Autor Wątek: Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator  (Przeczytany 90403 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
Odp: Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator
« Odpowiedź #195 dnia: 18 Stycznia 2025, 08:06:38 »
Można spokojnie ładować. To jest bezpośrednie połączenie z baterią.
Co do akumulatora, to co wysłałeś to AGM do Yarisa 3. Nie lepiej wziąć Yuase YBX5202, Varte albo Boscha S4 001 w tym rozmiarze?
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2025, 08:09:43 wysłana przez hindus »

Offline virus31

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Yaris IV
« Odpowiedź #196 dnia: 18 Stycznia 2025, 10:13:13 »
Myśle właśnie o tym Yuase YBX5202,
Warta - to juz chyba nie jest ta warta co kiedyś. (Pamiętma jak miałem w Peugeot 206 fabryczną warte - 11 lat życia ) teraz 35 miesięcy albo jak kto woli miesiąc po upływie gwarancji. Co do boscha - To nie wiem co lepsze Bosch czy Yuase ?. Chętnie przeczytam wasze opinie.

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #197 dnia: 18 Stycznia 2025, 11:22:15 »
Zamontowałem YUASĘ YBX5202 z poczatkiem grudnia i od razu przetestowałem przez okres świąteczny ponad dwu tygodniowym postojem. Mam zamontowany BM2 i wtym czasie % naładowani aku spadł o ok 40%, czyli w sumie nawet jakby stał miesiąc, to i tak by odpalił.
Nie wiem dlaczego ludzie sie czepiają czy Mety czy Cobry. bba te zabezpieczenia pobierają max 12mA w czasie czuwania. Zmierzone bezpośrnio, więc wpływ na rozładowanie aku znikomy.
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #198 dnia: 18 Stycznia 2025, 11:28:18 »
Dodam, że YUASA znacznie "chętniej" przyjmuje ładunek ładowania. Jeżdżę dziennie ok 5km i spokojnie się doładowuje. Oryginalny MUTLU z każdym dniem "umierał".  publikowałe w innym wątku wykresy. Porównanie MUTLU do YUASY, to jak porównanie psiego goowna do kawałka wykwintnego tortu.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #199 dnia: 18 Stycznia 2025, 17:51:28 »
te zabezpieczenia pobierają max 12mA w czasie czuwania.
Były przypadki że montowano je niepoprawnie (a może były niesprawne) i budziły auto co chwila z tego co kojarzę.

Offline novi61

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: yaris hybrid IV
« Odpowiedź #200 dnia: 19 Stycznia 2025, 15:46:20 »
Dzisiaj trochę pomierzyłem, i tak: akumulator ten 12V (w hybrydzie) rozpoczyna ładowanie z aku. trakcyjnego zaraz po włożeniu kluczyka, nie musi być odpalony silnik. W czasie ładowania /na postoju czy w trasie/ ładuje ładnie, przy trochę rozładowanym aku, ładuje do 10A, potem spada na 7-8, a w końcu ładuje stale, 1,7-2A.
Co do aku. to na pewno jak ktoś ma tego Mutlu to serwis, albo zastąpić dowolnym w wymiarze 175x175x wys.190. Tam jest miejsce nawet na taki szer.210mm, po lekkiej modyfikacji podstawki.

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #201 dnia: 24 Stycznia 2025, 08:21:02 »
Dzisiaj trochę pomierzyłem, i tak: akumulator ten 12V (w hybrydzie) rozpoczyna ładowanie z aku. trakcyjnego zaraz po włożeniu kluczyka, nie musi być odpalony silnik. W czasie ładowania /na postoju czy w trasie/ ładuje ładnie, przy trochę rozładowanym aku, ładuje do 10A, potem spada na 7-8, a w końcu ładuje stale, 1,7-2A.
Co do aku. to na pewno jak ktoś ma tego Mutlu to serwis, albo zastąpić dowolnym w wymiarze 175x175x wys.190. Tam jest miejsce nawet na taki szer.210mm, po lekkiej modyfikacji podstawki.

Napisz czy udało Ci się zmierzyć, jaki maksymalny prąd pobiera auto Np. w czasie rozruchu, jazdy itd.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #202 dnia: 24 Stycznia 2025, 08:36:19 »
Zrobił to już czeski kolega udzielający się na brytyjskim forum Toyoty :) https://imgur.com/a/hs5srWz
Na pozycjach 12-10 widać załączenie stycznika baterii hybrydowej i rozpoczęcie pracy przetwornicy ładującej akumulator 12V.
Wcześniej zaznaczony duży pobór przy odblokowaniu auta.
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2025, 08:38:16 wysłana przez hindus »

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #203 dnia: 24 Stycznia 2025, 10:17:46 »
Dzięki za te informacje. Swoją drogą, ciekawe czym to mierzył? Czy wpinał się w szereg klemy np."-", czy miernikiem cęgowym.
Myślę o BL105F z Aliexpres, żeby w celach "naukowych" zbadać" ładowanie i rozładowanie aku. Są z różnymi bocznikami, więc myślę że 50A wystarczy.

Offline Radecky

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #204 dnia: 30 Stycznia 2025, 13:38:20 »
W lutym żona odbiera z salonu wyprzedażowy rocznik 2024, od razu zaglądać pod maskę czy dalej wkładają Mutlu? Można się jakoś zabezpieczyć przed odbiorem, żeby ewentualnie sprawdzili tę kwestię czy będzie trzeba czekać do pierwszego "padnięcia" aku?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #205 dnia: 30 Stycznia 2025, 14:06:10 »
Można się jakoś zabezpieczyć przed odbiorem, żeby ewentualnie sprawdzili tę kwestię czy będzie trzeba czekać do pierwszego "padnięcia" aku?
Chce Ci się? Kup akumulator innej firmy i tyle. Miej spokój.

Offline Pawel S.

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris IV FL
« Odpowiedź #206 dnia: 30 Stycznia 2025, 14:23:42 »
Mi ostatnio po tygodniowym postoju Yaris( produkcja początek 24) niestety nie odpalił, odwiedziłem serwis, dostałem auto zastępcze na jeden dzień i stwierdzili, że akumulator podlega wymianie na gwarancji. Oryginalnie auto wyjechało z fabryki z Mutlu które już po tygodniu zasygnalizowało, że coś jest nie tak przez wyskoczenie na ekranie powiadomienia o słabym poziomie naładowania aku. Przez to, że jeżdżę praktycznie codziennie i dość sporo kilometrów kręcę, to prawie rok wytrzymał, a tak na prawdę to do pierwszego postoju dłuższego niż 3 dni. Na nowy akumulator musiałem poczekać  tydzień, ale za to wymienili mi na YUASE, więc mam nadzieję, że tym razem wytrzyma chociaż tydzień na postoju

Offline Radecky

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #207 dnia: 30 Stycznia 2025, 14:52:14 »
Sam nie chcę wymieniać, bo podobno traci się gwarancję.

Postaram się "wymusić" zmianę aku w ASO przed pokwitowaniem odbioru, jak nie da rady to czekam, aż nie odpali i załatwiam sprawę jak kolega @Pawel S. wyżej.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #208 dnia: 30 Stycznia 2025, 14:59:52 »
bo podobno traci się gwarancję.
Opony na zimę też tylko w ASO trzeba zmieniać? ;)

Offline Radecky

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #209 dnia: 30 Stycznia 2025, 16:27:06 »
Opony na zimę też tylko w ASO trzeba zmieniać?

Raczej nie ;) Tylko, że to auto w leasingu i mogą być różne wytyczne w umowie odnośnie samodzielnej ingerencji w układ elektroniki, itp.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl