Autor Wątek: Nawigacja Avensis T27  (Przeczytany 4790 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline r420

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Avensis
Nawigacja Avensis T27
« dnia: 23 Lutego 2022, 13:19:46 »
Witam serdecznie.
Jestem od dwóch tygodni posiadaczem Toyoty Avensis III 2013r. Poprzednio jeździłem Kia Ceed.
Przy zakupie nie zwróciłem uwagi że nawigacja nie działa. A konkretnie wyświetla się napis "system not insttaled". Sprzedający poinformował mnie że brak jest płyty startowej. Próbowałem podłączyć telefon (Redmi 9) przez Bluetooth aby skorzystać z map internetowych, jednak poza rozmowami radio nic więcej nie pokazuje. Przy podłączeniu telefonu przez kabel USB nie ma żadnej reakcji. Jestem laikiem jeżeli chodzi o elektronikę (no cóż - starość). Na obudowie radia jest numer 59005. Może ktoś mógłby mi pomóc w tej kwestii za co z góry dziękuję.
Janek 

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Nawigacja Avensis T27
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lutego 2022, 13:25:07 »
To radio nie ma Android Auto więc o mapach z fona zapomnij.
Tylko wymiana lub uaktualnienie map, o ile radio ma moduł NAVI

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline r420

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2022, 13:45:32 »
No to mam pecha. Nie pozostaje nic innego jak używać nawigacji w telefonie lub na szybie.
Serdecznie dziękuję za ekspresową odpowiedź. :-)

Offline TomaszRydwan

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Avensis T-27
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Stycznia 2024, 17:58:05 »
Zapewne moje info nie będzie aktualne, (już mamy styczeń 2024)  ale żeby się dowiedzieć jaka jest wersja danych mapy, to trzeba nacisnąć przycisk „SETUP”. Potem Dotknij ikony „Ogólne” na ekranie.
    Przewiń w dół  Dotknij przycisku „Informacje o systemie” na ekranie.  Przeczytaj ID mapy powinno być
ID urządzenia:  XXXXX  XXXX  XXXX  XXXX  XXXXX  XXXX
Wersja oprogramowania: X.X.XXX
np. ID mapy: EUL20211116
Jak tego nie ma to masz warzywo a nie system.
Ogólnie ja raz zaryzykowałem i kupiłem na allegro od hakera nowe mapy coś około 300 zł ale właśnie jak wgrywa się uaktualnienie to haker ostrzega, że
silnik musi cały czas czyli przez 40 minut pracować bo inaczej po kilkunastu minutach Pan Toyota sam, dla oszczędności wyłączy napięcie na radyjku ,
i wtedy zamiast update to masz roślinkę. No i trzeba być online z tym kto ci system z mapami daje bo jest weryfikacja ty podajesz kod hakerowi
a on ci generuje odzew . Upierdliwość.
Ogólnie zamiana radyjka oryginalnego na chińskiego androida jest możliwa, nawet kupiłem wszystko (łącznie z maskownicą) i od 2 lat mam to w piwnicy , bo
w czasie przekładania radyjka okazało się, że Pan Toyota ma inne kabelki i systemy niż towarzysze i nie współpracuje android z systemem auta czyli np nie ma możliwości
podłączenia kamerki cofania i takie tam pierdołki - tylko głośniki działają :-) więc zostawiłem oryginalne radyjko w spokoju i używam swojego telefonu:
jak wsiadam do auta to podłączam kabelkiem do zasilania mój telefon z Yanosikiem i mam wszystko z telefonu, mapy on-line, natężenie ruchu , radary i internetowe radio.
i tylko korzystam przez USB z głośników pana Toyoty. Pozdrawiam Tomasz

Offline r420

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Stycznia 2024, 19:39:00 »
Dziękuję Tomku za obszerny opis. No niestety ale mam jak to napisałeś warzywo. Radio gra, telefon działa, komputer chodzi a navi BRAK. Pozdrawiam Janek.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl