Nie, nie wykonałem tej operacji bo nawet o niej nie wiedziałem. Podszedłem do naprawy tak jak przy zwykłym "manualu". Po zmianie zestawu sprzęgła oraz naprawieniu skrzyni biegów zamontowałem siłownik służący do wysprzęglania w tym samym miejscu na obudowie skrzyni biegów, na którym znajdował się pierwotnie. Auto się uruchomiło ale miałem problem z wkładaniem biegu czwartego podczas jazdy próbnej dlatego zdecydowałem się na kalibrację sterownika, skrzyni, sprzęgła.
Z racji tego iż nie mam komputera diagnostycznego do samochodów marki toyota, przeprowadzałem te procedury manualnie zgodnie z biuletynem. Po jednej z tych procedur samochód przestał wyświetlać położenia skrzyni, uruchamia się ale jest na luzie. Nie wkłada żadnego biegu.
W międzyczasie dowiedziałem się, że sterownik nieprawidłowo widzi położenie tegoż siłownika. Muszę go poprawnie zamontować na obudowie skrzyni biegów, przesunąć na fasolkach, wtedy samochód ponownie zobaczy biegi.
PS. Dowiedziałem się też, że sterownik skrzyni biegów nie jest uszkodzony więc na razie odpuszczam poszukiwania.
Jak poradzę Sobie z autem to opiszę szerzej temat aby ktoś nie powielał moich błędów.
Dziękuję za zainteresowanie problemem. Pozdrawiam.