Autor Wątek: Przekonajcie mnie do Rav4 phev 306KM selection  (Przeczytany 11652 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
Odp: Przekonajcie mnie do Rav4 phev 306KM selection
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Marca 2022, 00:08:54 »
Podobno będzie oparte na podzespołach ravki plugin
Zupełnie nie, Mazda pcha się w segment premium, choć już jakościowo nie odbiegali od tańszych modeli bmw czy audi, to teraz chcą pójść na całość, więc będzie silnik położony wzdłużnie i preferencja napędu na tył. Czy to sprawi, że to auto będzie bardziej premium? Raczej nie, ale hybryda ~300KM, dobra jakość wykonania, pewnie poprawią wyciszenie oraz systemy bezpieczeństwa, więc powinno być auto gdzieś na poziomie lexusa NX, czyli o pół oczka niżej niż bmw x3 i audi q5. Tylko wydaje mi się, że cena będzie zaporowa.

zupełnie tak, mazda ma umowę z toyota i plugin w cx-60 to napęd z rav4 plugin

Tylko, że nic się nie zgadza, mazda ma inną pojemność baterii, silnik elektryczny ma tylko 136KM, za to silnik slaliowny, to znana z mazdy jednostka skyactive g, która ma dużo więcej mocy i momentu niż 2,5l z Toyoty, więc stąd łączna moc ponad 320KM. Poza tym silnik jest położony, wzdłużnie.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Marca 2022, 10:26:02 »
Dla mnie osobiście Plug in nie ma uzasadnienia
Chyba, że ktoś ma darmowa ładowarkę w pracy:-)

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Marca 2022, 10:37:11 »
Albo fotowoltaiczne panele w domu

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline Carlosthejackal

• Prawie Toyot
  • Samochód:: w drodze
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Marca 2022, 12:00:25 »
Albo fotowoltaiczne panele w domu

Dzień dobry, dziękuję za wszystkie komentarze, zaczynam weryfikować swoje chęci co do zakupu ravki.
Co do jazdy na prądzie to zachciało mi się pheva, bo posiadam własną instalację fotowoltaiczną. Po przekalkulowaniu
wolę przeznaczyć nadwyżki prądu na grzanie domu w zimę. Teraz skłaniam się bardziej w kierunku heva.
Jakie macie zdanie o Kia Sorento, czy Hyundaia Santa Fe w najwyższych wersjach - silnik 1.6 turbo benzyna AWD 6AT
plus mała bateryjka?

Pozdrawiam
Carlos

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Marca 2022, 12:21:21 »
Jak HEV to Toyota. Po co eksperymentować z Hyundai/KIA ? Santa Fe  / Sorento to raczej odpowiedniki Highlandera, a nie RAVki.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Marca 2022, 12:28:31 »
Podobno będzie oparte na podzespołach ravki plugin
Zupełnie nie, Mazda pcha się w segment premium, choć już jakościowo nie odbiegali od tańszych modeli bmw czy audi, to teraz chcą pójść na całość, więc będzie silnik położony wzdłużnie i preferencja napędu na tył. Czy to sprawi, że to auto będzie bardziej premium? Raczej nie, ale hybryda ~300KM, dobra jakość wykonania, pewnie poprawią wyciszenie oraz systemy bezpieczeństwa, więc powinno być auto gdzieś na poziomie lexusa NX, czyli o pół oczka niżej niż bmw x3 i audi q5. Tylko wydaje mi się, że cena będzie zaporowa.

zupełnie tak, mazda ma umowę z toyota i plugin w cx-60 to napęd z rav4 plugin

Tylko, że nic się nie zgadza, mazda ma inną pojemność baterii, silnik elektryczny ma tylko 136KM, za to silnik slaliowny, to znana z mazdy jednostka skyactive g, która ma dużo więcej mocy i momentu niż 2,5l z Toyoty, więc stąd łączna moc ponad 320KM. Poza tym silnik jest położony, wzdłużnie.

faktycznie tutaj jest napisane https://www.carexpert.com.au/car-news/2023-mazda-cx-60-officially-revealed że obecne dane przeczą informacjom o tym, że będzie to silnik toyoty; choć z drugiej strony lexus nx hev i phev też ma inne parametry niż rav4; okaże się na 100% kiedy samochód trafi do testów - z jakiegoś powodu toyota i mazda podpisały umowę o współpracy przy elektryfikacji i tutaj chyba toyota ma większe know how

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Marca 2022, 12:55:36 »

Jakie macie zdanie o Kia Sorento, czy Hyundaia Santa Fe w najwyższych wersjach - silnik 1.6 turbo benzyna AWD 6AT
plus mała bateryjka?

Pozdrawiam
Carlos

Bardzo mi się podoba Kia za styl, praktyczność, układ zegarów i różnych ustawień. Wątpliwości mam za układ napędowy daleko im do Toyoty i ze spalaniem nie jest tak jak jak wyobrażają.

« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2022, 12:59:40 wysłana przez mleni »

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Marca 2022, 13:38:59 »
wolę przeznaczyć nadwyżki prądu na grzanie domu w zimę. Teraz skłaniam się bardziej w kierunku heva.
plus mała bateryjka?

Ile robisz rocznie i jak mniej wiecej wyglada rozklad procentowy udzialow miasto:trasa?

Offline Carlosthejackal

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Marca 2022, 13:51:40 »
plus mała bateryjka?

Ile robisz rocznie i jak mniej wiecej wyglada rozklad procentowy udzialow miasto:trasa?

18-20 tys    15% miasto reszta trasa

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Marca 2022, 14:05:57 »
To diesla kup.

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Marca 2022, 14:13:01 »
Też myślałem przymierzałem się do Hyundaia/Kii...ale po pierwsze nie chcieli moich pieniędzy (brak kontaktu albo brak auta do przetestowania. A po drugie olałem to ze względu na napęd - 1.6 turbo VS wolnossące 2.5

Offline Carlosthejackal

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Marca 2022, 14:20:59 »
Też myślałem przymierzałem się do Hyundaia/Kii...ale po pierwsze nie chcieli moich pieniędzy (brak kontaktu albo brak auta do przetestowania. A po drugie olałem to ze względu na napęd - 1.6 turbo VS wolnossące 2.5

Nigdy nie miałem diesla i nie chcę tej technologii. Co do 1.6 vs 2.5 wolnossące to stawiam na to pierwsze. Posiadam 1.6 150KM ecoboost w focusie (turbo+zmienne fazy+wtrysk bezpośredni)
90% maksymalnego momentu obr. dostępne już od 1700 obrotów/min i wg. mnie oszczędne 6.1 do 6.3 l/100km 0-100 km/h w 8.6 s. Silnik o tej samej technologii ma Kia i Hyundai.
Większa waga w większym aucie w hybrydzie 1.6 daje podobne przyspieszenie oraz zużycie benzyny. 

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Marca 2022, 14:54:22 »
Większa waga w większym aucie w hybrydzie 1.6 daje podobne przyspieszenie oraz zużycie benzyny.

Obawiam sie, ze zuzycie przy predkosciach autostradowych to sie w HEV podwoi.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Marca 2022, 21:24:12 »
6 z hakiem w ecoboost to na pewno nie prędkości autostradowe. Mam focusa z tym silnikiem i miałem mondeo z niemal tym samym.. mondeo na autostradzie spalał 9-9.5 i podobnie teraz pali rav4 (może ciut więcej? Za krótko nim jeżdżę, żeby dokładnie ocenić).

Co do samego wyboru: mi się Kuga zupełnie nie podobała wizualnie, wygląda jak mydelniczka i dlatego z niej zrezygnowałem. Porównując natomiast rav4 (2021) do mondeo (2017), to mondeo na pewno sprawia wrażenie nowocześniejszego i bardziej dopracowanego (zwłaszcza w środku). Dużo takich drobnych ułatwień, których w toyocie brakuje. I to były dla mnie spore obawy: czułem, że zmieniając ten samochód trochę się pod wieloma względami cofam:-| po 1.5 miesiąca użytkowania mogę jednak śmiało napisać, że w ogóle mi tych drobnostek nie brakuje. Jasne - fajnie by było, jakby były, ale jak ich nie ma to też jest ok. Natomiast komfort jazdy w Ravce po prostu nieporównywalny

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Marca 2022, 21:56:41 »
6 litrów z hakiem to mi spaliła RAV 4 plug-in przy jeździe drogami S i A na tempomacie z prędkością 120 km/h z odcinka 560 km (jazda bez żadnej przerwy + jazda po Warszawie tylko na samym silniku spalinowym).

Po 7 tys przebiegu w warunkach zimowych (październik - marzec) średnie zużycie benzyny mam niecałe 1,5 l/100 km i ciągle spada bo robi się ciepło i jazda na samym prądzie jest coraz dłuższa.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl