Autor Wątek: Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator  (Przeczytany 90550 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
Odp: Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator
« Odpowiedź #120 dnia: 05 Sierpnia 2023, 18:14:15 »
To nie oszczędność dla ciebie tylko dla producenta - myślałem, że to oczywiste? Ile kosztuje lampka oświetlenia wewnętrznego na tylny rząd? Bo też jej nie ma. Ile kosztuje czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy? Bo też go nie ma. Mogę tak długo :)

A dlaczego takie oszczędności to pytaj księgowych w koncernach. Nie tylko Toyoty

pireus

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 05 Sierpnia 2023, 20:03:35 »
To nie oszczędność dla ciebie tylko dla producenta - myślałem, że to oczywiste?
Piszesz bzdury. Bo taka oszczędność wpływa na awaryjność samochodu w przeciwieństwie do lampki, wyciszenia i wielu innych elementów, nie mających wpływu na jazdę i bezpieczeństwo.. A na tym Toyocie nie zależy. Po prostu jakiś błąd na etapie wyliczeń poboru prądu,  źle dobranego akumulatora, czy coś w tym stylu. A na tym Toyota nie oszczędza, bo i tak za to zapłaci klient.
A dlaczego takie oszczędności to pytaj księgowych w koncernach. Nie tylko Toyoty
Uwielbiam te bajdurzenia o złych księgowych.
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2023, 20:10:56 wysłana przez pireus »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #122 dnia: 05 Sierpnia 2023, 22:22:34 »
Uwielbiam te bajdurzenia o złych księgowych.
To czemu nie ładują do każdego auta 95Ah 800A? :) Nie musieliby liczyć i ryzykować, że popełnią błąd. Prądu na pewno by wystarczyło i pojemności też. A za to i tak zapłaciłby klient, czyż nie?
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2023, 22:34:35 wysłana przez hindus »

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #123 dnia: 05 Sierpnia 2023, 23:18:08 »
Aku dobrany jest pewnie na styk, jak wszędzie. A z tego co czytam problem pojawia się po dołożeniu alarmów kamer itp. Czy to blad producenta ze tego nie przewidzial-hm nie wiem.Proste rozwiązanie na prosty problem to zwiekszyc pojemnosc aku przy tej operacji. W przeciwieństwie do wymiany silnika z mokrym paskiem którego pozostałości zostają w oleju i zatykają magistralę (vide Puretech/Stellantis).  Z tego powodu odpadl Avenger bo chce w spokoju żyć. Silniki forda z tym samym problemem a do tego niewydolnym chlodzeniem, rozpadająca się skrzynia powershift itp Podobnie widzę oburzenie na brak porządnego wygłuszenia w tak "drogim" aucie. Jeżdżę autami od ponad 30 lat i w żadnym aucie segmentu B też go w nie było. Podobnie jak tylnej lampki w większości z nich. Na jednym z forów ktoś to porównywał do bmw 5 za 5 razy taki hajs. No ludzie ;-). To samo że antykorozja elementow zawieszenia nie istnieje. A w którym z ostatnich kilkunastu lat istnieje? Zawsze mozna widziec szklanke pustą lub pełną ale nigdzie nie ma miodu. Ja te wady poprawię w kilka popołudni. Wadliwego silnika, skrzyni itp. nie jestem w stanie. Dlatego się zdecydowalem, czy slusznie czas pokaże. Jezdzilem sluzbowa corollą gdzies w latach 2009-2012. Auto nudne jak kupa ale nie psulo się tam nic (tyel że była made in japan)
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2023, 23:33:17 wysłana przez marx50 »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: 06 Sierpnia 2023, 06:48:32 »
Nic tak nie poprawia humoru, jak świadomość, że inni mają gorzej.
Corolla z lat 2009-12 była nie z Japonii, a z Turcji :).

pireus

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: 06 Sierpnia 2023, 09:15:28 »
Auto nudne jak kupa ale nie psulo się tam nic
Wyobraź sobie, że niektóre osoby wolą mieć jakiś fun, z jazdy mimo ryzyka awarii, fajne wrażenia estetyczne itp. niż jeździć autem nudnym jak kupa. Jeden wspina się po górach, lata na motolotni itd. a inny siedzi w domu w kapciach przed telewizorem.
Taki argument, też zawsze mnie rozwala.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #126 dnia: 06 Sierpnia 2023, 10:13:46 »
Corolla z lat 2009-12 była nie z Japonii, a z Turcji :).
Mi to humoru nie poprawia bo ulewa mi się klimat toyota/lex tylko że jak lubię stabilność i brak mtoRyzyka to nie ma substytutu. Oczywiście mówię o wybranych modelach/wersjach silnikowych Toyot/lex bo też można się władować na minę typu proace albo aven t27 z ww.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #127 dnia: 06 Sierpnia 2023, 13:53:24 »
Auto nudne jak kupa ale nie psulo się tam nic
Wyobraź sobie, że niektóre osoby wolą mieć jakiś fun, z jazdy mimo ryzyka awarii, fajne wrażenia estetyczne itp. niż jeździć autem nudnym jak kupa. Jeden wspina się po górach, lata na motolotni itd. a inny siedzi w domu w kapciach przed telewizorem.
Taki argument, też zawsze mnie rozwala.
Napisalem ze bylo sluzbowe i naklejka na szybie mowila ze made in japan. No chyba ze kłamali. Prywatnie wtedy mialem AR 156 v6, za kadencji corolli akurat zmienilalem na mito i ogolnie zdarzylo mi sie jezdzic kilkoma "wesolymi" autami i ogolnie lubie wloszczyzne. Ale proza zycia jest taka ze 2-3 dni w tygodniu jezdze przez zatloczone miasto do biura, pozostale 2-3 robie z domu i najwyzej do lidla po bulki, kilka/nascie razy w roku traski po kilkaset km na rownie zatloczonych drogach i dwa razy w roku 40km na lotnisko na ferie wakacje.  I potrzebuje auto na miasto i pakownego kredensa w trase. I te warunki sprawiaja ze funu jak na lekarstwo i nawet plebejskich 150 KM TJeta nie mam gdzie wykorzystać. No ale jest nudny bo tez sie nie psuje. I nie napisalem ze pocieszam sie ze inni maja gorzej tylko ze jak zaczynasz na powaznie szukac czegos dla siebie to jest wiele innych powazniejszych wad zawezajacych wybór. Ale jak ktos lubi taki fun to czemu nie, jego sprawa. Nie wiem czemu to że nie chcę jezdzić niepewnym szajsem choćby nie wiem jak wyglądał zaraz ma mnie wykluczać z grona tych co chodzą po górach ;-). Akurat mam sąsiada podroznika/paralotniarza, buduje kampera z dostawczaka itp i jezdzi wolnossącym ceedem bo mowi ze ma tyle innych spraw zwiazanych z jego hobby ze mu pasuje ze auto jest bezproblemowe. Dobrze sie sklada ze akurat yariska w tej generacji jest zgodna z moimi oczekiwaniami estetycznymi i ww potrzebami.
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpnia 2023, 14:09:44 wysłana przez marx50 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: 06 Sierpnia 2023, 14:05:17 »
I akurat yariska w tej generacji jest zgodna z moimi oczekiwaniami estetycznymi i ww potrzebami.
No i dobrze. Jedni się ubierają, a inni odziewają i nikt nie chodzi na golasa.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #129 dnia: 06 Sierpnia 2023, 14:16:44 »
I akurat yariska w tej generacji jest zgodna z moimi oczekiwaniami estetycznymi i ww potrzebami.
Och, powiało prestiżem...

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #130 dnia: 06 Sierpnia 2023, 14:18:09 »
Nos uniesiony wysoko...

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #131 dnia: 06 Sierpnia 2023, 14:19:30 »

A niektórzy owiewają się nimbem "prestiżu"...
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #132 dnia: 06 Sierpnia 2023, 15:25:34 »
Nos uniesiony wysoko
Eetam złudzenie  :-)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: 06 Sierpnia 2023, 15:43:15 »
Och, powiało prestiżem...
A niektórzy owiewają się nimbem "prestiżu"...
Prestiż,  nie ma z tym nic wspólnego. Za worek pieniędzy też można się odziewać.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #134 dnia: 06 Sierpnia 2023, 20:50:05 »
Tak wlasnie zwykle jest. Od takiej "szlachty" gorsze jest jedynie Gucci/LV z tureckiego bazaru i czekanie na autobus-tacy najbardziej krzyczą że byle czym nie będą jezdzić. Ale oni tez sie czują wyjątkowo na tle tych co nie byli na bazarze w Turcji. Tak calkiem humorystycnie dodam że w tamtych latach mialem sluzbowy kontakt z jednym kierownikiem apteki. Bylo z nim kilka spraw do zalatwienia i problemy logistyczne bo nie mial auta z ww powodu. (i oczekiwal ze go będą wszyscy wozić od dziewczyny począwszy na kontrahentach kończywszy. Z ówczesną pensją ca 3-3,5 k na lapę zbieral wlasnie na lexusa. Moze nawet juz uzbierał ;-).. Ale wracając do rzeczy ja jako człowiek przyzwyczajony do niewygód (wprawdzie nie latam na paralotni ale kilka krajów na motocyklu zwiedzilem gdzie nie bylo cicho o deszcz się lał po d.pie) z wspomnianymi problemami dam sobie radę. Zeby tylko inne rzeczy byly ok a wiele na to wskazuje. Raczej matwiła by mnie chlorowa korozja egr jako przypadlosc dotykająca ten silnik ale nie wiem czy na polskim paliwie
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpnia 2023, 21:38:37 wysłana przez marx50 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl