Autor Wątek: Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator  (Przeczytany 90445 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
Odp: Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator
« Odpowiedź #165 dnia: 03 Grudnia 2023, 14:17:46 »
Na brytyjskim forum klubu właścicieli Toyoty w wątku o problemach z 12V akumulatorem pojawił się (moim zdaniem) ciekawy pomysł, łatwy w implementacji i rozwiązujący problem z rozładowaniem akumulatora w trakcie planowanego dłuższego postoju.

https://www.toyotaownersclub.com/forums/topic/217673-12v-battery-maintenance-issues-etc/?do=findComment&comment=1751335

Zakłada od zamontowanie gniazda zapalniczki w panelu komory akumulatora (autor zamontował dodatkowo woltomierz) dzięki czemu uzyskujemy 3 nowe funkcjonalności:
1. dodatkowe gniazdo zapalniczki z tyłu, podpięte na stałe do akumulatora więc zdatne do np. ładowania telefonu kiedy samochód jest bez zapłonu
2. możliwość podpięcia ładowarki bez konieczności otwierania maski i ładowanie niskim prądem (w granicach możliwości przewodów oraz samego gniazda i wtyku zapalniczki które wykorzystamy)
3. opcja zamontowania panelu solarnego położonego na półce bagażnika w celu zniwelowania ubytku energii spowodowanego alarmem, usługami sieciowymi, keylessem itd lub opcjonalnie - ładowarki podtrzymującej napięcie zasilanej dodatkowym akumulatorem (pewnie jakby zrównoważyć napięcia to dałoby się nawet bezpośrednio podpiąć dodatkowy akumulator - chociaż może to być niebezpieczne ze względu na prądy płynące do i z akumulatora przy działaniu systemów auta)

Offline tombien

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris IV 1.5 MT
« Odpowiedź #166 dnia: 11 Grudnia 2023, 09:51:56 »
Witam Wszystkich, to mój pierwszy post na tym Forum. :-)

Natrafiłem na ten wątek, bo szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. O ile problem z rozładowanym akumulatorem już wcześniej widziałem, to nie sądziłem, że spotka też mnie, bo mam wersję benzynową czyli z większą pojemnością akumulatora.

Sytuacja jest następująca:
Yaris 1.5 125 KM MT, akumulator fabryczny 45 Ah, od nowości dodatkowe zabezpieczenie Meta. Samochód odebrany 30.09.2022, ostatni rok jeździ praktycznie 6 dni w tygodniu, w jedną stronę 25 km. Minimum 50 km na wyjazd, brak krótkich odcinków. Rejestrator jazdy zamontowany od początku, ustawiony na 6h nagrywania na postoju, z limitem rozładowania akumulatora 12V.

Dwa tygodnie temu, z dnia na dzień silnik się prawie uruchomił, ale zgasł, kolejne próby już nie powiodły się, rozrusznik już nie dał rady uruchomić silnika - za wolno kręcił.

Akumulator wyjąłem z samochodu (ujemna temperatura), po ogrzaniu w domu naładowałem. Napięcie zmierzone przed ładowaniem 11,8V. Po ładowaniu parametry ok, zamontowałem w samochodzie. Rejestrator przestawiłem, już nie nagrywa na postoju. Obserwuję co się dzieje dalej. Za jakiś tydzień później kupiłem sobie miernik do akumulatora, sprawdzam - SOC 25%. Ładuję znowu. Dodatkowo sprawdzam napięcie ładowania w czasie jazdy, urządzonko włożone do gniazda zapalniczki. Zakres napięcia od 13,8V w korkach do 14,1V w trasie. Porównuję z drugim samochodem innej marki (5 letnim) - tam napięcie w czasie jazdy od 14,6V do 14,8V. Co ciekawe ten samochód jeździ okazyjnie, bywa też, że stoi po 2 tygodnie. Mam go od 4 lat i zero problemów z akumulatorem.

W tym miejscu mam pytanie/prośbę, czy ktoś mógłby mi sprawdzić jak u niego wygląda sprawa napięcia w czasie jazdy? Mogę sprawdzić to w hybrydowej wersji, ale wolałbym w benzynowej, bo mogą być różnice.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #167 dnia: 11 Grudnia 2023, 11:44:35 »
Włącz światła mijania i sprawdź czy masz wtedy około 14.6V.

Offline tombien

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris IV 1.5 MT
« Odpowiedź #168 dnia: 14 Grudnia 2023, 07:48:32 »
Nie mam, te wartości co podałem są z włączonymi światłami mijania, na dziennych czy długich jest tak samo.

Jestem umówiony do serwisu na sprawdzenie akumulatora i alternatora. Chcę znać ich opinię, zanim zrobię następny krok.
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2023, 07:50:42 wysłana przez tombien »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #169 dnia: 04 Stycznia 2024, 12:12:35 »
Ostatnio dolewałem płynu do spryskiwaczy więc stwierdziłem, że sprawdzę przy okazji napięcie na akumulatorze 12V. Wynik 11.7V nieco mnie zaskoczył :) tym bardziej że parę dni wcześniej autem jeździłem kilka godzin. Podłączyłem ładowarkę i zostawiłem auto na parę godzin. Kiedy wróciłem, spodziewałem się, że ładowanie nie będzie jeszcze zakończone, bo wpompować z powrotem 35Ah (zwłaszcza jak temperatura na zewnątrz to około 5-10oC) nie jest proste, a tu niespodzianka. Ładowanie zakończone, wpompowano prądu... niecałe 4Ah :D Napięcie na akumulatorze po godzinie od zakończenia ładowania wyniosło 12.5V więc prawidłowo, ale wychodzi na to, że efektywna pojemność tego akumulatorka spadła do jakichś 15% :D Samochód jeżdżony codziennie, ma pół roku. Mam nadzieję, że padnie na amen do pierwszego przeglądu i zamontują coś normalnego :)

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #170 dnia: 04 Stycznia 2024, 16:49:40 »
Ostatnio dolewałem płynu do spryskiwaczy więc stwierdziłem, że sprawdzę przy okazji napięcie na akumulatorze 12V. Wynik 11.7V nieco mnie zaskoczył :) tym bardziej że parę dni wcześniej autem jeździłem kilka godzin. Podłączyłem ładowarkę i zostawiłem auto na parę godzin. Kiedy wróciłem, spodziewałem się, że ładowanie nie będzie jeszcze zakończone, bo wpompować z powrotem 35Ah (zwłaszcza jak temperatura na zewnątrz to około 5-10oC) nie jest proste, a tu niespodzianka. Ładowanie zakończone, wpompowano prądu... niecałe 4Ah :D Napięcie na akumulatorze po godzinie od zakończenia ładowania wyniosło 12.5V więc prawidłowo, ale wychodzi na to, że efektywna pojemność tego akumulatorka spadła do jakichś 15% :D Samochód jeżdżony codziennie, ma pół roku. Mam nadzieję, że padnie na amen do pierwszego przeglądu i zamontują coś normalnego :)
Chyba mozna mu trochę pomóc :roll:

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #171 dnia: 04 Stycznia 2024, 17:43:45 »
Jeszcze parę miesięcy musi jakoś wytrzymać na kroplówce z ładowarki :P byle się aura uspokoiła bo nas wczoraj zasypało śniegiem i jednak sprawny samochód który można podgrzać na postoju to dobra rzecz

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #172 dnia: 14 Lutego 2024, 21:07:26 »
No i po 2,5 roku bezawaryjnej jazdy dopadło i mnie. 9V po postoju kilkugodzinnym mierzone bezpośrednio na aku.
Gwarancja 3-letnia obowiązuje też na aku 12V? Bo nie wiem czy mam dzwonić do ASO, czy szukać nowego akumulatora.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #173 dnia: 14 Lutego 2024, 21:12:36 »
Obowiązuje. Najlepiej jakby dotarł do nich na lawecie od Assistance, ale najczęściej odpalają z kabli i nara ;)
Te aku mają fabryczną wadę i są syfem do potęgi ntej
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2024, 21:18:27 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #174 dnia: 14 Lutego 2024, 21:18:12 »
Dzięki za odpowiedź.
Skoro padł dziś, to nawet jak mi teraz odpalą z boostera, to pewnie padnie jeszcze nie raz w najbliższym czasie, więc będę się kłócił o wymianę.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #175 dnia: 14 Lutego 2024, 21:22:32 »
Teraz zamiast pascia od Mutlu powinieneś dostać Yuase
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #176 dnia: 20 Marca 2024, 12:48:53 »
Będzie zmiana dostawcy akumulatorów z tureckiego syfu M na Yuase
Chyba jednak nie :/ pierwsze wieści z UK analizujące co zamontowano w świeżo dostarczonych poliftowych Yarisach pokazują, że Mutlu jest dalej montowane. Chociaż nieco inny kształt niż pierwsze. Dalej rozmiar LN0 i dalej 35Ah.
A nie wydaje mi się, żeby było rozgraniczenie między Europą kontynentalną a UK?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #177 dnia: 20 Marca 2024, 21:15:01 »
Zgłaszasz problem na gwarancji. Otrzymujesz Yuase

Offline piowojt

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #178 dnia: 30 Kwietnia 2024, 14:50:48 »
Właśnie zrobiono mi test wg nowej procedury i pokazały że wszystko jest ok… Nie ma znaczenia, że auto kilka razy odmówiło odpalenia pod domem, sklepem itp. Bajdużenie że Toyota rozwiązała problem dzięki polskim inżynierom można wsadzić w…. Żona za mało jeździ…. Booster i tym podobne rady…. Mam dość. Zapłacę za ten nowy akumulator. 530 to nie majątek stać mnie ale mam żal do firmy i łatwo nie zapomnę. Mam nadzieję że przynajmniej rozwiąże mi się kłopot i nie będę musiał włączać trybu ready co kilka dni żeby nie stresować się rano przy odpalaniu. Żeby tak sobie szargać opinie za tak symboliczną kwotę… wstyd toyoto.

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #179 dnia: 21 Maja 2024, 09:32:14 »
Spotkało mnie dokładnie to samo. W ASO zrobili nowy test i... aku OK. Masakra. Zrobiłem mu testy i wyszło, że jego pojemność to ok. 15-20% z 34Ah.
Jak ktoś ma dużo czasu i zdrowia, to w końcu wywalczy wymianę super akumulatora MUTLU na gwarancji, a jak nie, to polecam obejrzeć to:

https://www.youtube.com/watch?v=wOC8ihPf9I0
Toyota C-HR GR Sport MY26

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl