Autor Wątek: Jaki pakiet wybrać ?  (Przeczytany 5958 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
Odp: Jaki pakiet wybrać ?
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Marca 2022, 13:39:16 »
Dzięki za odpowiedzi .
Jak już wspomniałem , ostatnie 6 lat jeździłem Audi A4B8 , trasy krótkie ,do pracy i z powrotem ,w sumie ok 30 km dziennie . Pomyślałem , że na starość ,kupię coś nowego z salonu , padło na Toyotę , czemu ? Sam nie wiem , że bezawaryjna , że mało pali , hybryda , że nieźle wygląda ,sedan  ,.
Ale teraz to mam już wątpliwości ,czy przesiadka z Audi to dobry pomysł ?
W a Audi jednak komfort był odczuwalny .
Aby poczuć różnice to muszę ta Toyotą pojeździć .
Jak nie spasuje to szukam Audi używane .
A może ktoś tu miał takie doświadczenie i jeździł tymi dwoma samochodami ?
Co sądzicie ?

Na Twoim miejscu rozglądałbym się za autem używanym. W przypadku hybrydowej Toyoty ryzyko wpadki minimalne, dostaniesz 1 rok przyzwoitego ubezpieczenia a 10-30 tysięcy PLNów zaoszczędzisz... Pewnie jakość materiałów oraz spasowanie będzie gorsze ale za to awaryjność mniejsza. Ja wziąłem prawie 5 lat temu roczną, demonstracyjną Corollę z salonu, poza płynami i filtrami do dziś wymieniłem przednie wycieraczki (przed obecną zimą). Tak jak ktoś już wyżej poradził, obejrzyj auto z bliska, przejedź się godzinkę-dwie i będziesz wiedział...
Dla mnie auto to taki sam sprzęt jak zapalniczka, wiertarka czy zmywarka - po prostu ma działać zawsze i wszędzie a jaki będzie kolor, szpara między blachami czy iloczyn ilości szyb i wycieraczek będzie podzielny bez reszty przez 4, to ma mniejsze znaczenie. Wrzucam rodzinę i bambetle do auta robię 1000km i nie zastanawiam się czy następnego dnia auto odpali i da radę przejechać kolejny 1000km, nie szukając markowych stacji, tankuję na dowolnej stacji benzynowej w krajach, o których niektórzy mówią, że są dzikie, itd...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Jarek_ns

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Marca 2022, 20:07:00 »
Rozwiązania z zakresu multimediów, komputera pokładowego czy oswietlenia są na poziomie samochodów niemieckich z końca lat 90.
. To chyba duża przesada. Nie uwierzę, że multimedia z Corolli modelu z 2022 r. są na poziomie Golfa z końca lat 90, bo przecież te auta można ze sobą porównywać. Ta teza po prostu się obroni...

No to pora obronić moją teorię:
System mulimedialny corolli my2021 (grafika samochodu z przepływem energii pamięta początki priusa) = oprawa graficzna i poziom funkcjonalności MFD z Golfa IV MY97-04 Tak się składa że miałem okazję jeździć takim golfem przez wiele lat i bardzo dobrze go wspominam. Jakość audio w toyocie to raczej marny żart (mówimy o systemie z wersji comfort + tech + syle) głośniki na tle tych z golfa grają jak zabawki, poniekąd jest to wina fatalnego wygłuszenia drzwi w corolli.
Następny popis inżynierii toyoty to funkcja coming leaving home. Początek XXI wieku audi A4B6 ustawiam sobie czas i zapominam o wszystkim. Auto mnie żegna i wita zapalonymi światłami po zmroku. To spróbujcie zrobić to w Corolli z 2021r? Jak kogoś satysfakcjonuje rozwiązanie z pociąganiem dźwigni za każdym razem jak chce sobie oświetlić drogę do domu to gratuluję i proszę o pomysł jak sprawić żeby samochód oświetlił drogę jak do niego idę.
O duperelach typu oświetlenie w drzwiach to nawet nie mówię.
Kolejna sprawa funkcje komputera pokładowego? Spróbujcie porównać sobie funkcjonalność komputera z byle jakiego VAGa ile macie poziomów pamięci a ile jest w corolli? albo czy jest coś takiego jak średnie zużycie od ostatniego tankowania resetowane samoczynnie po zatankowaniu samochodu?
I tak mogli byśmy wymieniać dalej np. funkcjonalność ekranu w zegarach, oświetlenie ambiente, podświetlenie przycisków w lampce sufitowej itp.
Nie twierdzę że to są rzeczy kluczowe ale jeśli ktoś się przesiada z samochodu pokroju A4 B8 to wątpię żeby chciał się cofać do średniowiecza motoryzacji a w wielu kwestiach toyota jest właśnie tak zacofana.
Żeby nie było że tylko narzekam to powiem tak zespół hybrydowy do jazdy w mieście jest spoko, bo już poza miastem jadąc rozsądnie można zrobić podobne wyniki zwykłym 1.5TSI.
To jeszcze na koniec napiszę coś więcej o jakości. Moja corolla rok produkcji 2021 produkcja GB postawiona koło Avensisa znajomej to jest jakaś zgroza. Przez ostatnie pół roku przyglądam się Corollom TS i jeszcze się nie znalazła sztuka w której tylna klapa była by dobrze spasowana, zresztą większość szpar jest dalekie od tego co można spotkać w samochodach choćby marek KIA czy Hyundai. Polecam też właścicielom corolli ts mierzyć grubość powłoki lakierniczej na 9 sprawdzonych samochodów mogę powiedzieć że wyniki są mega ciekawe i ciekawie będzie jak będę sprzedawał auto.

P.S. dlaczego jeżdżę Corollą?
Prosta odpowiedź:
1. Cena - udało się kupić nowe auto zamówione do produkcji z rabatem 14% od ceny katalogowej i nie mówię tu o rabatach typu 200pln za zabezpieczenie które nikt by nie kupił za 2k i od zawsze jest po 200pln.
2. Dostępność (stan na sierpień zeszłego roku obiecali samochód w trzy miesiące i spóźnili się niecały miesiąc)
3. Ogólne koszty utrzymania, serwisowe i wartość odsprzedaży.

Offline Luluś ML

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Marca 2022, 21:05:12 »
Rozwiązania z zakresu multimediów, komputera pokładowego czy oswietlenia są na poziomie samochodów niemieckich z końca lat 90.
. To chyba duża przesada. Nie uwierzę, że multimedia z Corolli modelu z 2022 r. są na poziomie Golfa z końca lat 90, bo przecież te auta można ze sobą porównywać. Ta teza po prostu się obroni...
Poprzednim moim samochodem była Skoda z 2015roku. Panel multimediów miał 6,5 cala, ale na tym panelu praktycznie było wszystko. Status samochodu, wszystkie ustawienia od doświetlania do domu, blokowanie zamków ustawiane od danej prędkości, telefon, android auto ,  nagłośnienie itd. Nie chce mi się wszystkiego wymieniać bo nie mam tyle czasu :-). W Toyocie mam tablet w wielkości małego telewizora i mam tylko radio i telefon. Mało tego jak dzwoni żona to zamiast jej imienia wyświetla się nr. nieznany. O android auto nawet nie wspominam bo trzeba mieć przy sobie tabletki na uspokojenie i stalowe nerwy. Zgadzam się z @Jarek ns,  mutimedia , wyposażenie wnętrza Toyota zacofana o dobre 10 lat. I to nie tylko do samochodów VW, ale do wszystkich marek europejskich. Dla porównania Skoda miała ,,środkowe" wyposażenie tak samo jak moja Toyota ,,Comfort".

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Marca 2022, 21:36:49 »
O android auto nawet nie wspominam bo trzeba mieć przy sobie tabletki na uspokojenie i stalowe nerwy.

Wymyślasz. Co chcesz od android auto w Corolli? U mnie działa perfekcyjnie. Pewnie masz coś ze smartfonem i wersją apki nie tak. Toyota jest niezawodna, a wszystko inne ma drugorzędne znaczenie. Nie ma żadnego zacofania.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Marca 2022, 23:03:43 »
Poprzednim moim samochodem była Skoda z 2015roku...ale na tym panelu praktycznie było wszystko... android auto ,�
Mówisz, że w 2015 roku w skodzie było Android Auto?  Taaaa  :cheesy: Twoja skoda wyprzedziła premierę  :cool:
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2022, 23:05:17 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Luluś ML

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Marca 2022, 23:23:11 »
Poprzednim moim samochodem była Skoda z 2015roku...ale na tym panelu praktycznie było wszystko... android auto ,�
Mówisz, że w 2015 roku w skodzie było Android Auto?  Taaaa  :cheesy: Twoja skoda wyprzedziła premierę  :cool:
Tak. Android Auto miało premierę w marcu 2015, a Skoda była z końca grudnia 2015. Tak właśnie wyprzedziła.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Marca 2022, 23:44:56 »
Ktoś pitoli?
https://spidersweb.pl/2015/05/android-auto-premiera.html
Ale faktem jest,  że skody były jednymi z pierwszych które miały na pokładzie  CP  i potem AA w Europie. O ile Apple Car Play wprowadzono opcjonalnie w Octavi III, to AA wprowadzono w Octavi IV (2019)
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_Octavia
Nie piszę o kombinacjach ze smar link'iem w różny sposób, ale o fabrycznym. Podaj namiary na model który miał w specyfikacji AA w 2015, nawet w grudniu.
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2022, 00:01:11 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline izak1312

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: audi
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Marca 2022, 08:34:43 »
Może jestem z tych co lubią tzw. radość z jazdy , wygodę nade wszystko oraz jakość wykonania . Dlatego po przeczytaniu tych opinii , raczej Toyoty nie kupię ,
Bardzo Wszystkim dziękuję za podzielenie się opiniami .

Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Marca 2022, 10:19:03 »
Może jestem z tych co lubią tzw. radość z jazdy , wygodę nade wszystko oraz jakość wykonania . Dlatego po przeczytaniu tych opinii , raczej Toyoty nie kupię ,
Bardzo Wszystkim dziękuję za podzielenie się opiniami .

Nie słuchaj pseudo doradców tylko się przejedź i oglądnij.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline izak1312

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: audi
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Marca 2022, 12:17:00 »
Dla pełnego przekonania na pewno się przejadę .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl