Autor Wątek: Alarm fabryczny  (Przeczytany 3439 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nowiusz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
Alarm fabryczny
« dnia: 14 Lutego 2022, 23:51:08 »
Cześć, czy Ravka ma domyślnie fabryczny alarm oprócz immobilisera ? Ubezpieczenie wymaga 2 zabezpieczeń. ASO proponuje montaż zabezpieczeń antykradziezowego za 1600 zł... Może poza ASO będzie taniej?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Alarm fabryczny
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lutego 2022, 00:07:32 »
Zwykle w jakiejś promocji za darmo dokładają Cobrę albo Ble. No i znakowanie selctaDNA. Fabryczny system bezkluczykowy to nie wiem czy mozna nazwac zabezpieczeniem ;)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lutego 2022, 07:09:12 »
Za darmo to nie, ale cobre i ble cały czas mają za 200zl. Co do SelectaDNA to w sumie ciekawe czy ubezpieczalnie traktują to jako zabezpieczenie

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lutego 2022, 08:45:05 »
Z tym, że cobra i ble nie są fabryczne, bo są dokładane do auta w Mszczonowie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lutego 2022, 08:54:24 »
Nie są fabryczne i wystarczy dodatkowo np.cobra. W standardzie jest tylko immo z tych co się liczą do ubezpieczenia.
Mi cobre montowali na miejscu u dealera. W cenniku widzę promocję na cobre i ble (200zl)
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Nowiusz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lutego 2022, 10:17:40 »
Słabo, że przy takiej cenie auta, jeszcze trzeba dopłacać.
Co jest lepsze Cobra czy Ble?
Zakłądają to od ręki czy to jakieś skomplikowane prace?

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lutego 2022, 10:24:11 »
Cobre dostanę  w gratisie, uprzedzono mnie jednak , że zakładanie jakiegokolwiek dodatkowego zabezpieczenia poza ASO , może skutkować utratą gwarancji. Zresztą przy każdym zakupionym nowym samochodzie (różnych marek) tak mi mówiono.

A tak przy okazji zabezpieczenia wiecie czy są jakieś ubezpieczenia promocyjne na zakup nowego auta? Ostatnio mimo full zniżek przy zakupie nowego auta taki pakiet wyszedł mi taniej.

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Lutego 2022, 12:23:08 »
dilerzy mają dużo korzystniejsze warunki, ale tylko na pierwszy rok

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline ovoc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 HB
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lutego 2022, 13:07:12 »

A tak przy okazji zabezpieczenia wiecie czy są jakieś ubezpieczenia promocyjne na zakup nowego auta? Ostatnio mimo full zniżek przy zakupie nowego auta taki pakiet wyszedł mi taniej.

Musisz się targować. Najlepiej mieć inną korzystnie skalkulowaną ofertę przypisaną do VIN Twojego auta, którą agenci ubezp. potem widzą w systemie. Mnie udało się wytargowac z około 3150 na 2750 zł.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Lutego 2022, 13:39:18 »
dilerzy mają dużo korzystniejsze warunki, ale tylko na pierwszy rok
Tak wiem, potem już jest więcej. Poczekamy zobaczymy. :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Lutego 2022, 14:19:34 »
Ja w Toyocie dostałem i w drugim świetnie wycenioną w PZU

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Lutego 2022, 14:39:37 »
A od jakich wartości ubezpieczacie auta? Ja zastanawiam się i będę pytał o to swego agenta, bo odbiorę samochód w kwietniu, na który dealer wystawi fakturę 187 tys zł. Jeżeli samochód ukradną, a ja będę miał Gapy, AC i inne wynalazki, to ubezpieczyciel zwróci 187 tys. A co ze wzrostem cen samochodów? Pomijając fakt, że na nowy samochód trzeba czekać 6 miesięcy, to trzeba do niego dołożyć 20%, żeby mieć taki sam jak wcześniej. Wiem, że można u niektórych ubezpieczycieli ubezpieczyć samochód od wyższej wartości? Udało się Wam coś takiego? Jeżeli tak, to ile drożej?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Lutego 2022, 17:04:02 »
Nie no - z tymi 20% to gruba przesada... Raczej kilka procent i wymieniasz auto używane na nowe - nie ma dramatu.

Co do podwyższenia kwoty, to w pierwszym roku raczej nie będzie takiej opcji, a w kolejnych będzie to bezsensowne mając gapa, bo gap wyrówna jedynie do faktury (chyba, że faktycznie w kolejnych latach auto będzie warte więcej, niż w momencie zakupu, ale w takiej sytuacji bezsensowny staje się gap)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Lutego 2022, 18:41:35 »
ie no - z tymi 20% to gruba przesada... Raczej kilka procent i wymieniasz auto używane na nowe - nie ma dramatu.
Co do podwyższenia kwoty, to w pierwszym roku raczej nie będzie takiej opcji, a w kolejnych będzie to bezsensowne mając gapa, bo gap wyrówna jedynie do faktury (chyba, że faktycznie w kolejnych latach auto będzie warte więcej, niż w momencie zakupu, ale w takiej sytuacji bezsensowny staje się gap)
Pozwolę się z kolegą nie zgodzić. Jeżeli ukradną Ci auto nowe, to nie wymieniasz używanego na nowe, a nowe na nowe. O podwyżkach mówi każdy koncern, może Toyota rzeczywiście trochę ostrożniej podnosi ceny, ale podwyżki są. Gap ma rację bytu, jeżeli ceny utrzymują się na podobnym poziomie. W przypadku dużej podwyżki GAP zwróci różnicę między wypłatą z AC a wartością z faktury. Więc do nowego tak czy inaczej trzeba będzie dołożyć i pozostaje dyskomfort półrocznego funkcjonowania bez samochodu, bo żaden ubezpieczyciel nie zapewnia samochodu zastępczego po kradzieży. Także dziś sytuacja jest chora.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Lutego 2022, 19:42:26 »
Jeżeli ukradną Ci auto nowe, to nie wymieniasz używanego na nowe, a nowe na nowe.
No tak, ale zakładam, że nie ukradną ci w dzień odbioru tylko za 6, 12 albo 18 miesięcy...
W przypadku dużej podwyżki GAP zwróci różnicę między wypłatą z AC a wartością z faktury.
W przypadku dużej podwyżki, w górę pójdą również używane, co sprawi, że z AC dostaniesz niewiele mniej (jeśli w ogóle), niż było na fakturze

Oczywiście z dyskomfortem oczekiwania na auto nie dyskutuje, ale tu żadne ubezpieczenie nie pomoże

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl