Autor Wątek: Wymiana łożyska  (Przeczytany 1453 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline WM

• Toyot Leżący
  • *
Wymiana łożyska
« dnia: 07 Marca 2022, 23:05:37 »
Po około 45 tys. przebiegu w przy skręcaniu kół w przednim zawieszeniu słyszałem szmery i stuknięcia. Minimalne, nie zawsze występowały. Zgłosiłem w serwisie. Wymieniono górne łożysko przedniego zawieszenia. Teraz jest ok. Nie była to awaria a raczej usterka. Wydaje mi się, że trochę za wcześnie jak na taki samochód. Ciekawe, czy ktoś miał coś podobnego?

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
Odp: Wymiana łożyska
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Marca 2022, 00:04:12 »
U mnie kiedyś taka zaniedbana usterka doprowadziła do pęknięcia sprężyny zawieszenia. Stuknięcia świadczą o tym, że łożysko się blokuje. Skutkuje to tym, że skręt kół nie obraca całej kolumny zawieszenia, tylko następuje skręcenie samej sprężyny i w krańcowej sytuacji jej pęknięcie. Trudno powiedzieć co u kolegi zaistniało. Jeżeli auto nie garażuje na dnie Morza Martwego, to najpewniej zła jakość. Takie łożysko to prosta konstrukcja i nawet w najtańszym zamienniku wytrzymuje o wiele dłużej. Warto wymienić przy okazji wymiany amortyzatorów, bo koszt niewielki a wymiana wymaga wyjęcia kolumny i ustawiania zbieżności.
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2022, 00:15:46 wysłana przez surrender »

Offline WM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Marca 2022, 14:15:11 »
Wymieniłem w ramach gwarancji. Dziękuję za odpowiedź.

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Kwietnia 2022, 08:39:51 »
Ja mam czasem jakieś "chrupanie" podczas manewrowania na parkingu. Bardzo ciche, słychać tylko przy zupełnej ciszy w aucie. Zgłosiłem przy ostatnim przeglądzie (62 tys.) i zdiagnozowano właśnie łożysko kolumny.
Podobno to powtarzająca się usterka w Camry i Corollach

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl