Autor Wątek: Ciągle niedoładowany akumulator 12V  (Przeczytany 9029 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mgrzedka

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR
Ciągle niedoładowany akumulator 12V
« dnia: 12 Marca 2022, 16:18:19 »
Akumulator 12V gęstość elektrolitu 1,21 zgłaszałem w serwisie problem z. Notorycznie niedoładowanym akumulatorem. Serwis twierdzi, że wszystko jest ok,  dwa razy  ładowali mi akumulator , po ich ładowaniach areometr pokazuje gęstość elektrolitu 1,21 ,napięcie 12,24V.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
Odp: Ciągle niedoładowany akumulator 12V
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marca 2022, 13:22:11 »
Na początek proponuję zmierzyć napięcie na klemach podczas pracy silnika spalinowego, jak i w trybie elektrycznym. Powinno być ok. 14,4V. Jeżeli wciąż są wątpliwości, to niemal każdy warsztat jest w stanie przyrządem ocenić sprawność ładowania.

Offline mgrzedka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Marca 2022, 13:42:15 »
Moja chr 2.0 jest hybryda z ładowaniem baterii jest ok. 14,7 V w serwisie akumulatorowym też stwierdzono
że bateria 12V jest niedoładowana.Samochód jest na gwarancji dlatego uważam że serwis Toyoty powinien rozwiązać problem. Moim zdaniem ładowarki które posiada serwis Toyoty nie są w stanie naładować baterii by gęstość elektrolitu osiągnęła optymalną wartość do tego potrzebny jest profesjonalny prostownik.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Marca 2022, 15:53:31 »
ładowarki które posiada serwis Toyoty nie są w stanie naładować baterii
Przeciętna ładowarka z Lidla powinna sobie poradzić.
14,7V to chyba za dużo i raczej niespotykana wartość, a przy rozładowanym akumulatorze powinno być znacznie poniżej 14,4V.
Czy poza pomiarami, są jakieś problemy z użytkowaniem auta?

Offline mgrzedka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Marca 2022, 18:23:16 »
Akumulator 12V ładowany jest z baterii trakcyjnej prądem 14,7 V. Wszystko jest ok jeśli codziennie używam samochód, jest problem gdy samochód stoi kilka dni i w nocy jest temperatura minusowa.Trzeba wzywać sekstans by uruchomili.Akumulator był sprawdzany w Serwisie Toyoty niby nic nie podkrada prądu, roczny samochód.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Marca 2022, 18:53:17 »
Ale widzę że na forum nie jesteś pierwszy z tym tematem, coś w chr jest coś nie tak z tymi bateriami. Już kilka osób o to pytalo w podobnych tematach.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Marca 2022, 11:23:42 »
Już kilka osób o to pytalo w podobnych tematach.
Wpisów na ten temat jest całkiem sporo i dotyczy różnych modeli hybryd, jednak na ogół ciężko o rzeczowe konkluzje na temat przyczyn problemu.
W każdym razie ustalenie, czy problem jest w uszkodzeniu akumulatora, jego niewłaściwym ładowaniu czy też nadmiernym poborze prądu podczas czuwania, dla serwisu nie powinno sprawiać trudności. Być może sposób użytkowania samochodu utrudnia cykliczne prawidłowe ładowanie. Stan uporczywego niedoładowania ma działanie niszczące akumulator. Zanim serwis rozmontuje pół samochodu, spróbowałbym co drugi dzień wykonać dłuższą przejażdżkę tak 30-40km i obserwował efekty.

Offline mgrzedka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Marca 2022, 19:32:24 »
Po dłuższych jazdach nawet kilkuset kilometrowych wartość napięcia na klemach akumulatora podnosi się do 12,6V natomiast gęstość elektrolitu stoi w miejscu 1,21.Nie mogę uzyskać informacji jakim natężeniem prądu ładuje bateria trakcyjna akumulator 12V, wg mnie zbyt niskim dlatego wynikają w/w problemy. Serwis ciągle twierdzi że wszystko jest ok. Wielu forumowiczów pisze że to jest problem niskiej jakości tureckich akumulatorów zamontowanych w tych pojazdach.

Offline matink1984

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Kwietnia 2022, 22:58:00 »
Pamiętam że na 2 lub 3 serwisie powiedzieli że dziwne ładowanie akumulatora jest ale wszystko w normie, nic do tewj pory się nie wydarzyło żeby mieć problem z ładowaniem. Fakt, raz na wczasach autko zostawione na 10 dni i po tylu dniach odplaiło ale nic się nie świciło na desce i zegarach (całkowita ciemność ale odpaliła jak  diesel przy bardzo niskich temperaturach).

Offline Trystero28

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Maja 2022, 18:42:56 »
A czy ktos moglby polecic dobry akumulator do chra hybryda 1.8 rocznik 2016? Oryginalnie siedzi Mutlu 45ah 360a, ale chcialbym wymienic a nic nie moge znalezc o takich parametrach. Ostatnio na majowce stal 5 dni nieruszany i byl problem z odpaleniem auta.

Offline ciapus4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Maja 2022, 19:32:53 »
Witam, ja wymieniałem miesiąc temu, bo ten fabryczny co był zainstalowany padł, niby po 5 latach, a wybrałem akumulator 65Ah 550A Yuasa YBX5005, a jak miałem auto na gwarancji i grzecznie mówiłem, że jest problem z aku., bo przygasa deska rozdzielcza, resetuje sie przebieg, dzienny itp ,idt, to nie, ładowali akumulator, mówili, że aku cacy, wyluzowałem się i przyzwyczaiłem do tych dziwnych zachowań. Teraz pali auto od "szczała". Auto 1.2 turbo.
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2022, 19:34:24 wysłana przez ciapus4 »

Offline Trystero28

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Maja 2022, 04:51:09 »
Ciekawe tylko czy hybryda jest w stanie naladowac 65ah

Offline ciapus4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Maja 2022, 20:19:06 »
Napisałem 1.2 turboooooo

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Maja 2022, 21:46:18 »
Nie mogę uzyskać informacji jakim natężeniem prądu ładuje bateria trakcyjna akumulator 12V, to jest problem niskiej jakości tureckich akumulatorów zamontowanych w tych pojazdach.
Nie moge sie zgodzić ze trakcina ładuje 12V jak by tak było to bysmy zawsze mieli prąd ! po drugie moj tez padł po 20 dniach mrozów i nie uzywania auta zimą na minusie ale auto nie odpałało sie  trakciina dawała mi prąd aby wiechac na lawete LEDy dzienne wyłaczone , hamulce LED sie swieciło jedno swiatło z tyłu a trakcja napedzała chr hybrid do góry do lawety ! (+ podłaczony do lawety z 15 minut ) nic nie dało..
Jak dla mnie Ci co mają te tureckie akumulatory to je wyzucic alb napisać do tureckiej porządnej firmy co to za akumulatory instalują w auta , ja mam nowy od wtedy 0 problemów

zorian

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Maja 2022, 21:13:56 »
Po dłuższych jazdach nawet kilkuset kilometrowych wartość napięcia na klemach akumulatora podnosi się do 12,6V natomiast gęstość elektrolitu stoi w miejscu 1,21.
U mnie 1.25 i ani drgnie wyżej. A ładue się do 13V a sprytną ładowarką nawet do 13.2V ale co z tego, skoro (jak gdzieś czytałem) to jest jakieś tam napięcie płytkie czy powierzchowne (coś takiego). To oznacza, że w krótkim czasie spada do 12,6V i potem trochę wolniej spada. Najdłużej trzyma gdy spadnie do ok 12,4V - wtedy do 12,0V stojący samochód trzyma chyba ze 2 tygodnie. ALE UWAGA!!! Ewidentnie widać, że aku trakcyjny daje mu prądu bo złapałem go, że na aku było 12,0V a 3 dni później 12,2 albo więcej. A na traktorze spadło z 4 do 3 kresek.
Cytuj (zaznaczone)
Nie mogę uzyskać informacji jakim natężeniem prądu ładuje bateria trakcyjna akumulator 12V, wg mnie zbyt niskim dlatego wynikają w/w problemy.
O natężeniu prądu nie decyduje źródło ale odbiornik (czyli ten aku 12 V). Źródło co najwyżej może nie wydolić i nie dać żądanego natężenia.
Cytuj (zaznaczone)
Serwis ciągle twierdzi że wszystko jest ok. Wielu forumowiczów pisze że to jest problem niskiej jakości tureckich akumulatorów zamontowanych w tych pojazdach.
Wiele czytałem jakiś czas temu i o ile to wszystko prawda, te tureckie aku nie są najszcześliwszym wyborem Toyoty ale póki chodzą, należy je używać. Jak będą problemy (praktyczne a nie teoretyczne jak gęstość, napięcia, natężenia) wtedy można się domagać wymiany na gwarancji.
Sam ostro drążyłem temat tego aku (Mutlu) i nie znalazłem żadnej dokumentacji ani nawet podręcznika użytkownika choćby po urugwajsku. Nic kompletnie. ASO natomiast pytane jakim napięciem ładować mówi o 16V. Nie zdecydowałem się jeszcze na taki eksperyment. Ładuję 12.4V jak to czyni sam samochód i bez odłączania aku od samochodu. Oczywiście jak stoi długo bo jak jeżdżę, nie ma potrzeby.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl