Autor Wątek: Wymiana radia na polift (AA, AC) - ktoś zrobił i się wypowie?  (Przeczytany 5788 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robsonw1

• Początkujący
  • Samochód:: C-HR 2017
Cześć,
widziałem kilka wątków, ale urwanych...
czy ktoś z Was zakładał radio poliftowe z AndroidAuto i AppleCar do wersji przedliftowej?
Radio fabryczne z kostką można kupić na allegro, ale wiem, że wymagane są jakieś przeróbki... zatem pytanie:
1. Czy ktoś już ma i wszystkie funkcje działają prawidłowo?
2. Czy ktoś ma do polecenia speca, który to zamontuje (gdy mam już radio i kostkę...)? :)

Offline wojdan

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 1.8 Hybryd
Odp: Wymiana radia na polift (AA, AC) - ktoś zrobił i się wypowie?
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Marca 2022, 18:58:53 »
Witaj, ja się staram to zrobić. Jeśli NIE posiadasz wersji auta wyposażonej w JBLa lub jakiś inny dedykowany fabryczny wzmacniacz to powinno się udać to bez większych problemów. Jak jesteś zainteresowany to mogę ci rozrysować jak to połączyć aby wszystko działało - bo wtyki w przedlifcie są zupełnie inne niż w polifcie.
A i jeszcze jedno - zamontowanie będzie wymagało użycia tapeciaka lub dremela aby spasować radio i ramkę. Ale spokojnie - narzędzia te użyte są po "niewidocznej stronie"
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2022, 19:01:37 wysłana przez wojdan »

Offline MaciejTT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota C-HR
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Sierpnia 2022, 23:40:32 »
Witaj, ja się staram to zrobić. Jeśli NIE posiadasz wersji auta wyposażonej w JBLa lub jakiś inny dedykowany fabryczny wzmacniacz to powinno się udać to bez większych problemów. Jak jesteś zainteresowany to mogę ci rozrysować jak to połączyć aby wszystko działało - bo wtyki w przedlifcie są zupełnie inne niż w polifcie.
A i jeszcze jedno - zamontowanie będzie wymagało użycia tapeciaka lub dremela aby spasować radio i ramkę. Ale spokojnie - narzędzia te użyte są po "niewidocznej stronie"

Ja mam akurat wersję z JBL. Czy w takiej sytuacji nie ma możliwości na to by zamienić na radio poliftowe z Android Auto?  :cry:
Tak czy inaczej jak rozumiem jest potrzebna przejściówka ze względu na inne styki?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Sierpnia 2022, 10:16:42 »
inny jest sposób przesyłu fonii gdy masz wzmacniacz plus radio a inny dla samego radia

gotowej przejściówki nikt nie produkuje, radio przed lift a polift ma połowę złączy innych, dodatkowo musiałoby być w wersji z JBL by było mniej roboty, choć nie pamiętam czy w polifcie był JBL
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline MaciejTT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Sierpnia 2022, 00:01:08 »
W poliftowych jest możliwość dobrania pakietu jbl więc jak coś to można mieć.
Zastanawiałem się że skoro już mam wzmacniacz JBL to można by go pewnie przenieść do radia po lifcie nawet jeśli kupię radio po lifcie ale bez JBLa.
Zapewne specjalnie z kablami kombinują tylko po to by nie było można zrobić takiej podmianki w łatwy sposób.
Ja się akurat nie znam za bardzo na elektronice a tym bardziej na tej samochodowej więc ciężko mi coś tu zaproponować ;)

Offline artas182x

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota C-HR 1.8
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Września 2022, 19:54:21 »

Cześć,
jeśli to dla Ciebie nie problem to taki schemat przydałby się zapewnie wielu osobom.

Offline MaciejTT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Września 2022, 23:04:22 »
mam teraz możliwość poużywać tegorocznej C-HRki z android auto i muszę przyznać, że trochę mi odeszła ochota na wymianę radia na  polift w szczególności, że jest to sporo zabawy i kombinowania a przy leasingu aż tak nie mogę kombinować ;)
Największy minus jest związany z koniecznością podpinania się po kablu. Można dokupować dodatkowe modułu by to usprawnić ale zawsze to jest coś dodatkowego będącego w samochodzie.
Niektórzy zgłaszali, że zrywa połączenie i u mnie też występuje ale dość rzadko.
Przez fakt, że mam JBLa w aucie to nawet wymiana na chińczyka może być kłopotliwa by dobrze głośniki działały więc to jest jeszcze jakiś kolejny punkt.

Chciałem przekazać swoje spostrzeżenia bo o ile fajnie jest się patrzeć na większy ekran na mapy google lub waze to jakoś w moim odczuciu aż tak pupy nie urywa  :laugh:
A co do map na android auto to przeszkadza mi fakt, że jak wyświetlam mapy na android auto to nie mogę nic wyszukać na mapie w telefonie, mimo że jestem już w innej apce na AA.

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Września 2022, 06:31:40 »
Przez fakt, że mam JBLa w aucie to nawet wymiana na chińczyka może być kłopotliwa by dobrze głośniki działały więc to jest jeszcze jakiś kolejny punkt

Przy chinczyku nie ma żadnego probelmu czy masz JBL czy nie masz . Daja wtedy inna wiązkę i po sprawie.

Offline MaciejTT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Października 2022, 20:53:55 »
Przez fakt, że mam JBLa w aucie to nawet wymiana na chińczyka może być kłopotliwa by dobrze głośniki działały więc to jest jeszcze jakiś kolejny punkt
:cheesy:
Przy chinczyku nie ma żadnego probelmu czy masz JBL czy nie masz . Daja wtedy inna wiązkę i po sprawie.

W sumie też prawda. Pozostaje pytanie czy taką zamianą nie spowoduję gorszego dźwięku albo że coś innego przestanie działać ale jeśli o mnie chodzi to ostatecznie sobie odpuszczam temat wymiany radia. Łapka na telefon mi wystarczy do navi i połączenie po bluetooth jest git  :grin:

Offline leon01

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota CHR
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Października 2022, 07:59:06 »
Witam kolegów
Mój pierwszy post na tym forum , spróbuję sie dopytać jakie model kolega  zakupił ze jest zadowolony? moze sie podzieli informacja ?.
Bo na temat radioodbiorników z android auto nie wiele można znaleźć . Sam przerobiłem temat dwóch odbiorników i oba musiałem odesłać.
W jednym głos z zestawu głośnowówiacego telefony był jak zza grobu, masakra . W drugim jakość dźwięku ( muzyki ) jak stary magnetofon szpulowy.
Moze ktoś ma sprawdzony patent jak zrobić android na chr z 2018  ?

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1,8 Hybrid
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Października 2022, 08:36:35 »
Witam kolegów
Mój pierwszy post na tym forum , spróbuję sie dopytać jakie model kolega  zakupił ze jest zadowolony? moze sie podzieli informacja ?.
Bo na temat radioodbiorników z android auto nie wiele można znaleźć . Sam przerobiłem temat dwóch odbiorników i oba musiałem odesłać.
W jednym głos z zestawu głośnowówiacego telefony był jak zza grobu, masakra . W drugim jakość dźwięku ( muzyki ) jak stary magnetofon szpulowy.
Moze ktoś ma sprawdzony patent jak zrobić android na chr z 2018  ?

Poczytaj ten wątek, https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,49368.0.html  tam wiele się dowiesz o radiu z androidem do Toyoty C-HR.

Offline miksell

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Października 2022, 11:29:10 »
Jakie radia pasują do C-hr, w ramach wymiany na polift.
Może pasuje radio z corolli/Rav?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl