Autor Wątek: Jaki olej używacie do  (Przeczytany 21421 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wingerman

• Gość
Wymiana oleju w silniku.
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Stycznia 2005, 23:20:58 »
Nie bede opisywal detali i robil wprowadzen.
... samochod ktory mial zalewany silnik olejem Mobil 1 przez caly rok (sezon rajdowy), po zakonczeniu sezony, zdjeta zostala pokrywa zaworow i... szok... wszystko czarne i syfiaste (jasne ze silnik taki pracuje w innych - ciezszych warunkach), sponsorowi wpada w rece dokument z jakiegos laboratorium w ktorym sprawdzali wlasciwosci olei samochodowych kilku firm, nie wymienie wszystkich bo nie pamietam, lecz byl miedzy nimi Lotos i wyzej wspomniany Mobil.
Po przejzeniu tej dokumentacji sponsor zadecydowal...  lejemy Lotos!!!

Po kolejnym sezonie znowu zdjety zostal dekiel zaworow, w srodku...        o 60% czysciej na klwiaturze.

Od tamtej pory lany zawsze Lotos, ja poszedlem tym tropem i juz kolejny samochod zalewam Lotosem nawet Previe ktora smigalem przez ponad dwa lata na LPG.

A tak na marginesie... wiece ze LPG w Previ do delikatna sprawa?
Ale to innym razem i w innym Temacie.

eltech

• Gość
Wymiana oleju w silniku.
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Stycznia 2005, 23:49:51 »
Bawiłeś sięrajdami ? Oprócz lotosu jakie oleje jeszcze stosowaliście i jakie były rezultaty

Miro

• Gość
Wymiana oleju w silniku.
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Stycznia 2005, 21:38:47 »
W serwisie Toyoty powiedzieli, że też stosują Lotos 10W40.Myślę,że ten olej nie jest taki zły.Wiem, że Adam też używa Lotosu.A jak inni?Pozdrawiam

wingerman

• Gość
Wymiana oleju w silniku.
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Stycznia 2005, 02:07:28 »
Ech... to byly stare czasy   :)
Nie stosowalismy po przygodzie z Mobilem innego oleju niz Lotos. Jesli chodzi o uklad wspomagania i skrzynie to nie wiem jaki olej nam lali. Skrzynia wysiadala srednio co dwa, trzy starty i wstawiana byla nastepna, nawet jesli zalewanoby ją jakims cudem i tak nic by jej nie pomoglo  :bangel .

eltech

• Gość
Wymiana oleju w silniku.
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Stycznia 2005, 01:12:24 »
No ale skoro jak sam piszesz to były stare czasy to może i jakość Lotosu terz sie zestarzała i nie jest już taka naj.

gabrish

• Gość
Wymiana oleju w silniku.
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Stycznia 2005, 16:31:43 »
Chyba jakaś czarna seria!! Jak narazie nie poznałem mojej Toyotki od dobrej strony  :| Wszystko siępowoli sypie a tu dwa tygodnie autko jest moje!  :(  Ostatnio po odpaleniu auta nie zgasła mi kontrolka smarowania :asmiliecry Oczywiście nie pojechałem nigdzie. Nie wiem co czynić i co to może być? Moze ktoś z was miał podobnie, powiem tylko ze dziń wcześniej dolałem z 0,5L oleju ale takiego jaki żekomo znajdował sięw silniku. Moze ktoś z was już to przerabiał? :roll: Czytałem gdzieś na forum o jakiś drobinkach plastyku na jakimś siteczku z prowadnicy łońcucha rozrządu?Moze to być przyczyną??  Powiedzcie mi że to nie pompa oleju!!?? :asmiliecry A jak jest taka możliwość to jakie koszta? :?:

Miro

• Gość
Wymiana oleju w silniku.
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Stycznia 2005, 17:43:25 »
Zobacz czy w zbiorniczku pod maską jest poziom oleju. A może czas wymienić olej.

Miro

• Gość
Wymiana oleju w silniku.
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Stycznia 2005, 17:56:39 »
Jeżeli pali sie kontrolka ''Level Oil'' to należy uzupełnic poziom oleju , a jeżeli pali sie kontrolka ''Change Oil'' to należy wymienić olej.Komputer sam zasygnalizuje kiedy należy wymienic lub uzupełnic poziom oleju.Pozdrawiam

Andy111

• Gość
Wymiana oleju w silniku.
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Stycznia 2005, 19:26:49 »
A jaki masz poziom oleju na bagnecie? I sprawdź dokładnie jaka kontrolka sie świeci. Jełsi to Cheange oil to trzeba go wymienić  (komputer co 10000 km sygnalizuje to) ....

gabrish

• Gość
Wymiana oleju w silniku.
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Stycznia 2005, 21:03:05 »
Ale są 3 kontrolki: -Oil level
                           -Oil Change
                           -I kontrolka braku smarowania występująca w każdym samochodzie i wygląda jak oliwiarka<symbol kontrolki>
No i spodziewam sięnajgorszego...i jeszce na lawete będe musiał ją wziąść   :asmiliecry I wogóle nie tak

gabrish

• Gość
Wymiana oleju w silniku.
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Stycznia 2005, 15:33:11 »
Chyba trafiłem na felerny egzęplarz.  :(  Mam Previa jakieś 3 tyg. i już 4 raz u mechanika jest i to trzeba było ją tam zatarchać na siłe innym autem i tu moja gniotsa niełamiotsa sięsprawdziła. Radzieki wynalazek czyli Łada która jak padnie to pukne młotkiem i pojade a w Toyotce rozkładam ręce. No i jeszcze nie wiem dlaczego ta kontrolka sięzapaliła ale jak będe coś więcej wiedział to siępochwale. Nabieram nowuych doświadczeń...chociaż wolał bym nie  :asmiliecry

gabrish

• Gość
Wymiana oleju w silniku.
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Stycznia 2005, 14:57:46 »
Yupi!! Już wszystko wiem co do oleju  :-DD Całe szczęście że to taka błachostka. Miska olejowa była tak zagięta że "smok" nie był w stanie zasysać oleju, ale miska została wyprostowana i  już jest ok  :aclap Kontrolka nie świeci a mi kamień z serca spadł bo myslałem ze to pompa oleju  :roll:

adamis

• Gość
Wymiana oleju w silniku.
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Stycznia 2005, 03:11:34 »
No to masz sporo szczęścia!!!Ja przyzwyczaiłem siędo niegasnącej kontrolki,bo kabel czujnika czasem nie łączył,a w końcu z powodu tej wgiętej miski olejowej zatarłem silnik.Nowe panewki,szlif wału,komplet uszczelek i te durne plastikowe ślizgacze łańcucha rozrządu+robota=2200.
Panowie!!!Do misek!!!

eltech

• Gość
Wymiana oleju w silniku.
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Stycznia 2005, 22:05:06 »
A ja jak załatwiłem miseczkęto dorobiłem sobie pancerz z blachy 6 i teraz mogęśmiało jeździć, najwyżej sięna czymś zawieszęi tyle. Polecam taką operacjękawałek blachy 6 o wymiarach 1m na 0,6 m zamiast oryginalnego "papieru" który zainstalowali w naszych Toykach

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://dzieciaki.com
Ponownie stan oleju
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Marca 2005, 14:40:45 »
witam,
była już chyba mowa o tym ale nie mogęznaleźć,
chciałem zapytać jak sięma stan oleju na bagnecie do stanu w zbiorniczku wyrównawczym pod maską,
wiem że jak będzie mało oleju to zaciąga wtedy ze zbiorniczka, ktoś tak mówił, ale jeśli chodzi o kontrolowanie stanu oleju czy trzeba sprawdzać poziom oleju niezależnie w tych dwóch ww. miejscach, czy wystarczy np tylko w zbiorniczku, bo jak spadnie na bagnecie to uzupełni ze zbiorniczka itp.
pozdrawiam,
bartek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl