Autor Wątek: Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator  (Przeczytany 90352 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mów_mi_Janek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Yaris IV
Odp: Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Lutego 2022, 17:04:17 »
Tu chyba nawet jumpstarter nie jest potrzebny bo przecież auto "odpala" z akumulatora hybrydowego, kto wie czy jakaś zwykła mała "dwunastka" jak do UPSów by nie wystarczyła ;P
jak auto stoi na dworze to może na desce pod szybą połóż jakiś panel fotowoltaiczny, te kilkanaście watów które by mógł generować myślę że by załatwiło sprawę ;)

No i wszystko się zgadza - bateria trakcyjna odpala silnik spalinowy, a mimo to jeden rozruch z powerbanku pochłonął jakieś 40% jego pojemności - także wygląda na to, że do podniesienia elektroniki też odrobinę prądu potrzeba.

Ja jednak wolę raz na 3-4 dni odpalić Priusa na 30min (tak robiłem w okresie pracy zdalnej, obecnie auto używam 8h na dobę) Już raz musiałem kupić aku 840zł.

Też zacząłem tak robić. Jak akurat nigdzie nie mam potrzeby jechać a samochodu stoi kilka dni to odpalam go na kilkadziesiąt minut. Na razie jest ok i mam nadzieję, że tak pozostanie. Skoro nie da się inaczej to trudno. Trzeba z tym żyć.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Lutego 2022, 18:44:40 »
Może nie tyle do podniesienia elektroniki co do podładowania rozładowanego aku 12V.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Lutego 2022, 09:27:34 »
Priusa da się odpalić z 3 płaskich baterii - podejżewam że yarisa również.

Offline Adas1993

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Stycznia 2023, 16:46:27 »
Dzień dobry .

Na jesieni zamówiłem Yaris style + meta system BLE w wersji hybrydowej z odbiorem w czerwcu 2023.
Ostatnio zainteresował i zaniepokoił mnie temat rozładowanego akumulatora v12 i problemów z odpaleniem auta po kilkudniowym postoju .

Jak to wygląda obecnie ? Toyota rozwiązała ten problem ? Nie wyobrażam sobie tego że po tygodniowym postoju nowy samochód z salonu mi nie odpali, a od ASO usłyszę " ten typ tak ma". Dodam że samochodem codziennie nie jeżdżę i zdarzają się przestoje 5-6 dni, urlop tak samo.
Dla mnie sytuacja jest jasna, jeżeli taki problem dalej występuje to rezygnuje z odbioru auta.

Dziękuję za odpowiedzi .

Offline Skora

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Stycznia 2023, 18:39:31 »
Czy jest jakieś złącze w YC hybryda, gdzie można by było się wpiąć z dodatkowym 12V w razie problemów z odpaleniem auta ?
Oczywiście bez demontażu kanapy i.t.p.  :-)

Offline nexus7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Stycznia 2023, 21:16:03 »
Tak w skrzynce bezpieczników pod maską jest specjalny + a minusem jest masa na silniku. Jest opisane w instrukcji.

Offline Tomek_Toru�

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris/ Passat
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Stycznia 2023, 21:32:28 »
Dzień dobry .

Na jesieni zamówiłem Yaris style + meta system BLE w wersji hybrydowej z odbiorem w czerwcu 2023.
Ostatnio zainteresował i zaniepokoił mnie temat rozładowanego akumulatora v12 i problemów z odpaleniem auta po kilkudniowym postoju .

Jak to wygląda obecnie ? Toyota rozwiązała ten problem ? Nie wyobrażam sobie tego że po tygodniowym postoju nowy samochód z salonu mi nie odpali, a od ASO usłyszę " ten typ tak ma". Dodam że samochodem codziennie nie jeżdżę i zdarzają się przestoje 5-6 dni, urlop tak samo.
Dla mnie sytuacja jest jasna, jeżeli taki problem dalej występuje to rezygnuje z odbioru auta.

Dziękuję za odpowiedzi .

Yaris hybryda żony, produkcja 2022 - dziś nie odpalił po postoju 5 dni. Assistance pomogło z boosterem.
Szczerze chciałem wymienić Passata na Camry ale po tym przeboju nie ma mowy - moje auto stoi bardzo często po 2 tygodnie w porcie - przy takich przygodach Toyota jest dla mnie skreślona.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Stycznia 2023, 22:11:07 »
Laweta, prosto do ASO i niech określa przyczynę. O wszystkich pomiarach dotyczących układu ładowania i akumulatora w Twoim pojeździe mają informować na bieżąco. Taki plan byłby najlepszy by temat nie powrócił.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Stycznia 2023, 22:37:20 »
Yaris hybryda żony, produkcja 2022 - dziś nie odpalił po postoju 5 dni.

Jest dodatkowy alarm?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Stycznia 2023, 00:54:01 »
Mimo wszystko witamy ma forum, bo @Colin był niegrzeczny i Cię nie przywitał :)
Coś mi mówi, że problem akumulatora w yaris hybrid (nie tylko w yaris). ;) The Toyota hybirid deal problem for years.
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2023, 01:00:12 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Stycznia 2023, 06:00:44 »
A to nie można odłączyć klemy minusowej by akumulator się nie rozładował, tak robiłem zawsze w autach które stały dłużej niż tydzień, a nawet parę miesięcy które nie było używane, lub akumulator był już do wymiany, a auto mało używane, w covid to zamontowałem sobie takie szybkie odłączanie z allegro, wiadomo resetuje się radio godzina itp. co jest denerwujące.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline Tomek_Toru�

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris/ Passat
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Stycznia 2023, 08:53:35 »
Yaris hybryda żony, produkcja 2022 - dziś nie odpalił po postoju 5 dni.

Jest dodatkowy alarm?

Alarm montowany przez ASO z listy wyposażenia Toyota. W odpowiedzi dla pozostałych kolegów - 1. Witajcie :) 2. Auto będzie miało pierwszy przegląd gwarancyjny za tydzień/ dwa - poproszę o sprawdzenie upływu prądu. 3. Yaris potrafił stać i 2 tygodnie latem w garażu (temp. ok. 15 stopni) i żadnych kłopotów - teraz po 5 dniach (sprawdzałem w aplikacji MyT) w temp. 6-7 stopni akumulator padł. 4. Mechanik z Assistance stwierdził że teraz mają bardzo dużo wyjazdów do nowych Toyot - zwłaszcza hybrydowych. 5. Zasadniczo montaż "hebla" odłączającego prąd w niemal nowym aucie dla żony... come on...

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Stycznia 2023, 13:54:36 »
Z tego, co zaobserwowałem w sieci, to praktycznie wszystkie problemy z akumulatorem mają hybrydy(wiadomo, mały aku 12V) z zamontowanym dodatkowym alarmem i to w nim upatrywałbym problemu.
Z racji swojej specyfiki działania nie może przejść w stan bez poboru prądu, bo musi czuwać cały czas.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Stycznia 2023, 22:27:25 »
Jak będziesz na przeglądzie, zleć wywalenie tego pseudo alarmu. Toyota nie przewidziała montażu dodatkowych akcesoriów. TCE z uporem maniaka dokłada jakieś g…., które generują same problemy.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Stycznia 2023, 11:29:59 »
A to nie można odłączyć klemy minusowej by akumulator się nie rozładował, tak robiłem zawsze w autach które stały dłużej niż tydzień,
To jest jakiś żart?
Jak będziesz na przeglądzie, zleć wywalenie tego pseudo alarmu.
Dokładnie, widzę, że lata lecą a Toyota z uporem maniaka dalej montuje jakieś g. Ja w swojej Yarisce , kilka lat temu też kazałem odłączyć montowane w ASO badziewie, bo kilka razy nie mogłem uruchomić samochodu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl