Autor Wątek: Trzeszczenie w RAV4 skyview?  (Przeczytany 2151 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ravi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 Sel. 21
Trzeszczenie w RAV4 skyview?
« dnia: 26 Lutego 2022, 21:03:21 »
Cześć, używałem szukajki i cośtam się przewijało o trzeszczeniu panoramicznego dachu, ale tematy tak rozwlekłe i tak pełne offtopów, że trudno doszukać się rozwiązania.

Otóż mam Selection+Skyview 2021 i dopóki samochód zimny to w środku nie słychać żadnych hałasów, natomiast jak zrobi się cieplej i słońce przygrzeje to z tyłu słychać dość intensywne trzeszczenie na nierównościach. Myślałem że to roleta, ale zdjęcie jej niczego nie zmienia. W demówce którą jeździłem przed zakupem nie było tych efektów, ale nie miała Skyview. Czyżby to wina skyview? Czy mogą inni użytkownicy się odnieść do tematu? Jest jakieś rozwiązanie? Temat szczególnie irytujący w momencie kontemplacji bez użycia radia w kabinie :-D

dzięki

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Trzeszczenie w RAV4 skyview?
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lutego 2022, 23:45:52 »
moja rada, zamknij dach na drodze gdzie trzeszczało/lub na odwrót...i stanie się jasność o przyczynę. :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lutego 2022, 09:29:13 »
Cześć, używałem szukajki i cośtam się przewijało o trzeszczeniu panoramicznego dachu, ale tematy tak rozwlekłe i tak pełne offtopów, że trudno doszukać się rozwiązania.

Otóż mam Selection+Skyview 2021 i dopóki samochód zimny to w środku nie słychać żadnych hałasów, natomiast jak zrobi się cieplej i słońce przygrzeje to z tyłu słychać dość intensywne trzeszczenie na nierównościach. Myślałem że to roleta, ale zdjęcie jej niczego nie zmienia. W demówce którą jeździłem przed zakupem nie było tych efektów, ale nie miała Skyview. Czyżby to wina skyview? Czy mogą inni użytkownicy się odnieść do tematu? Jest jakieś rozwiązanie? Temat szczególnie irytujący w momencie kontemplacji bez użycia radia w kabinie :-D

dzięki

Witaj
U mnie trzeszczy delikatnie jak jadę po wybojach i jak jest otwarty. Nie jest to mocne, ale denerwuje. Byłem wcześniej z tym w ASO i powiedzieli, że znają temat. Umówili mnie na wizytę serwisową, coś tam zrobili, ale dalej trzeszczy tylko mniej  :)  Jak zamknięty jest ok, otwarty i bez nierówności też ok, coś zatrzęsie autem delikatnie zatrzeszczy. Tak jakby naprężenia. Bardziej denerwują mnie plastiki na wybojach.

Offline remi1858

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Sierpnia 2022, 11:33:36 »
Ja od blisko 3 lat walczę z trzeszczeniem w okolicach dachu panoramicznego.
Już dwukrotnie dach był wymieniany.

Trzeszczenie jest bardzo mocne w gorące dni. Taki dźwięk jakby plastik jakiś pracował pod wpływem zmiany temperatury.
Jak przycisnę mocno palcem okolice mocowania zasłony przeciwsłonecznej od pasażera z przodu to dźwięk ustaje.

Zakładam, że coś tam jest zamontowane co jest źle przymocowane.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Sierpnia 2022, 11:53:32 »
opuść podsufitkę w podejrzanym obszarze inaczej się nie dowiesz
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline remi1858

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Sierpnia 2022, 12:00:48 »
Szczerze mówiąc nie wiem jak to zrobić. Nie chce grzebać, aby później nie mieć problemu ze złożeniem.
Auto na gwarancji, więc zakładałem że w ASO sobie z tym poradzą.
Ale mają praktykę wymieniania całych podzespołów bez analizowania przyczyn.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Sierpnia 2022, 12:16:08 »
Na początek zaproś Pana z ASO niech się z Tobą przejedzie, zademonstruj mu konkretny dźwięk niech usłyszy,
odmówić wykonania naprawy już nie będzie mógł

Będzie wiedział co przekazać osobom odpowiedzialnym za wykonanie naprawy i czego szukać

Opuszczenie podsufitki to parę minut
zdarzało się iż przewody np. od czujników ultradźwiękowych alarmu stukały przez nieprofesjonalny montaż lub inna wiązka (np. od światełek w słonecznikach)
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpnia 2022, 12:18:40 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Sierpnia 2022, 14:26:52 »
Ja tak miałem, rezonował przewód lampki źle przymocowany.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline remi1858

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Sierpnia 2022, 18:15:00 »
Dzięki za odpowiedź. Też o tym myślałem.
Jednak jest to dźwięk ewidentnego trzeszczenia plastiku. Ciężko podpiąć to pod rezonowanie.
I występuje jedynie w ciepłe dni, gdy samochód się nagrzewa.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl