Autor Wątek: Uchwyt na telefon. Jaki?  (Przeczytany 9404 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Uchwyt na telefon. Jaki?
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Marca 2022, 20:09:26 »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Marca 2022, 20:11:47 »
Jak już dostanę AAW to telefon przy codziennych trasach pewnie zostanie w kieszeni, a przy dłuższych - powędruje do schowka, gdzie jest (w C+S) gniazdo 12V, w którym mam zasilacz USB.
Albo wtedy wypnę AAW i podłączę telefon po kabelku.
Planuję też niedługo zamienić zaślepkę w panelu klimy na dodatkowe gniazdko USB (jak to tu wielu kolegów zrobiło), tak by pasażer mógł sobie na dłuższych trasach bezkolizyjnie podładować telefon.
Na razie mam telefon bez "indukcji" więc ładowarka i tak nic mi nie daje.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Marca 2022, 21:51:50 »
To AAW to przystawka od Toyoty? Ile to kosztuje?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Marca 2022, 22:20:11 »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Marca 2022, 10:52:03 »
To AAW to przystawka od Toyoty? Ile to kosztuje?
Nie, to nie jest przystawka Toyoty, aczkolwiek działa, nie tylko w Toyocie. Jak działa, to już inna kwestia. Z tego co czytałem w opiniach to można powiedzieć, że różnie w zależności od modelu. Jedni piszą, że po kablu stabilniej i obraz lepszy, a inni w samych superlatywach. Ja jeszcze się waham, czy uchwyt, czy jakiś AA wireless lub Motorola MA1.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Marca 2022, 11:19:18 »
generalnie jak jadę gdzieś dłużej to i tak podpinam telefon aby się ładował więc wsio ryba.
Zobaczymy w praktyce.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Marca 2022, 17:56:25 »
Niemniej jednak media Toyoty są na dziś tak zrobione, że najbardziej stabilnie działają po kablu.
System multimedialny nie ma tu znaczenia. Tam cały czas jest połączenie kablowe, tyle, że z AAW, a nie z telefonu. AAW jest można powiedzieć konwerterem sygnału bezprzewodowego na przewodowy. Zwróć uwagę, że AAW działa w każdym aucie, które wspiera AA - właśnie dlatego, że dla auta jest to transparentne

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Marca 2022, 20:39:58 »
Zwróć uwagę, że AAW działa w każdym aucie, które wspiera AA - właśnie dlatego, że dla auta jest to transparentne
Rozumiem i też biorę to pod uwagę, ale czytałem na forach anglojęzycznych, że czasami zrywa się połączenie. Poza tym, jeżeli przekazanie sygnału między systemem Toyota Touch 2 a telefonem jest tak proste, że wystarczy małe pudełeczko za 400 zł, czemu Toyota nie wstawi tego do środka i uzyska w ten sposób efekt jak w Audi czy Skodzie, gdzie jest połączenie bezprzewodowe AA bez dongle? Widać małe japońskie główki uważają, że jeszcze nie są na to gotowi.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Marca 2022, 21:23:34 »
Toyota to już stosuje, jeśli chodzi o carplay.
Niestety nie w ravce

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Marca 2022, 22:02:45 »
Poza AA Wireless i Motorola MA1 jest jeszcze Carsifi:
https://www.indiegogo.com/projects/carsifi-wireless-android-auto-adapter/x/28297206#/
cenowo podobne, trochę mniejsze pudełeczko i też już niektórzy to kupili i sobie chwalą.
Więc jakiś tam wybór jest.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Marca 2022, 12:58:12 »
Zwróć uwagę, że AAW działa w każdym aucie, które wspiera AA - właśnie dlatego, że dla auta jest to transparentne
Rozumiem i też biorę to pod uwagę, ale czytałem na forach anglojęzycznych, że czasami zrywa się połączenie. Poza tym, jeżeli przekazanie sygnału między systemem Toyota Touch 2 a telefonem jest tak proste, że wystarczy małe pudełeczko za 400 zł, czemu Toyota nie wstawi tego do środka i uzyska w ten sposób efekt jak w Audi czy Skodzie, gdzie jest połączenie bezprzewodowe AA bez dongle? Widać małe japońskie główki uważają, że jeszcze nie są na to gotowi.

Akurat automotive jest często dość konserwatywny. Wynika to pewnie z tego, że właśnie czasem się zerwie - jakby było w standardzie, to klienci by narzekali, tak mają problem z głowy... Mnie bardziej dziwi, czemu takich dongli nie produkuje jeszcze żaden liczący się producent w stylu Samsunga, huaweia, czy Xiaomi, tylko jakieś crowdcundingi na indigo... (Ok, jest Motorola, ale dopiero od niedawna i to tak naprawdę nie jest Motorola)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Marca 2022, 17:39:48 »
Może nie jest to tak duży rynek i się nie opłaca wchodzić ?
Przez ostatni rok wszystkich tych 3 rozwiązań sprzedało się ok 70..80 tys. szt.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Marca 2022, 09:07:50 »
Raczej tyle się wyprodukowało:-) patrz jakie są kolejki do AAW, a ta Motorola ma1 wyprzedała się przed premierą...

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Marca 2022, 19:20:34 »
Czyli najtańszą opcją zostaje kabelek przeciągnięty między konsolą a dywanikiem( pewnie da się go tam wkomponować) do podłokietnika. Tam jest fajna tacka, na której telefon może leżeć.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Marca 2022, 22:46:49 »
Raczej tyle się wyprodukowało:-) patrz jakie są kolejki do AAW, a ta Motorola ma1 wyprzedała się przed premierą...
Kolejki się chyba jednak zmniejszyły, gdyż od grudnia 2021 aż do dziś na stronach AAW i Carsifi ciągle się wyświetla data realizacji nowych zamówień na marzec b.r. Może to też być po prostu brak aktualizacji danych. Choć ostatnia wiadomość Emila Borconiego też potwierdza, że w marcu urządzenia powinny być produkowane i wysyłane na bieżąco.
Z Carsifi sytuacja się trochę skomplikowała, gdyż zespół projektowy to Ukraincy (produkcja jest w Chinach) i na razie mają na głowie większe problemy niż bezprzewodowe AA, tak więc nie wiadomo jak ten produkt będzie dalej się rozwijał.
Z adapterem Motoroli jest wg mnie problem z dostępnością, bo pudełek za 90 USD nigdzie nie ma w sprzedaży, a dostępne są te same po ok 200 USD ale przy takiej cenie chyba słabo się to opłaca.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2022, 22:49:08 wysłana przez Markid »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl