Autor Wątek: Przekonajcie mnie do Rav4 phev 306KM selection  (Przeczytany 11663 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Carlosthejackal

• Prawie Toyot
  • Samochód:: w drodze
Przekonajcie mnie do Rav4 phev 306KM selection
« dnia: 07 Marca 2022, 20:16:40 »
Witam serdecznie, proszę o przekonanie mnie do kupna ww. modelu, waham się pomiędzy nim a ford kuga phev.
Obecnie używam auta marki ford focus, chciałem coś większego. A może coś innego w cenie rav4 (+/- 20 tys).
Czego generalnie oczekiwać po przesiadce z forda na toyotę? Jaki maksymalny upust można uzyskać na ww. modelu
przy kupnie?

To tyle jak na pierwszy post w klubie
Pozdrawiam Carlos.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
Odp: Przekonajcie mnie do Rav4 phev 306KM selection
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Marca 2022, 21:29:44 »
rav4 - poczytaj na forum, tyle wad, że później będziesz musiał czytać całymi dniami forum jak naprawić wszystko
kuga - niby oszczędzasz 50k w porównaniu do rav4, ale tam jest tylko FWD i mini bagażniczek; wstyd będzie, że suv ani nie wyjedzie z błota ani zakupy się nie zmieszczą; już nie mówiąc, że kuga ledwo weszła do salonów i miała akcje serwisową na akumulatory, więc chyba średnio Ford umie w hybrydy

kup kię sportage phev - 2 sek wolniejszy niż rav4, mniejszy zasięg na prądzie, ale ponad 30k w kieszeni zostanie a jak będziesz jeździł na prądzie to nie powinno być problemów z gpf jak w tucsonie ;)

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marca 2022, 22:05:00 »
Nie wiem jaką wersję plug-in rozważasz, ale osobiście spojrzałbym w stronę NX350h, ma trochę mniej mocy, ale jakościowo przepaść pomiędzy rav4, na minus, jedynie zauważalnie mniejszy bagażnik (pomimo niewielkiej różnicy w deklarowanych wartościach). Na plus - nowe multimedia, dużo więcej opcji, lepsza jakość wszystkich systemów bezpieczeństwa. No ogólnie auto o generację młodsze i o klasę wyżej. Fajna wersja prestige 240k, dwie najwyższe jakieś 291k + kolor, mnie za OMOTENASHI + pakiet luxury + lakier metaliczny = 306k, mnie z miejsca zaoferowali 270k (grudzień 2021). Na minus, jak bierzesz w najmie, to auto klasy wyższej, gorzej trzyma wartość, więc proporcja raty do wartości jest gorsza.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Marca 2022, 23:06:21 »
nx350h to nie jest hybryda plug-in

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Marca 2022, 00:03:05 »
Witam serdecznie, proszę o przekonanie mnie do kupna ww. modelu, waham się pomiędzy nim a ford kuga phev.
Obecnie używam auta marki ford focus, chciałem coś większego. A może coś innego w cenie rav4 (+/- 20 tys).
Czego generalnie oczekiwać po przesiadce z forda na toyotę? Jaki maksymalny upust można uzyskać na ww. modelu
przy kupnie?

To tyle jak na pierwszy post w klubie
Pozdrawiam Carlos.
Każdy ma jakieś swoje przemyślenia przed zakupem nowego auta, moim następnym byc może juz za rok  będzie toyota highlander, super wygląda , jest prawdziwym suvem , duży i masywny z mocnym silnikiem.  Jakoś specjalnie nie szukałbym auta z ,,wtyczką,, gadżet żeby przejechać 50 kilometrów na prądzie.
RAV4 2.5 hybrid

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Marca 2022, 01:15:40 »
Jeśli codziennie robisz trasy ok 30..50 km, a takie dłuższe  100..500 km rzadziej, masz dom z instalacją fotowoltaiczną z zapasem mocy (najlepiej ze stacją akumulatorów) - to ma to jakiś sens. Choć raczej nie ekonomiczny. Masz wtedy jedno uniwersalne auto poruszające się bez spalin na co dzień i mogące cię zawieźć daleko bez kombinacji jak z pełnym elektrykiem.
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2022, 01:18:13 wysłana przez Markid »

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Marca 2022, 09:18:57 »
Jesli masz budzet na rav plugin, to pewnie bedzie Cie stac na cx-60. Dzisiaj premiera.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Marca 2022, 10:09:25 »
Za taką cenę w najwyższej opcji plugin ravki wolałbym Lexusa nx 350h to zupełnie inna bajka. Miałem okazję przejechać Lexusem że praktycznie samochód jest idealny co to potrzeby dla każdego. Plugin ravki powinien być w cenie hybrydy i wtedy jest sens  inwestycji, bo na dzień dzisiejszy jest w ogóle nieopłacalne (wysokie stawki prądu), dofinansowanie brak itd.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Marca 2022, 12:48:04 »
Jesli masz budzet na rav plugin, to pewnie bedzie Cie stac na cx-60. Dzisiaj premiera.
Podobno będzie oparte na podzespołach ravki plugin

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Marca 2022, 14:39:58 »
Zupełnie nie, Mazda pcha się w segment premium, choć już jakościowo nie odbiegali od tańszych modeli bmw czy audi, to teraz chcą pójść na całość, więc będzie silnik położony wzdłużnie i preferencja napędu na tył. Czy to sprawi, że to auto będzie bardziej premium? Raczej nie, ale hybryda ~300KM, dobra jakość wykonania, pewnie poprawią wyciszenie oraz systemy bezpieczeństwa, więc powinno być auto gdzieś na poziomie lexusa NX, czyli o pół oczka niżej niż bmw x3 i audi q5. Tylko wydaje mi się, że cena będzie zaporowa.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Marca 2022, 15:25:27 »
Ceny Niklu tak poszybowały, że giełda w Londynie wstrzymała obrót tym surowcem, a to czarny scenariusz dla produkcji baterii hybryd. 1/3 światowej produkcji pochodziła ponoć z Rosji.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Marca 2022, 17:10:38 »
Zupełnie nie, Mazda pcha się w segment premium, choć już jakościowo nie odbiegali od tańszych modeli bmw czy audi, to teraz chcą pójść na całość, więc będzie silnik położony wzdłużnie i preferencja napędu na tył. Czy to sprawi, że to auto będzie bardziej premium? Raczej nie, ale hybryda ~300KM, dobra jakość wykonania, pewnie poprawią wyciszenie oraz systemy bezpieczeństwa, więc powinno być auto gdzieś na poziomie lexusa NX, czyli o pół oczka niżej niż bmw x3 i audi q5. Tylko wydaje mi się, że cena będzie zaporowa.

zupełnie tak, mazda ma umowę z toyota i plugin w cx-60 to napęd z rav4 plugin

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Marca 2022, 18:26:12 »
Tylko jeden silnik w ofercie

« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2022, 18:28:51 wysłana przez mleni »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Marca 2022, 20:41:07 »
Ford Kuga Plug in ma napęd Toyoty. Dla mnie osobiście Plug in nie ma uzasadnienia. Zasięg na ładowaniu mały, masa duża, oszczędność w stosunku do zwykłej hybrydy, wliczając w to różnicę ceny żadna. Plug iny są koncernom potrzebne do zbilansowania emisji spalin w swoim asortymencie. Takie jest moje zdanie.

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Marca 2022, 23:07:37 »
Miałe ten sam dylemat.
Po przemyśleniach.
Teraz mam dylemat. Eniaq, Mustang, bz4x czy Tesla.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl