Autor Wątek: Kupiłem belki w Aso i teraz co Thule Interpack czy Taurus, help!  (Przeczytany 2067 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline filnak

• Toyot Leżący
  • *
Potrzebuję na biegu kupić box do Ravki, co polecacie? Thule ze 2 razy droższy niż Interpack, wiadomo place za marke, podobno jakies uchwyty szczekowe.

Z rozpędu kupilem belki w Aso i teraz nie wiem może trzeba było kupić tej samej marki co trumna.

Co macie na dachu co się sprawdza zalezy mi na wygodnym i szybkim montazu i demontażu. Z tych drogi to Thule Motion XT a z tańńszych Interpack Stella 481

Podzielcie się doświadczeniami, dzięki

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Kupiłem belki w Aso i teraz co Thule Interpack czy Taurus, help!
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Marca 2022, 10:55:00 »
Zwróć uwagę jak się to montuje, a potem pakuje, mocuje w środku bagaż itp. Auto jest wysokie, belki fabryczne wysokie i ja pomimo 190cm wzrostu muszę korzystać z drabinki, bo bym boxa nie zamontował stojąc na ziemi. Sam załadunek nart to jeszcze z ziemi ogarniam, ale jak chcę je spiąć paskami to już mi brakuje. Drugie to kwestia wysokości całości zestawu. Ja mam dośc stary box i auto razem z nim ma już 213cm wzrostu. To zaczyna być upierdliwe, bo nie mogę wjechać do własnego garażu no i trzeba uważać na parkingach podziemnych i innych pietrowych gdzie często jest ograniczenie wysokości do 210 cm.
W poprzednim aucie (Tucson) całość była jakieś 15cm niżej i wszędzie się mieściłem.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Marca 2022, 19:52:45 »
Ja mam Thule Force XT L 450 L + belki Toyoty.
Belki trochę szumią (po założeniu boxu mniej) ale są solidne (dostałem je z tego pakietu 1000 zł przy zakupie auta) więc nie narzekam. Belki Thule zapewne są lepsze (mniej szumią).
Box zakłada się i zdejmuje szybko - kilka minut - są tu zaciskające się na belkach uchwyty skręcane pokrętłem w środku.
Dostęp z obydwu stron, bardzo wygodny, box dość szczelny nic się nie nalało mimo jazdy w deszczu.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marca 2022, 08:03:46 »
Hej.
Ja kupiłem Interpacka i sobie chwalę (fakt było to 10 lat temu ale nadal ze mną jeździ po całym świecie)
Pozdrawiam
Obi

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marca 2022, 09:30:57 »
Tak ze swojego doświadczenia odradzam boxy z mocowaniem na śrubach do rowka T.
Zdejmowanie i zakładanie jest czasochłonne, a po jakimś czasie śruby niestety korodują co dodatkowo utrudnia montaż / demontaż.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Marca 2022, 09:56:49 »
Śruby T powinny być z nierdzewki. Takie użytkuję od lat i bez problemu.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Marca 2022, 09:58:37 »
Zdejmowanie i zakładanie jest czasochłonne, a po jakimś czasie śruby niestety korodują co dodatkowo utrudnia montaż / demontaż.
I pewnie jak bym teraz kupował box to takiego mocowania bym nie wybrał. Boxa jednak posiadam od dawna i oryginalnie mial mocowania w postaci obejm na belki które okazały się za wąskie zarówno do belek w tucsonie jak i do obecnych. Nawierciłem w odpowiednich miejscach boxa po trzy otwory pod śrubki "T", po nałożeniu boxa na te śruby nakładam plaskownik z alu i dopiero przez niego dokręcam nakrętki. Montaż jest bardzo szybki, a śruby spryskuję silikonem w sprayu i nie ma problemów z przykręcaniem, odkręcaniem.

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Marca 2022, 10:39:08 »
Może i tak macie ale ja zdejmuję i zakładam swój box w 5 min, a bratanek walczy pół godziny (Interbox na śrubach T w ocynku).

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Marca 2022, 10:42:49 »
Zdejmowanie i zakładanie jest czasochłonne
Rozumiem, że masz na myśli zdejmwoanie boxa z belek? Jeśli tak, to jak często przekładasz belki w boxie? Chyba, że ktoś wozi rowery, ale normalnie to od zawsze zdejmuję box z belkami.
A co do belek i boxu, to jest w ogóle możliwość, żeby zmieścić się z wysokością auta w 2m? To chyba zostaje jakieś 35cm od najwyższego punktu.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Marca 2022, 11:21:41 »
Taurus 450 Extreme II
Najniższy box na rynku, do tego pojemny. Fajny matowy kolor z chropowata powłoką. Cena dobra.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Marca 2022, 11:24:42 »
Teoretcznie do najlepszych i najniższych belek Thule Wingbar Edge nie założysz większości boxów w klasyczny sposób. Belki mają 8 cm szerokości. Są bardzo szerokie i głównie pod rowki T.
Coś za coś.
« Ostatnia zmiana: 02 Marca 2022, 11:28:00 wysłana przez CiapekTor »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Marca 2022, 21:24:40 »
Rozumiem, że masz na myśli zdejmwoanie boxa z belek?
Belki dachowe mam zamontowane praktycznie przez całe lato, gdyż wygodnie się na nich przewozi długie rzeczy, np. drobinę, rury PCV, ... , a box zakładam tylko na niektóre wyjazdy jak jest coś lekkiego i obszernego do przewożenia, ewentualnie narty w zimie. Poza tym wisi sobie pod sufitem w garażu.
Rowery wożę na platformie na haku, bo wygodniej niż na dachu.
Co do wysokości to ten mój box Thule Forece XT L 450 razem z bagażnikiem dachowym i autem daje wysokość ponad 2,2 m.
W 2 m raczej trudno będzie się zmieścić z jakimś boxem, bo auto ma ok 170 cm + ok 10 cm belki to zostaje 20 cm na box.
Ja parkuję w wiacie gdzie wjazd ma 2,4 m wys. więc w sumie to nie muszę zdejmować boxu ale najczęściej po użyciu trafia na swoje miejsce pod sufit, bo na co dzień nie mam po co go wozić.
« Ostatnia zmiana: 02 Marca 2022, 21:56:45 wysłana przez Markid »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Marca 2022, 21:54:29 »
Teoretcznie do najlepszych i najniższych belek Thule Wingbar Edge nie założysz większości boxów w klasyczny sposób. Belki mają 8 cm szerokości. Są bardzo szerokie i głównie pod rowki T. Coś za coś.
Belki Toyoty też są szerokie - mają przekrój 7 x 3 cm ale żadnego problemu z uchwytami do szybkiego mocowania boxu nie ma (przynajmniej jeśli chodzi o boxy Thule), bo łapią belki do przekroju 9 x 3 cm. Thule Wingbar Edge też są kompatybilne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl