Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229585 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #1035 dnia: 19 Maja 2024, 21:34:33 »
Nie widzę z kim tam korespondujesz i co dokladnie odpisali, ale to bardzo dziwna rozbieżność, ponieważ temat ochrony 8 lat/160 tys km nadal jest aktualny. Problem jest tylko z zerową dostępności części wiec można stosować naprawę doraźną tz. wymianę samego złącza zamówionego z firmy zewnętrznej.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline tom124

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV 4
« Odpowiedź #1036 dnia: 19 Maja 2024, 23:13:21 »
w nawiązaniu do pozostawionej wiadomości na naszej platformie Toyota Livechat uprzejmie informujemy, iż gwarancja na wskazane przez Pana części  to czas trwania podstawowej gwarancji producenta czyli 3 lata lub 100 000 km (w zależności od tego, co pierwsze nastąpi). W celu zachowania gwarancji przeglądy muszą być wykonywane co 15 000 km bądź co rok (w zależności od tego, co pierwsze nastąpi).

Jednocześnie pierwszy rok eksploatacji pojazdu jest bez limitu kilometrów, jeżeli chodzi ważność gwarancji. Jednakże przeglądy gwarancyjne należy wykonywać według zasad zawartych w Książce Serwisowej, czyli na przykład co 15.000 km. Tj. jeżeli w ciągu miesiąca w pierwszym roku eksploatacji pojazdu samochód osiągnie przebieg 15.000 km, należy wykonać przegląd gwarancyjny w celu zachowania ważności gwarancji.

W razie dalszych pytań dotyczących złożonego przez Pana zamówienia zachęcamy do bezpośredniego kontaktu Autoryzowaną Stacją Dilerską (sprzedawcą).

Tak odpisali

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1037 dnia: 20 Maja 2024, 09:55:00 »
To jak to się ma do tej słynnej gwarancji na układ hybrydowy oraz tego, że już na "Relaxie" wymieniali to złącze? W tych help deskach to siedzą różni ludzie, którzy często powielają jakieś bzdurne informacje. Ja już przerobiłem podobną sytuację z linią lotniczą w tym roku. Na help desku się nie dało, ale na miejscu temat załatwiony bez pytania.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1038 dnia: 24 Maja 2024, 22:54:37 »
Mam ostatnio jakąś wenę na poprawki w mojej rav. Dziś zerknąłem to tego słynnego złącza. Auto odebrane w styczniu 22, w ubiegłym roku we wrześniu w czasie przeglądu ASO wykonało zabezpieczenie woskiem. Jako ze miałem spore podejrzenia że było to zrobione "tak sobie" zanabyłem wosk Wurth i wlazłem pod auto. No lepiej mieć kanał albo podnośnik warsztatowy ale ja nie mam. Najechałem więc na zaimprowizowane (bezpieczne choć za niskie) najazdy i wczołgałem się tam. Najpierw oczywiście trzeba wypiąć bezpiecznik baterii trakcyjnej.
(tu jest pokazane jak to zrobić: https://www.youtube.com/watch?v=fj3O1AN96DU - od 1:00)

Potem trzy spinki i trzy śruby 10mm (trzeba dość długi klucz nasadowy) i jest!!!  Odkręciłem wtyczkę i potwierdziło się, że chłopaki w ASO solidnie zapryskali druty z ekranu ale same uszczelnienie złącza pozostało niezabezpieczone.

https://photos.app.goo.gl/HXsM6GhvdESTAg33A
https://photos.app.goo.gl/jsBKLVGvJ4eJ2etN9
https://photos.app.goo.gl/Qdift4SLV8GDGuUB9

Korozja nie weszła jeszcze do środka więc oczyściłem to co było, zawoskowałem i skręcilem z powrotem. Potem jeszcze tam raz psiknąłem i mam nadzieję, że będę mial z tym spokój. Patrząc na to, że po dwóch zimach zupełnie na surowo i kolejnej z częściowym zabepieczeniem nie wyglądało to najgorzej, mam obawy, że w moim wypadku mogło by się nie rozsypać w czasie tej wydłużonej gwarancji, która niby na złącze jest. 

I tyle. Operacja do zrobienia samodzielnie ale kanał bardzo wskazany.
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2024, 22:57:25 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Nath55

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1039 dnia: 25 Maja 2024, 06:27:24 »
Mam pytanie, właśnie zamówiłem rav4 MY2024 czy problem nadal występuje czy Toyota już coś poprawiła w tym roczniku?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1040 dnia: 25 Maja 2024, 07:31:01 »
Nic nowego, oprócz "odkrytej" wtyczki, więc zleć by to zabezpieczyli lub zrób jak wyżej dla św. spokoju.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1041 dnia: 25 Maja 2024, 09:49:50 »
@marekj: dzięki za fotki. Mamy auta odbierane w tym samym miesiącu i zabezpieczenie robione też dosyć podobnie (przed ostatnią zimą), nawet w tym samym ASO, więc chyba wiem bez sprawdzania jak to u mnie wygląda:)
Dla porządku dopytam: jaki masz przebieg i gdzie pakujesz auto na noc?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1042 dnia: 25 Maja 2024, 10:26:45 »
Aktualnie 42kkm, parkuję w nieogrzewanym garażu przy domu.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1043 dnia: 06 Czerwca 2024, 23:10:28 »
Takie coś mnie ostatnio wyskoczyło. Jak na razie tylko na fejsie i z tego co piszą na grupie Cablegate da się kupić tylko osobiście.Cena 350$ - Także na razie to wygląda na prototyp ale może to jest jakieś rozwiązanie....
https://www.facebook.com/groups/1182372695629346/user/61558546404304/
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #1044 dnia: 07 Czerwca 2024, 00:10:46 »
Takie coś mnie ostatnio wyskoczyło. Jak na razie tylko na fejsie i z tego co piszą na grupie Cablegate da się kupić tylko osobiście.Cena 350$ - Także na razie to wygląda na prototyp ale może to jest jakieś rozwiązanie....
https://www.facebook.com/groups/1182372695629346/user/61558546404304/

Ja wybiorę rodzime rozwiązanie. To element ofert naszego admina Marcina (3vz)

https://m.youtube.com/watch?v=wajAWlkMnbs&feature=youtu.be

Offline Mironik

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #1045 dnia: 26 Czerwca 2024, 08:13:55 »
To mój pierwszy post więc witam Wszystkich!

Ale do rzeczy, rozważam zakup RAV4 hybrid 4WDi (MY24) i już wiem że występuje w niej systemowy problem jak w temacie rozmowy.
Przeczytałem cały wątek i dla swojej wiedzy chciałbym usystematyzować sprawę. Stąd proszę o udzielenie odpowiedzi na poniższe pytania.
1. Czy jest potwierdzona i respektowana przez ASO wydłużona gwarancja na to złącze (8 lat/160tys. km)?
2. Czy gwarancja "relax" (10 lat/185tys. km) obejmuje to złącze? (czy jest to potwierdzone i respektowane?).
3. Czy ASO standardowo zabezpiecza woskiem to złącze dla nowych samochodów, czy też trzeba tą usługę zlecić ekstra?
4. Czy można statystycznie stwierdzić przy jakich przebiegach złącze i kable skorodują i zacznie sypać błędami?
5. Jakie warunki muszą być spełnione aby ASO w ramach powyższych punktów 1 lub 2 rozpoczęło wymianę złącza i wiązki (zaawansowana korozja złącza/błędy w komputerze/inne)?
6. Kiedy najlepiej wymienić wtyczkę i gniazdo na to z tworzywa (3vz)?. Podejrzewam że w samochodzie na gwarancji chyba nie, bo pewnie straciło się gwarancje na ten węzeł.

Pozdrawiam!

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #1046 dnia: 26 Czerwca 2024, 08:52:36 »

Ja wybiorę rodzime rozwiązanie. To element ofert naszego admina Marcina (3vz)

Ile on chce za wymiane/naprawe/konserwacje ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwca 2024, 08:54:49 wysłana przez crystian09 »

Offline BL80

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #1047 dnia: 28 Czerwca 2024, 09:28:51 »
ciekawostka: co prawda sam sobie woskiem zabezpieczylem to gniazdo ale pare dni temu bylem na 2 przegladzie i zapytalem o ten problem i facet mowi ze do tej pory nikt tego nie zglaszal co wiecej on nawet nie slyszal o takim przypadku:)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1048 dnia: 28 Czerwca 2024, 09:46:46 »
To chyba jednak nie jest reguła. W USA/Kanadzie było tego sporo ale tam też dużo więcej Ravek jest więc na necie zrobił sie wiekszy ruch. Może też tam bardziej sypią zimą drogi albo czymś innym, bardziej agresywnym dla tego złącza niż w PL. No ale kilka przypadków nawet tutaj na forum było. No dobra - dwa kojarzę. W 2022 na pierwszym przeglądzie też nie wiedzieli w ASO co mi chodzi. Rok później temat już znali i na zlecenie TCE zrobili zabezpieczenie, które poprawilem samodzielnie w tym roku. Zdjęcia są gdzieś w tym wątku. Złącze nie wyglądało źle, a było po 40 kkm i trzech zimach w tym dwóch nez żadnych zabezpieczeń..   
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1049 dnia: 28 Czerwca 2024, 10:56:53 »
ciekawostka: co prawda sam sobie woskiem zabezpieczylem to gniazdo ale pare dni temu bylem na 2 przegladzie i zapytalem o ten problem i facet mowi ze do tej pory nikt tego nie zglaszal co wiecej on nawet nie slyszal o takim przypadku:)
Oni tak mają. :)
O cokolwiek ich nie zapytasz to zawsze usłyszysz „pierwszy raz słyszę, nigdy nie mieliśmy takiego przypadku”.
Takie sztandarowe hasło powitalne dla klientów.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl