Autor Wątek: Sterownik skrzyni biegów MMT (Aisin)  (Przeczytany 3651 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ksawerym

• Prawie Toyot
Sterownik skrzyni biegów MMT (Aisin)
« dnia: 25 Lutego 2022, 11:24:10 »
Witam serdecznie.

Mam problem z toyotą corollą verso 1.8 129KM 2004r. Mianowicie po wymianie zestawu sprzęgła przeprowadziłem kalibrację manualną poprzez zwarcie dwóch pinów w gnieździe diagnostycznym OBD. Po zakończonym procesie samochód nie pokazuje na wyświetlaczu pozycji przełożeń (R, N,E,M +/-) i nie słychać aby skrzynia zmieniała biegi na zapłonie z wciśniętym pedałem hamulca. Silnik uruchamia się ale auto jest na "luzie"
Poszukuję sterownik skrzyni biegów Aisin o symbolach TOYOTA 89530-64030 bądź AISIN 324811-12300, to są oznaczenia z naklejki. Jest jeszcze "30" nad MADE IN JAPAN po lewej stronie.
Jakby ktoś z Was miał namiary na taki sterownik to proszę o kontakt czy to na forum czy bezpośrednio na email (ksawerym82@gmail.com)

Pozdrawiam.

Offline romekf

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 IV 2.0 AWD
Odp: Sterownik skrzyni biegów MMT (Aisin)
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lutego 2022, 18:34:19 »
Przed wymianą sprzęgła siłownik musi być ustawiony w pozycji zaciśniętej sprzęgła, to daje pewność pełnego zwolnienia sprzęgła. Jeśli mechanizm znajdzie się w innym położeniu może zostać uszkodzony. Czy wykonałeś tą operację ?
RAV4 IV 2.0L AWD CVT.

Offline ksawerym

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lutego 2022, 19:14:41 »
Nie, nie wykonałem tej operacji bo nawet o niej nie wiedziałem. Podszedłem do naprawy tak jak przy zwykłym "manualu". Po zmianie zestawu sprzęgła oraz naprawieniu skrzyni biegów zamontowałem siłownik służący do wysprzęglania w tym samym miejscu na obudowie skrzyni biegów, na którym znajdował się pierwotnie. Auto się uruchomiło ale miałem problem z wkładaniem biegu czwartego podczas jazdy próbnej dlatego zdecydowałem się na kalibrację sterownika, skrzyni, sprzęgła.
Z racji tego iż nie mam komputera diagnostycznego do samochodów marki toyota, przeprowadzałem te procedury manualnie zgodnie z biuletynem. Po jednej z tych procedur samochód przestał wyświetlać położenia skrzyni, uruchamia się ale jest na luzie. Nie wkłada żadnego biegu.
W międzyczasie dowiedziałem się, że sterownik nieprawidłowo widzi położenie tegoż siłownika. Muszę go poprawnie zamontować na obudowie skrzyni biegów, przesunąć na fasolkach, wtedy samochód ponownie zobaczy biegi.
PS. Dowiedziałem się też, że sterownik skrzyni biegów nie jest uszkodzony więc na razie odpuszczam poszukiwania.
Jak poradzę Sobie z autem to opiszę szerzej temat aby ktoś nie powielał moich błędów.
Dziękuję za zainteresowanie problemem. Pozdrawiam.

Offline mech z toyoty

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marca 2022, 08:57:50 »
 przed założeniem siłownik ma być zwolniony,jakie zaciśnięte sprzęgło??

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl