Autor Wątek: Sygnał dźwiękowy, klakson.  (Przeczytany 15658 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Sygnał dźwiękowy, klakson.
« Odpowiedź #45 dnia: 25 Marca 2022, 14:00:02 »
O nagrywaniu telefonem nie myślałem, nagrywałem aparatem, ale jeden wuj po odtworzeniu. No może jeden ori, a dwa nowe, to by coś było inaczej.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 25 Marca 2022, 14:21:31 »
Jeśli w aparacie jest możliwość przejścia na ręczną regulację głośności nagrywania to zrób to. Jeśli nie ma należałoby trąbić na zmianę jednym klaksonem i drugim aby automatyczna regulacja poziomu nagrywania nie zdążyła zareagować.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #47 dnia: 25 Marca 2022, 14:41:42 »
To raczej staruszek ( Samsung WB800F ), na pewno nie ma ręcznej regulacji. Trzeba chyba dać sobie z tym spokój. 

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #48 dnia: 27 Marca 2022, 17:00:46 »
I po robocie.

Kupiłem najpierw jeden taki jak kolega @cyklista z allegro, oferta 11678596945 i sklep verva_2006. To co napisze, jest czystą weryfikacją, a nie jakimiś aluzjami do kogokolwiek. W jego przypadku mam sporo wątpliwości. Na wszystkich aukcjach jest źle opisany. Czyli na allegro tytułują go Carmotion 42830, tymczasem na opakowaniu jest firma CarCommerce. Firma ta mieści się w Warszawie, zamawia towar w chinach, normalna tendencja w tych czasach. Czyli klakson wyprodukowano w chinach, u nas jest sprzedawany i najlepsze kod jest 590..... Co do ceny, też dziwna sprawa, jego cena wacha się od 15 coś PLN do 40 coś PLN. W większości aukcji mało kto się pokusił o zamieszczenie wszystkich danych. 435Hz / 118dB/ 6A / wymiary fi  88mm / szerokość do blachy montażowej 45mm. Jest jeszcze jedno kuriozum. Zwrot a opakowanie tego klaksonu. Opakowanie jest z dwustronnie zgrzanego plastiku, chyba blistr. Z takiego opakowania nie da się wyjąć klaksonu bez jego zniszczenia. Wszyscy taki fakt jasno tłumaczą używany i zwrot niemożliwy. Tylko jedna aukcja była, gdzie kosztował 15 PLN, tam uzyskałem info, iż wysyłają bez opakowania luzem, dlatego ze zwrotem nie ma problemu. O ile tu foto w aukcji było takie samo, to tak naprawdę nie wiadomo co i w jakim stanie się otrzyma. Czyli ten klakson, to taki now name do wszystkiego i niczego.

https://allegro.pl/oferta/sygnal-dzwiekowy-klakson-12v-90mm-homologacja-e9-10798156130

Teraz fizyczne aspekty tego klaksonu. Ledwo wszedł w miejsce oryginalnego, aż musiałem odgiąć ori blachę w stronę chłodnicy. Może na tylko jego blasze było by dobrze, ale nie sprawdzałem. Nadal widziałem możliwości styku jakiegoś, tak u góry jak i do przodu. W żaden sposób nie udawało mi się przekazać - ze słupka po blasze montażowej. Nawet zastosowałem takie ząbkowane podkładki, które wbijają się w metal. Nie wiem izolowany ten klakson jakoś jest, kabelek do klaksonu, pod śrubę i zadziałał dopiero. Sam dźwięk może lepszy, ale w odniesieniu do oryginalnego dużej różnicy nie ma.

Kupiłem też równocześnie dwa inne klaksony Bosch. Aby nie iść w to samo, sprawdzić coś innego, dla szerszego wyboru innych. Jednocześnie bardziej wymiary były bliższe oryginalnemu, a w tym przypadku wielkość raczej nie stanowi o ilości mocy dźwięku. Te praktycznie chowają się całkowicie za emblematem i nie będą oblewane wodą, ruda ich tak nie złapie. Do tego nie były lakierowane, a w drugim aucie takich właśnie ruda nie ruszyła. Może lakier więcej słabości przykrywa, niż dobry materiał, czy powłoka. Co jeszcze, w przypadku tych nie ma jakichś zagadek, dużo danych jest podanych, mają jakąkolwiek dedykację/zgodność do konkretnych aut. Produkcja też w chinach, ale domniemam lepszą zgodność opisu do fizyczności. 

https://allegro.pl/oferta/bosch-9320332803-klakson-seat-ibiza-11582043239
https://allegro.pl/oferta/bosch-9320332804-klakson-seat-ibiza-11610231677

Niestety nie obyło się bez niespodzianki, brak zgodności foto w aukcjach to już plaga, ludzie olewają i im się nie chce aktualizować. Otrzymałem lakierowane na czarno, z innymi numerami. Faktycznie te lakierowane oficjalnie zastępują tamte, ale nikt nie bierze pod uwagę tego, że ktoś mógłby się sugerować wyglądem lub brakiem lakierowania. Paranoja, nie odesłałem, ale stosownie wydam ocenę. Ci sami ludzie pewnie w markecie pomidora oglądają dookoła, a jak ktoś od nich ma kupować, to nie jest już nic istotne. Bylejakość ludzi w tych czasach dominuje niestety.

Bosch 9 320 332 803 --- zastępuje go 0 986 AH0 731--- niskotonowy.
Bosch 9 320 332 804--- zastępuje go 0 986 AH0 732 --- wysokotonowy.

Zmianie uległ tylko jeden parametr klaksonu niskotonowego. W aukcji podają 335Hz, a zastępujący ma 350Hz. Na bokach klaksonów jest słowny opis jaki ton ma i na blaszkach jest opis cyfrowy.

Do montażu użyłem.

2 x śruba M8.
2 x podkładka sprężynowa.
2 x podkładka pełna duża.
2 x przewód.
4 x wsuwki "żeńskie".
1 x wsuwka "męska".
Różne rurki termokurczliwe.
3 x plastik do wsuwki, jednego mi zabrakło.
Izolacja materiałowa.
Smaru trochę.   

Dwa wystające zęby blachy na słupku, przy otworach na śruby są pomocne. Bo przy dokręcaniu blokują w poziomie blaszki klaksonów. Dlatego zgodnie z kierunkiem dokręcania śruby, jeden jest u góry, a drugi u dołu. Przewód + umieściłem w peszlu oryginalnego przewodu, a przewód - starałem się tak rozmieścić, by gdzieś tam nadmiar nie pałętał się zbędnie.

Nie wykażę jaka jest różnica, bo to problematyczna sprawa. Ale jest tak, że przy porównywaniu jednego klaksonu do też jednego innego, różnice nie są na tyle wielkie, by je wyłapać wyraźnie. No chyba, że komuś się psuje akurat. Tak więc 1:1 to efektu wow nie ma. Natomiast po założeniu dwóch dwutonowych, już efekt jest do wyłapania. Raz ze względu na tony słyszy się dwa, a w całości dwa dwutonowe w dźwięku się dobrze uzupełniają. No i takie rozwiązanie mogę polecić. Jeśli ktoś ma w aucie jeden klakson, w odczuciu jest on za słaby, to tylko założyć dwa dwutonowe. Bankowo ucho odczuje pozytywną zmianę, będzie zadowolenie z operacji, tak i z nie wywalenia kasy w błoto. Teraz w Auris dźwięk mam taki jak w drugim aucie, a może nawet coś lepszy.   

« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2022, 17:05:14 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 06 Kwietnia 2022, 02:26:54 »
Zakup robiłem tam dawno temu, a ostatnio sobie o nich jakoś przypomniałem i pomyślałem, że bardziej tu elektroniczni może coś dobrego wyłapią, np. trwałe żarówki ledowe. Myślę że tam się znają i badziewia jak na allegro w tym temacie nie mają. Nie jestem za elektroniczny, ale myślę że mają tam perełki jak i mało spotykane towary. Panowie znawcy sprawdźcie tam dokładnie.

« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2022, 02:28:31 wysłana przez Rademenes »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl