Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229856 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #990 dnia: 27 Lutego 2024, 10:46:14 »
Przed wjechaniem do ogrzewanego garażu w zimie należało by opłukać podwozie ale nie sądzę żeby ktoś to robił, za dużo zachodu.
W starej szkole motoryzacyjnej uczyli, że w krajach, w których sypie się sól zimą, garaże nie powinny być ogrzewane, bo ciepło przyśpiesza korozję wywołaną solą.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #991 dnia: 27 Lutego 2024, 15:40:38 »
Przed wjechaniem do ogrzewanego garażu w zimie należało by opłukać podwozie ale nie sądzę żeby ktoś to robił, za dużo zachodu.
W starej szkole motoryzacyjnej uczyli, że w krajach, w których sypie się sól zimą, garaże nie powinny być ogrzewane, bo ciepło przyśpiesza korozję wywołaną solą.
I tu się nic nie zmieniło poza tym, że obecnie większość budowanych mieszkań ma garaże podziemne gdzie jest ciepło w zimie.
Nic na to nie poradzimy - w końcu przyjemniej wsiadać do ciepłego auta.
Ja mam na działce garaże nieogrzewane oraz wiatę. Najchetniej stawiam pod wiatą - bo szybszy dostęp do auta.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #992 dnia: 27 Lutego 2024, 17:17:49 »
Plusem podziemnych jest duża kubatura i przyzwoita wentylacja, wymuszona przepisami o odprowadzaniu spalin. A wiata dla blacharki to najzdrowsza opcja.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #993 dnia: 28 Lutego 2024, 09:44:16 »
Ja mam na działce garaże nieogrzewane oraz wiatę. Najchetniej stawiam pod wiatą - bo szybszy dostęp do auta.
Ja mam garaż przy domu jednorodzinnym, przylegający z bezpośrednim wejściem z domu. Już na etapie budowy nie robiłem w garażu instalacji grzewczej. Temperatura zimą nawet przy minus 20 nie spada poniżej +5. Pod wiatą jest zawsze problem z kondensacją pary wodnej.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #994 dnia: 28 Lutego 2024, 09:48:22 »
Pod wiatą jest zawsze problem z kondensacją pary wodnej.
Nie zauważyłem. Przecież poza dachem, który zabezpiecza przed opadami jest dość swobodny przepływ powietrza.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #995 dnia: 28 Lutego 2024, 11:08:43 »
Nie zauważyłem. Przecież poza dachem, który zabezpiecza przed opadami jest dość swobodny przepływ powietrza.
A rano, kiedy na trawie rosa albo szron?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #996 dnia: 28 Lutego 2024, 11:15:52 »
U mnie wiata (na kilka aut) stoi na wybrukowanym placu obok zespołu garaży.
Nie zauważyłem aby coś się na aucie kondensowało, czy szroniło.
Na trawniku owszem jest z rana często rosa czy zimą szron.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #997 dnia: 28 Lutego 2024, 14:12:26 »
Mi każdą jesienią ruda łapie trawę. Mimo to jej nie woskuję, nie zabezpieczam. Na wiosnę odrasta zielona.

A tak na serio: przy spadkach temperatury auto również może się zarosić - ale przy otwartym przepływie powietrza osuszy się to najszybciej. Jest to wciąż lepsze niż kiszenie ciepłej wilgoci.

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #998 dnia: 28 Lutego 2024, 17:50:30 »
Z komentarza do tego filmiku https://www.youtube.com/watch?v=wajAWlkMnbs @stacjakonserwacja

Cytuj (zaznaczone)
@piotrmazij
(...)
3.Jeśli zamiennik ma już plecionkę i obejmę z tworzyw, to Toyota jednak wie co poszło nie tak poniżej wtyczki, a mimo to dalej montuje plecionkę i obejmę stalową, wow! Zadałem dilerowi pytanie czy rocznik 2024 będzie produkowany już z tym zamiennikiem i czy analogiczną zmianę zrobią dla dolnej wiązki i pozostanie jedynie korodująca wtyczka. Diler przekazał info do importera, zobaczymy czy odpiszą lub co odpiszą.
(...)

@piotrmazij
2 miesiące temu (edytowany)
@stacja.konserwacja - mam odpowiedź na punkt 3. od Toyota Polska:
"Toyota wprowadziła tzw SPA czyli Specjalną Politykę Gwarancyjną dotyczącą połączenia elektrycznego przy tylnym silniku w Rav4.
Wprowadzono również zmiany na linii produkcyjnej oraz modyfikacje procesu naprawczego.
Złącze elektryczne będzie fabrycznie wypełnione masą silikonową FIPG i taka sama procedura wypełnienia złącza będzie stosowana podczas wymiany uszkodzonych elementów w samochodach gwarancyjnych jak i pogwarancyjnych."

Z tego ma wynikać, że to złącze będzie w całości w środku mówiąc fachowo "zaklajstrowane" silikonem, łącznie z tą dziurą z boku przez która widać druty? Bo jeżeli tak no to rozwiązanie z cyklu "potem wchodzę ja z pistoletem silikonu, cały na biało"?  :grin:
To by ostatecznie rozwiązało problem  :grin:

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #999 dnia: 28 Lutego 2024, 20:11:34 »
Kolega z forum czeka na wymianę takowego złącza. Gdy dotrze wiązka i będą montować to wystarczy że poprosi o wykonanie zdjęć z przebiegu naprawy w jego samochodzie i będzie gołym okiem widać co jest pozmianowe wdlg Toyoty a co jest "wykonywane" na stacji i jak bardzo się to rozjeżdża
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #1000 dnia: 12 Marca 2024, 18:34:04 »
Kolega z forum czeka na wymianę takowego złącza. Gdy dotrze wiązka i będą montować to wystarczy że poprosi o wykonanie zdjęć z przebiegu naprawy w jego samochodzie i będzie gołym okiem widać co jest pozmianowe wdlg Toyoty a co jest "wykonywane" na stacji i jak bardzo się to rozjeżdża
Taak, to im zgłosiłem - by udokumentowali .. zobaczymy czy nie zapomną

Jednak .. musicie sie panowie uzbroić w cierpliwość, bo dziś Yaris Cross zamienilem w ASO na CH-R’ke (niestety nie tą najnowszą bude) , bo tamtym była męka jezdzic przez m-ąc …..
Mialem kiedyś od nich wersje Ch-r GR .. fajna

Ta to Style,ale Fotele o niebo lepsze niż w Style Yariski Cross,noi ten silnik tak nie wyje ..!

2 tyg trzeba jeszcze czekać na te części do wiązki :/

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline rawson

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4x4 Hybrid V
« Odpowiedź #1001 dnia: 17 Marca 2024, 15:46:32 »
Witajcie,

jaki silikon do izolacji tego złącza HV (który jest dostępny w Polsce) byście polecili? Na YT zachodnich jest kilka propozycji (typu Novagard G624), ale zarówno tego jak i jego zamienników za bardzo w kraju znaleźć nie mogę.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Offline Rastlin

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 EXE 4X4
« Odpowiedź #1002 dnia: 24 Marca 2024, 19:18:28 »
Byłem jakiś tydzień temu w ASO - przegląd po 30k km. Panowie z serwisu stan tylnego złącza teraz przeglądają bez zgłaszania.
(fakt, że sam nic o tym nie mówiłem tylko inicjatywa wyszła do nich).
Podczas rozmowy wyszło, że od 2024 Toyota daje na tylne złącze 8 lat gwarancji nawet jak się nie ma RELAX. Dotyczy to wszystkich RAV4 V gen. (nawet jak wcześniej nie chcieli uwzględniać to teraz dostali takie zalecenia od TCE). Zresztą przeprowadzający przegląd tylnego złącza stwierdził, złącza były źle zabezpieczone w rocznikach 2019-2022, w produkcji 2023-2024 ten problem poprawili. (na ile to jest prawda? - trudno powiedzieć).

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1003 dnia: 24 Marca 2024, 22:51:22 »
Prawie dwa tygodnie temu byłem na przeglądzie, gadu, gadu i dowiedziałem się, że dwa auta stoją już trzeci miesiąc, czekają na wymianę wiązki.
Jak chcecie jeździć to dbajcie o wtykę. :grin:

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #1004 dnia: 25 Marca 2024, 08:45:18 »
Prawie dwa tygodnie temu byłem na przeglądzie, gadu, gadu i dowiedziałem się, że dwa auta stoją już trzeci miesiąc, czekają na wymianę wiązki.
Jak chcecie jeździć to dbajcie o wtykę.
Z drugiej strony jak ma się zepsuć to lepiej teraz niż za 10 lat

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl