Autor Wątek: Trzeci przegląd okresowy  (Przeczytany 18882 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marti3210

• Toyot Leżący
  • *
Trzeci przegląd okresowy
« dnia: 17 Marca 2022, 18:27:57 »
Czy ktoś robił przegląd po trzecim roku użytkowania  ? Gwarancja na auto wynosi 3 lata lub 100 tys. km a więc jeżeli dobrze rozumiem nie będzie miał on wpływu na gwarancję bo ta się skończy kilka dni po przeglądzie.  Czy jest sens robić taki przegląd w ASO czy może lepiej w nieautoryzowanym warsztacie ? Zaznaczę, że auto ma mały przebieg i jest w bardzo dobrym stanie technicznym. W najbliższej okolicy póki co nie ma warsztatu, który może zrobić wpis do elektronicznej książki serwisowej ale kilka oferuje takie przeglądy zgodnie ze specyfikacją producenta.  Oferty na wykonanie usługi to 50-60% wyceny w ASO. Toyota oferuje gwarancję dodatkową na 1 rok za 3 549 zł i dwa za 5 538 zł.
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2022, 18:31:15 wysłana przez marti3210 »

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
Odp: Trzeci przegląd okresowy
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Marca 2022, 19:16:26 »
Masz jeszcze gwarancję na perforację oraz gwarancję na baterie - z tego co się orientuję, to żeby to utrzymać należy wykonywać przegląd...ale nie wiem w jakim okresie - na ten moment daleko mam do takich problemów.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marca 2022, 20:43:13 »
pitolenie z tä perforacjä …. widziales,zeby komuś na wylot przeżarło..?

Ja mam prawie 30k km i w nast pt jade do ASO (moze dlatego,ze mam b blisko) .. 1450 za ..banä wymiane oleju ..
sä jeszcze opcje za 1800 i za 2200 ale nic mi sie nie dzieje z autem..

na Nastepne Serwisy to chyba poszukam jakis autoryzowany punkt ..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2022, 21:34:04 »
pitolenie z tä perforacjä …. widziales,zeby komuś na wylot przeżarło..?

Ja mam prawie 30k km i w nast pt jade do ASO (moze dlatego,ze mam b blisko) .. 1450 za ..banä wymiane oleju ..
sä jeszcze opcje za 1800 i za 2200 ale nic mi sie nie dzieje z autem..

na Nastepne Serwisy to chyba poszukam jakis autoryzowany punkt ..

każdy podejmuje samodzielnie decyzje - chciałem tylko zwrócić na to uwagę żeby kolega zrobił to bardziej świadomie

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Marca 2022, 08:37:52 »
Ja ostatnio kupilem olej i filtry sam. Robocizna 200zl. Do tego przeglad baterii 200zl.

Za wszystko zaplacilem 400zl i mam dalej gw na baterie i slad w ASO ze sie u nich serwisuje.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Marca 2022, 08:46:07 »
Olej i filtr Toyoty, czy cos innego ?

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Marca 2022, 08:47:50 »
Ja ostatnio kupilem olej i filtry sam. Robocizna 200zl. Do tego przeglad baterii 200zl.

Za wszystko zaplacilem 400zl i mam dalej gw na baterie i slad w ASO ze sie u nich serwisuje.

ale w jakim serwisie to robiles?

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Marca 2022, 08:50:05 »

no wlasnie .. podziel sie info - jaki szukać 'taki' serwis ;) ?

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Marca 2022, 09:30:40 »
wiem, że Bosch jest autoryzowany.
Obecne auto tam naprawiam i lubię ich.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Marca 2022, 10:57:34 »
Czy ktoś robił przegląd po trzecim roku użytkowania  ? Gwarancja na auto wynosi 3 lata lub 100 tys. km a więc jeżeli dobrze rozumiem nie będzie miał on wpływu na gwarancję bo ta się skończy kilka dni po przeglądzie.  Czy jest sens robić taki przegląd w ASO czy może lepiej w nieautoryzowanym warsztacie ? Zaznaczę, że auto ma mały przebieg i jest w bardzo dobrym stanie technicznym. W najbliższej okolicy póki co nie ma warsztatu, który może zrobić wpis do elektronicznej książki serwisowej ale kilka oferuje takie przeglądy zgodnie ze specyfikacją producenta.  Oferty na wykonanie usługi to 50-60% wyceny w ASO. Toyota oferuje gwarancję dodatkową na 1 rok za 3 549 zł i dwa za 5 538 zł.
Jest sens dalej w ASO do 5 lat gwarancji obejmuje akumulator hybrydy. Ceny poszczególnych ASO w promieniu do 200km mocno różnią w okolicach 900-2700zl.

Po skończeniu 5 lat to poza ASO.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Marca 2022, 12:48:48 »
hybryda ma do 10 lat i warto z tego korzystać, czasami można ugrać coś, a kosztuje 200 zł rocznie (pewnie inflacja będzie w najbliższych latach). Do 5 lat jest w standardzie na hybryde (bateria i falownik chyba, sam silnik w ecvt już nie(?)

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Marca 2022, 13:59:47 »
Rozmawialem wlasnie z gościem z ASO Toyota..
Jak auto mam na Gwarancji fabrycznej na 3 lata - to przez te 3 lata (lub co 15k km) trzeba jezdzic do nich na wymiane oleju (wtedy w Cenie jest test hybrydy) i wtedy wlasnie mamy do 5 lat gwarancje na baterie.

Po 3 roku mozna jezdzic na wymiane oleju juz poza ASO - ale do nich trzeba na test hybrydy . aaa po 5 latach co 1 rok/15k km do ASO na test hybrydy i wtedy 225pln za każdy taki przegląd baterii. Olej mozna wtedy poza ASO wymieniac../tak że zostaje w ASO przez te 2 lata jeszcze ; ]

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Marca 2022, 14:48:22 »
Jak hybrydy poza ASO, to co roku proponuję wyczyścić zaciski hamulcowe, szczególnie wymienić smar w prowadnicach. Sam olej, filtr i podkładka to nie wszystko.

Offline marti3210

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Marca 2022, 23:34:37 »
Silnik konwencjonalny więc gwarancja zostaje już tylko na perforację blach. W zasadzie trzeci przegląd to "obsługa między przeglądowa" , taka sama jak po roku, czyli wymiana oleju z filtrem, "przegląd sprawności pojazdu" , kontrola elementów wg specyfikacji. W 2020 r. ASO zażądało 1000 zł w tym ok. 600 zł robocizna , i wcale nie była to najwyższa oferta  więc raczej nie będzie to 200 zł choć widząc jak długo mechanik pracował przy aucie jak najbardziej zgadzam się z tym, że tyle realnie warta jest ta usługa.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Marca 2022, 08:40:04 »
Rozmawialem wlasnie z gościem z ASO Toyota..
Jak auto mam na Gwarancji fabrycznej na 3 lata - to przez te 3 lata (lub co 15k km) trzeba jezdzic do nich na wymiane oleju (wtedy w Cenie jest test hybrydy) i wtedy wlasnie mamy do 5 lat gwarancje na baterie.

Po 3 roku mozna jezdzic na wymiane oleju juz poza ASO - ale do nich trzeba na test hybrydy . aaa po 5 latach co 1 rok/15k km do ASO na test hybrydy i wtedy 225pln za każdy taki przegląd baterii. Olej mozna wtedy poza ASO wymieniac../tak że zostaje w ASO przez te 2 lata jeszcze ; ]

To upewnię się, na 4 rok do ASO na przegląd hybrydy, czy nie? Pewnie i tak skończę na przeglądach co roku i po gwarancji w ASO, ale warto wiedzieć.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl