Autor Wątek: zmiana opon na letnie  (Przeczytany 9933 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RyszardCHR

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota CHR GR
zmiana opon na letnie
« dnia: 04 Marca 2022, 21:05:04 »
Mam Toyotę CHR GR Sport na 19 calowych felgach, kupioną salonie w 2021r. Jestem więc w Klubie nowy i proszę o wyrozumiałość. Chciałem zaplanować zmianę opon już na letnie (mam komplet letni również na 19 calowych felgach). Czy ktoś może mnie uświadomić ile może kosztować przełożenie kompletu kół?

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: zmiana opon na letnie
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Marca 2022, 21:14:18 »
koła na koła 100zł , opony  na opony 150zł

Czy to aż taki ważny i kosztowny zabieg przy samochodzie ,że musiałeś zakładać ten temat??????
RAV4 2.5 hybrid

Offline RyszardCHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Marca 2022, 21:30:52 »
Może i nie jest ważny ten temat czy też kosztowny, ale wyobraź sobie Kolego, że trzy salony Toyoty podały mi tak rozbieżne ceny (dwu - trzykrotnie większe od podanych przez Ciebie), że zaczynam wątpić w to czym się kierować przy wyborze. Sądziłem, że marka Toyoty ma w swoich salonach chociaż zbliżone ceny za usługi.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Marca 2022, 21:56:35 »
A dlaczego mają  mieć zbliżone ceny ????????????????
Jedni mogą płacić pracownikom po 5tys / miesiąc , a inny salon po 4tys/ mies
To jak myślisz gdzie będzie taniej???

A tak na prawdę po co jechać do toyoty na zmianę kół czy opon , firmy ,,oponiarskie ,, nie umieją tego zrobić ????????
RAV4 2.5 hybrid

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Marca 2022, 13:17:15 »
Rysiek - nie zmieniaj opon w ASO Toyota, bo tam oczywiście zedrą :)
Każdy wulkanizator zrobi przekładkę za 100~150pln :)

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Marca 2022, 19:33:08 »
A czemu zmiana opon w Toyocie? gdzie indziej ja do Toyoty Gdansk mam jakies  50km od haty w jedna strone to   zmieniam u "Aut0-Spec" ktory jest z 6 km od haty.
a takie pytanie czy kolega ma w GR tpms we wszystkich kolach? zima lato?
niektorzy wulkanizatorzy np ROPCZYCE zrobia za 100 zl albo nawet 80zlotych Podkarpacie RULEZ!

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Marca 2022, 10:11:55 »
Jak rozumiem, opony letnie są na oddzielnych felgach. Jeżeli nie przechowujesz kół w zakładzie oponiarskim, to zastanowiłbym się nad sensem taszczenia tych ciężarów do zakładu i jeszcze za to płacić? Lewarek i klucz do kół pewnie jest w bagażniku. Trochę twardego podłoża do postawienia lewarka, ewentualnie pomoc sąsiada i 4 piwa. Zanim dojedziesz do warsztatu, kola będą przełożone. Co drugą przekładkę warto wyważyć koła.

Offline RyszardCHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Marca 2022, 15:29:23 »
Dzięki wszystkim użytkownikom za rady. Faktycznie mam oddzielnie całe kompletne  koła na lato i oddzielnie kompletne koła na zimę. Ostatni raz dałem zarobić Toyocie na ich wymianie - zdzierstwo okrutne. Skorzystam w przyszłości z Waszych sugestii i następną zmianę zrobię w zakładzie wulkanizacyjnym poza autoryzowanym serwisem, w normalnej cenie. Sam raczej nie podejmę się zmiany kół, bo to przecież samochód w którym nie ma koła zapasowego, więc nie ma też podnośnika - bo i po co. Takie to założenia producenta.

Offline Tonnerre

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Kwietnia 2022, 09:01:15 »
Ryszard CHR - ogarnij również przeprogramowanie czujników TPMS. Jeśli wyjeżdżałeś z salonu na zestawie zimowym to obydwa komplety czujników powinny być wgrane do komputera samochodu. Wówczas zostaje tylko konfiguracja czujników na kierownicy po wymianie i zaświeceniu się kontrolki. Za kilka dni będę to robił w CHRce żony to przypomnę sobie jak to się robi i napiszę

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Kwietnia 2022, 11:49:19 »
Zainwestuj w lewarek i klucz, reszta to godzina czasu i 4 piwa.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Kwietnia 2022, 12:21:54 »
Do wymiany kół używacie klucza dynamometrycznego, czy zwykłego ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Kwietnia 2022, 17:40:07 »
Ja zwykłego od...dobra, tak długo nikt nie żyje ;) Oczywiście dynamometryczny jest wskazany.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Kwietnia 2022, 19:05:38 »
Ja też od zawsze dokręcam zwykłym ... na oko albo bardziej ile mam siły. Ciekawe jak to się ma do zalecanego momentu ?
Klucz do kół ma dość krótkie ramię, więc chyba nie grozi przeciążenie. Chyba ;)

zorian

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Maja 2022, 20:50:32 »
Do wymiany kół używacie klucza dynamometrycznego, czy zwykłego ?

Też mam C-HR z 2021 ale w wersji STYLE (niższej) więc nie słyszałem więcej jak 100 zł za wymianę kół  :-)
Kupiłem adapter dynamometryczny na grzechotkę nie tylko z oszczędności ale z obawy o felgi - żeby mi w ASO czy w innym warsztacie nie katowali kluczem udarowym bo zbyt mocno dokręcone śruby miażdżą aluminium i także same cierpią (rozciągają się).

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Maja 2022, 12:58:48 »
Witam,
wprawdzie nie CH-R ale Auris TS HSD - 3 tygodnie temu wymieniałem w ASO koła z zimowych na letnie (17'') i z wyważeniem oraz programowaniem czujników zapłaciłem 137 zł. Zatem koszty porównywalne z niezależnym warsztatem. Dodatkowo serwisant wyjaśnił mi zgłoszoną przeze mnie uwagę - otóż zapytałem, czemu zawsze kiedy kiedy wjezdzałem do garazu to zapalala mi sie kontrolka (czujnik) cisnienia powietrza w oponach ? Pan spytał czy drugi komplet kol mam w garazu ? Mówie, że owszem. Otóż to - drugi komplet kol mial inne kody i wjezdzajac do garazu komputer je odczytywał i "glupiał". Wgrał mi te same kody do kol zimowych i letnich i rzeczywiście juz tego zjawiska nie ma. Tak wiec w moim przypadku warto bylo jechac do ASO.
Pozdrawiam
DarioT

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl