Autor Wątek: Jaki akumulator do aurisa 1.6  (Przeczytany 10149 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Jaki akumulator do aurisa 1.6
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Marca 2022, 01:17:12 »
Teraz już jest dla mnie bardziej jasne, że ilość A nie ma znaczenia. Dziwne jest, że nie ma tam 60Ah, a ja taki mam ori. Nie ma na liście do 1.6 żadnego z 650 A. Ale ja koniecznie chcę iść w EFB, a ostatni z mojej listy, to taki środek kompromisu cena/wartość/technologia. A co tam, będzie eksperyment szerszy.

Co widzę na lepszym testerze.

Przy nowym aku, wzrost A jest wprost 1:1 proporcjonalny do spadku R. W starym aku Aurisa już tak kolorowo nie jest, wychodzi A 1:3 R. Wiek aku i   ząb czasu mają w tym znaczenie.

Wszystko co pow. 12.60-12.70V będzie na aku po przelocie, z czasem spada, ale jednocześnie wtedy A wzrasta, a R maleje. Maks czas jaki wyłapałem kiedy A w takim wypadku wzrasta, to 4h bankowo, a 6h pewnie. Dalej następuje pogorszenie wyników.   
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Marca 2022, 07:19:08 »
Coraz częściej czytam takie opinie, poczytajcie.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/akumulatory-w%C5%82asne-do%C5%9Bwiadczenia-pozytywne-negatywne.83/post-95682
Na podstawie mojego 13 - letniego doświadczenia z użytkowania Corolli Verso z silnikiem 2,2 D-4D 136 KM w pełni zgadzam się z opinią wyrażoną pod tym linkiem. Też obawiałem się, że duży akumulator 90 Ah przy częstych jazdach po mieście, szczególnie zimą, będzie zawsze niedoładowany, co wpłynie na jego żywotność i sprawność. Nic z tych rzeczy. Nigdy mnie nie zawiódł. Krótka jazda w trasie błyskawicznie uzupełniała niedobór prądu. Coś na rzeczy jest, że alternator dostosowuje wielkość prądu doładowania do zapotrzebowania ze strony akumulatora.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Marca 2022, 09:52:00 »
Warto zauważyć, że jest to zwrot o 180 stopni, wobec dawnych przykazów. Jednak nie jest to reguła jeszcze, bo jest wiele zmiennych, choćby pomiędzy autami jak i warunkami indywidualnymi. Trzymając się bliskości ori aku przy zakupie kolejnego, źle nie będzie, a czasem jak widać, kupując większy może być lepiej. Wychodzi na to, że altek "widzi" czy kolokwialnie wiadro jest małe, czy duże i odpowiednio wtedy pakuje/wypełnia.   

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Marca 2022, 11:41:37 »
Tak dla uściślenia skoro już padają określenia A i R to nie mieszajmy jednostek z symbolami. Napięcie to U (jednostka V czyli wolt, prąd I (jednostka A czyli amper) a rezystancja to R ( "omega" czyli om).

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Marca 2022, 14:58:02 »
Co widzę na lepszym testerze Konnwei 650.

Przy nowym aku, wzrost prądu I (A) jest wprost 1:1 proporcjonalny do spadku rezystancji R (om). W starym aku Aurisa już tak kolorowo nie jest, wychodzi prąd I (A) 1:3 rezystancja R (om). Wiek aku i ząb czasu mają w tym znaczenie.

Wszystko co w napięciu U pow. 12.60V-12.70V będzie na aku po przelocie, z czasem spada, ale jednocześnie wtedy prąd I (A) wzrasta, a rezystancja R (om) maleje. Maks czas jaki wyłapałem kiedy prąd I (A) w takim wypadku wzrasta, to 4h bankowo, a 6h pewnie. Dalej następuje pogorszenie wyników.

Nie jestem jakoś wybitnie elektryczny w pojęciach, chyba dobrze poprawiłem. Pewnie większość wie o co chodziło, ale dla tych co tu tylko zaglądają może trzeba.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Marca 2022, 17:58:59 »
Jest dobrze :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl