relax, nie mówiąc o kluczowym pytaniu o wymianę wiązki (a może jednak tylko wtyki?).
Jeśli koszt Relax'u jest "płynny" i na razie niski jeśli nie prawie darmowy, to w miarę nasilania się problemu, jego cena poszybuje...

A teraz jak zwykle 20 postów na inny temat - np. o oleju - i za 2 miesiące od nowa wróżenie z fusów.

PS
Wygląda na to, że jako pożyteczny idi**ta kilka dni temu puściłem na Pepperze info, jakoby Toyota wzięła problem wtyki na klatę :)
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2024, 08:36:47 wysłana przez OBI_FMJ_PL »
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #971 dnia: 21 Lutego 2024, 09:38:11 »
- w aso pytam - mówią,ze niby jakis biuletyn jest - ale moja Ravka nie łapie sie na to.

Może trzeba ich wyszkolić ponownie?

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #972 dnia: 21 Lutego 2024, 09:47:06 »
Colin nie obraź się, ale to nie posuwa sprawy do przodu.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #973 dnia: 21 Lutego 2024, 10:05:36 »
Colin nie obraź się, ale to nie posuwa sprawy do przodu.

Dlatego ja wolalem brac Relax ..  i jak widac - przydalo sie . Nie wnikam i nie gdybam - co by bylo gdybym nie mial.  Na forum mozna duzo pisac .. ale przychodzi co do czego - to w aso nie kazdy coś ugra.

Poczekajmy na takiego - co mu sie skonczy Fabryczna Gwarancja i bez Relaxu pojdzie do ASO i powie - że na forum ludzie pisali - ze macie mi za free naprawic to czy tamto - bo jest biuletyn albo dożywotnia gwarancja :D

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #974 dnia: 21 Lutego 2024, 10:05:44 »
Nie obraz się, ale ten temat już dawno został sprecyzowany w kwestii odpowiedzialności, kto co jak i kiedy.
Są ściśle określone wytyczne dotyczące tego tematu dla ASO.
Konkretny tok postępowania,wlacznie z informacja dot. gwarancji z grudnia w której jest opis o zakresie stosowania 8lat/160 000 km (co pierwsze nastąpi) od daty wydania nowego samochodu
Poducent przyznał się do błędu i nawet w autach po gwarancji wymienia ten przewód jako informacja techniczna nie biuletyn.

Niewiedza tam panującą wręcz przeraża.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl