Autor Wątek: Tarcze hamulcowe do Auris II  (Przeczytany 7648 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
Odp: Tarcze hamulcowe do Auris II
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Października 2022, 22:21:38 »
Jeszcze jak byś napisał czy chodzi ci o tarcze przód czy tył, to by było fajnie.

Offline dawie1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Października 2022, 00:12:04 »
Tył

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Października 2022, 20:54:48 »
A tu http://www.japan-parts.eu/ po vin nie ma?
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Października 2022, 14:45:39 »
Podczepię się pod temat jeśli można. Rdzewieją wam tarcze z tyłu (diesel)? Ja na jednej mam już mini-wżery i nie wiem czy przetoczyć, wymienić czy może zostawić bo to standard i rdza wyjdzie znowu. Tarcze i klocki mają ok. 1,5 roku. Klocki z Bendixa, tarcze chyba Textar.
« Ostatnia zmiana: 30 Października 2022, 14:48:00 wysłana przez al2357 »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Października 2022, 02:22:02 »
Na moje oko, prędkość wypasu rudej zależy od kilku spraw. Gdzie auto nocuje, jak otwarte są felgi pomiędzy patykami, czy było firmowe zabezpieczenie, system użytkowania. Jeśli auto ma domek pod chmurką to szybciej. Im bardziej otwarta felga, tym więcej zimą tam syfu z solą leci. Wiem to po swoich autach, Auris mała fela 16 i małe otwory między patykami. Tarcza zawsze dobrze dotarta i tak nie rdzewieje, bo praktycznie mało tam czegoś leci. Kolejne auto, felgi 18, i niemal szprychy, tarcze bardziej oblepia wszystko. Dlatego nawet pow. tarcia szybko pokrywa rudy nalocik na postoju. Zimą nie ma tam temp. mocnych i nie ma kiedy to tam odparować, wytrzeć się. Jak ktoś ma sporo tras, to tak czy inaczej będzie z tym lepiej, później. Co do producentów nie wszyscy czymś pokrywają tarcze, ale tak naprawdę trzeba by samemu tam pomalować odpowiednią farbą, bo firmowo to cienizna jest. Np. Zimmermana mam i już po pierwszej zimie pokazała się na ich warstwie ruda, takie początki z kolorem.

Jeśli nie latasz tras, to nic nie zmienisz. Przetaczanie to nawet w pokrzywieniu jest druciarstwo, a dalej co 1.5 roku to samo znowu. Myślę że to syzyfowa sprawa by była i koszty zbędne, dodatkowe.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Listopada 2022, 00:07:59 »
Podczepię się pod temat jeśli można. Rdzewieją wam tarcze z tyłu (diesel)? Ja na jednej mam już mini-wżery i nie wiem czy przetoczyć, wymienić czy może zostawić bo to standard i rdza wyjdzie znowu. Tarcze i klocki mają ok. 1,5 roku. Klocki z Bendixa, tarcze chyba Textar.

Jest jeszcze jedno wyjście na rdzewienie tarcz.
Ja w Aurisie I kiedyś nowe tarcze tylne oryginały po 2 latach musiałem wymienić bo były mocno zardzewiałe i jakieś wżery się wdały.
Następne tym razem przód i tył kupiłem najtańsze ale Bosch i już po jednej zimie były całe rude.
To się wkurzyłem, pościągałem koła, wyczyściłem wszystkie tarcze pomalowałem minią  i na nią 2 x srebrzanką temperaturową do tłumików i święty spokój. W obecnej Corolli zaraz po konserwacji podwozia też tak pomalowałem mimo że jeszcze były zdrowe a przy okazji też zaciski.

« Ostatnia zmiana: 01 Listopada 2022, 00:09:44 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl