Autor Wątek: Samochód wchodzi w tryb serwisowy  (Przeczytany 4064 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline majowyjerzy

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Avensis T27
Samochód wchodzi w tryb serwisowy
« dnia: 17 Lutego 2022, 18:24:01 »
Witam wszystkim właścicieli Toyot, to mój pierwszy post, bardzo liczę na Waszą pomoc.
Toyota Avensis T27 1,8 2010 rok
Świecą się kontrolki check engine, VSC, hamulca ręcznego i wykrzyknik. Samochód traci moc, obroty tylko do 2 tys. Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu wszystko na jakiś czas wraca do normy. Na komputerze wyskakują błędy P1047, P0149, P1604. Mechanik od razu skapitulował, auto elektronik pomierzył co się dało i niby wszystko ok.
Czy to ten osławiony sterownik faz rozrządu? Proszę o sugestie. Czy jest jakiś warsztat w Trójmieście, gdzie warto się udać z tym problemem?

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
Odp: Samochód wchodzi w tryb serwisowy
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lutego 2022, 20:42:37 »
Kurka na to wygląda czy to jakaś plaga czy od wilgoci elektronika pada, Rosjanie to naprawiają u nasz to nie wiem, czy miałeś wcześniej dławienie podczas przyspieszania na 2, 3 biegu z niskich obrotów ja dawałeś ostro gazu bo ja mam czasami takie coś i nie wiem czy to to nie początki zacina Valvematic-a. Jedno co zauważyłem to mam problem z elektryka raz jest podświetlenie od chowania lusterek raz nie ma, raz mogę blokować drzwi z panelu raz nie działa, przeczyscilem masy i spryskałem smarem miedziowym w sprayu i dodatkowo odłączyłem akumulator i wyjmowałem i wkładałem wszystkie bezpieczniki by poprawić styki problem z tymi małymi kwadratowymi nie wiem jak je wyjąć, ale lekko udało się wysunąć i wcisnąć. Nie wiem czy to może mieć związek z Valvematic, ale elektronika nie lubi takich rzeczy.
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2022, 21:01:00 wysłana przez piotr_the »
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lutego 2022, 09:09:02 »
https://carmasters.org/topic/34124-%D0%BE%D1%88%D0%B8%D0%B1%D0%BA%D0%B0-u011b-valvematic-toyota-rav4-2015%D0%B3/ tu jest zdjęcie naprawionego, trochę dużo tego lutowania, możliwe że to jakieś zimne luty, czy uszkodzone ścieżki.

Offline majowyjerzy

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Avensis T27
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2022, 19:45:53 »
Dziwna ta usterka, pojawia się niespodziewanie i nieregularnie. Teraz dwa dni jeżdżę normalnie, świecą się tylko kontrolki, a i one czasem gasną. W poniedziałek natomiast samochód wszedł w tryb awaryjny, zgasiłem i odpaliłem na nowo - było ok. Tylko przy dodawaniu gazy silnik wydawał dziwne odgłosy, jakby pracował traktor. Następnego dnia już go nie było. Spotkał się ktoś z czymś takim?

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lutego 2022, 11:40:37 »
Poczytaj jest wiele tematów o uszkodzeniu Valvematic tak najczęściej się zaczyna potem nie da się jechać więcej niż 2000 obr., czasem zgaszenie i odpalenie pomaga na kilka dni, aż padnie i nie odpalisz lub staniesz gdzieś i trzeba będzie holować auto. Sprawdź bezpiecznik od valvematic jest pod przezroczystym plastikiem czy po wyjęciu nie ma korozji na pinach w skrzynce, ale raczej to styki na chipsecie w samym Valvematic do przelutowania.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl