Autor Wątek: Jak przeprowadzić adaptację przepustnicy - silnik 1.33, gaz elektroniczny  (Przeczytany 6044 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kar78787878

• Moderator
  • Toyot Leżący
  • Samochód:: Urban Cruiser
Witajcie,
po odpięciu akumulatora i ponownym podpięciu obroty na biegu jałowym oscylują w ok. 300 obr./min.
Przejechałem się autem parę razy w ciągu kilku dni i poprawiło się, ale nadal obroty wydawały mi się zbyt niskie i auto jakby minimalnie mniej żwawe.

Postanowiłem przeprowadzić adaptację przepustnicy według jednego z postu tego forum, tj.:
- odpiąłem akumulator, podpiąłem po kilku minutach ponownie,
- pozostawienie włączonego silnika do nagrzania,
- po tym przytrzymanie przez ok.2 minuty na obrotach ok. 1200.
Po tej operacji obroty trochę wzrosły, ale nadal oscylują w ok. 400-500, a po ponownym odpaleniu trzeba dodać gazu, aby auto nie zgasło, wtedy spadają, ale nie gaśnie (zresztą tak było przed dzisiejszą adaptacją).

Ogólnie mam wrażenie, że zwykła przejażdżka autem pomogła bardziej niż procedura adaptacji, ale być może nie jest wykonywana poprawnie.
Stąd moje pytanie: jak poprawnie przeprowadzić taką operację? Dzwoniłem do jednego z ASO Toyoty z nadzieją na wyjaśnienie, ale Pan stwierdził, że trzeba przeczyścić przepustnicę i podpiąć pod komputer (na tym polega adaptacja) - koszt: prawie 400 zł.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Sprawnej przepustnicy nie trzeba adaptować.

Offline kar78787878

• Moderator
  • Toyot Leżący
  • Samochód:: Urban Cruiser
No, ale chyba raczej odpięcie akumulatora i reset ECU nie spowodował jej uszkodzenia?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl