Autor Wątek: Dodatek uszlachetniający do benzyny.  (Przeczytany 6734 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline B0B

• Toyot Pełzający
  • **
Dodatek uszlachetniający do benzyny.
« dnia: 17 Marca 2022, 21:52:54 »
Czy używacie/używaliście dodatków do benzyny?
Kiedyś przede wszystkim produkowane były dodatki do diesla, dziś są uszlachetniacze do benzyny a nawet produkty zrobione specjalnie dla hybryd.
Warto Waszym zdaniem, zdaniem Waszych mechaników, co jakiś czas dolać buteleczkę takiego preparatu do baku?
Corolla Sedan Hybrid (2024) Executive

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
Odp: Dodatek uszlachetniający do benzyny.
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Marca 2022, 22:14:19 »
Od czasu do czasu stosuję w swoich samochodach preparat do czyszczenia zaworów czy inne dodatki widoczne tu https://liquimoly.sklep.pl/24-dodatki-do-benzyny Nie zaszkodziły więc chyba pomagają :-)
3miasto duże i małe :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marca 2022, 22:16:42 »
Ja używałem, używam i raczej będę używał (STP) Polecił mi kiedyś doświadczony mechanik Mitsubishi (szczególnie do silników z bezpośrednim wtryskiem) i tak wlewam to raz na kilka tyś.km.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Marca 2022, 10:51:18 »
Wypada o to zapytać użytkowników flot i tirów, robiących ogromne przebiegi. Obstawiam że nie dolewają  :laugh: lub nawet jeszcze chrzczą paliwo. Mówiąc do rzeczy, najbardziej szkodzą zanieczyszczenia (siarka, woda, celowe oszustwo), których takimi uszlachetniaczami i tak nie zneutralizujemy. Poza tym tego typu dodatki są w paliwach premium. Jest jeszcze kwestia nagaru, który tego typu dodatki mogą rozpuszczać. Osobiście w ciągu swojego życia nie znalazłem na to dowodów. Za to wiem na pewno, że pewne silniki maja skłonności do gromadzenia się nagarów, wynikające prawdopodobnie z nieprzemyślanej lub nieudanej konstrukcji. Takim silnikiem bez wątpienia jest 1,6THP. Najważniejsze jest użytkowanie samochodu, tzn szybkie nagrzanie silnika, unikanie dziadkowego stylu jazdy oraz od czasu do czasu dać silnikowi "popalić".
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2022, 11:52:18 wysłana przez surrender »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Marca 2022, 12:08:56 »
Wypada o to zapytać użytkowników flot i tirów, robiących ogromne przebiegi. Obstawiam że nie dolewają  :laugh: lub nawet jeszcze chrzczą paliwo. Mówiąc do rzeczy, najbardziej szkodzą zanieczyszczenia (siarka, woda, celowe oszustwo), których takimi uszlachetniaczami i tak nie zneutralizujemy. Poza tym tego typu dodatki są w paliwach premium. Jest jeszcze kwestia nagaru, który tego typu dodatki mogą rozpuszczać. Osobiście w ciągu swojego życia nie znalazłem na to dowodów. Za to wiem na pewno, że pewne silniki maja skłonności do gromadzenia się nagarów, wynikające prawdopodobnie z nieprzemyślanej lub nieudanej konstrukcji. Takim silnikiem bez wątpienia jest 1,6THP. I tu żadne dodatki nie pomogą, a do czyszczenia trzeba rozbierać silnik. Najważniejsze jest użytkowanie samochodu, tzn szybkie nagrzewanie silnika, unikanie dziadkowego stylu jazdy oraz od czasu do czasu dać silnikowi "popalić".

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Marca 2022, 18:35:26 »
Czy używacie/używaliście dodatków do benzyny?

Ja nigdy w życiu tego nie stosowałem i nigdy nie zauważyłem, żeby moje silniki miały z tego powodu jakiekolwiek problemy. Mam ograniczone zaufanie do tego typu dodatków, uważam trochę, że w dzisiejszych czasach bardziej chodzi o kasę dla producentów tych wynalazków, niż o korzyści dla silnika. To tak, jak z reklamami leków w TV - można kupić wszystko i na wszystko, ale lwia część tych leków to zwykłe placebo, bo chodzi wyłącznie o drenaż kieszeni dziadków.  Ale dziadki kupują - na głowę, na brzuch, na kości, na pamięć, na młodość, na gardło, na oczy, na wątrobę i serce, słowem, na wszystko.
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2022, 18:41:17 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Marca 2022, 19:02:55 »
Zgadzam się z przedmówcą i też nie stosuję żadnych uszlachetniaczy i znam takich co po kilkaset km zrobili przebiegu i też nic nie uszlachetniali i zawsze jeździli na zwykłej benzynie i nigdy nie kupowali drożej benzyny Premium i nie mieli żadnych problemów z układem paliwowym. Jedynym uszlachetniaczem jakim stosowałem w ostatnich 10 latach to dodatek do diesla na dużych mrozach i to też pewno nie potrzebnie tylko zapobiegawczo. Do benzyny nie ma chyba sensu. Nawet do paliwa Premium nie ma sensu dopłacać. Ja co prawda często tankuje benzynę Premium ale tylko dla tego że we wtorki jest w cenie zwykłego paliwa na Schelu.

PS porównanie uszlachetniaczy do suplementów z apteki jest świetnym porównaniem.
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2022, 19:07:53 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Marca 2022, 19:35:44 »
https://liquimoly.sklep.pl/24-dodatki-do-benzyny

Boże, zobaczcie, ile tego jest - do gazu, do zaworów, do katalizatorów, do wtryskiwaczy, do silnika, do benzyny, do oleju, do hybryd, do diesli i pewnie jest jeszcze więcej na innych aukcjach. Nic, tylko kupować i lać a nasze silniki będą w idealnym stanie i będą osiągały zawrotne przebiegi ;) Ja to już taki jestem, że im więcej czegoś, to mnie bardziej zniechęca. W gamie tych wszystkich dodatków z pewnością znalazłoby się coś, co rzeczywiście pomaga, ale to trzeba umieć wybrać. Ja nie znam się na tym :(

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Marca 2022, 22:34:33 »
PS porównanie uszlachetniaczy do suplementów z apteki jest świetnym porównaniem.
Tu też jest porównanie do zdrowia, warto poczytać komentarze pod filmem jednak reklamowym - moim zdaniem.
https://youtu.be/Xu_g290Om8Y
No i mój ulubiony STP
https://www.youtube.com/watch?v=2u_x99EuTNc
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2022, 22:36:28 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Marca 2022, 08:53:56 »
Tu też jest porównanie do zdrowia
Analogia jest oczywista. Jeżeli ktoś jest młody i piękny lub ma nowy samochód, to cieszy się życiem i cieszy się jazdą. Z wiekiem stan samochodu zaczyna spędzać sen z oczu. I zaczyna się poszukiwanie suplementów do ratowania leciwego silnika :roll:. Taka ludzka natura. Najważniejsze że klient i producent jest zadowolony.
Aczkolwiek ja uważam, że producent projektował silnik do płynów referencyjnych i nie widzę potrzeby stosowania ulepszaczy.
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2022, 09:04:00 wysłana przez surrender »

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Marca 2022, 12:37:45 »
Chyba nie wiecie, że stosuje się dodatki bio do paliw, które zalepiają wtryski i oszczędza się na drogich dodatkach do paliw, które by je usuwały. Tak więc uważam, że warto wlać do baku środek choć raz w roku wystarczy taki za 15zł to nie wydatek. Warto poczytać  http://www.aa1car.com/library/2004/us80414.htm
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Marca 2022, 13:47:07 »
Przeczytałem. Jest opis standardowych procedur serwisowych. Wnioskuję, że wspomniana polieteroamina powinna być stałym dodatkiem do paliwa w ilości 50ml/50l. Wszyscy producenci zachwalają swoje produkty, ale np. na stronie firmy Techron jest informacja, że Ford w biuletynie z 2011r zabrania stosowania preparatów innych niż Techron Concentrate Plus. Toyota również ma swój produkt, który równe dobrze może być niedozwolony przez innych producentów silników. To wszystko nie jest jasne i raczej sprowadza się do potencjalnych (a nie rzeczywistych) korzyści - zupełnie jak w przypadku suplementów diety. Brak jest jednolitych norm i określenia warunków technicznych, jak np w przypadku olejów silnikowych.
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2022, 14:18:22 wysłana przez surrender »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Marca 2022, 22:01:44 »
No i mój ulubiony STP
https://www.youtube.com/watch?v=2u_x99EuTNc

Dlaczego ulubiony? Używasz tego? Przecież twoja RAVka jest sprawna. Lejesz zapobiegawczo? Ja, jakbym już musiał to zastosować, to chciałbym wiedzieć, jaki jest tego skład, czy nie ma to negatywnego wpływu na kosztowny katalizator np., który nie lubi zanieczyszczeń, dodatków w paliwie. 

Offline Luluś ML

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Marca 2022, 22:21:03 »
Chyba nie wiecie, że stosuje się dodatki bio do paliw, które zalepiają wtryski i oszczędza się na drogich dodatkach do paliw, które by je usuwały. Tak więc uważam, że warto wlać do baku środek choć raz w roku wystarczy taki za 15zł to nie wydatek. Warto poczytać  http://www.aa1car.com/library/2004/us80414.htm
W swoim życiu zrobiłem kilka milionów kilometrów. Nigdy nie używałem żadnych środków do paliwa, i nigdy nie zalepiły mi się wtryskiwacze. :cheesy:

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Marca 2022, 08:23:08 »
W swoim życiu zrobiłem kilka milionów kilometrów. Nigdy nie używałem żadnych środków do paliwa, i nigdy nie zalepiły mi się wtryskiwacze. :cheesy:

Bo to jest tak że wszelakie dodatki tak naprawdę pomagają tylko poczuć się lepiej właścicielom - którzy myślą że pod dodaniu czegoś będą mieć coś lepsze/szlachetniejsze/trwalsze  :-) :-) :-)

A producenci tej nafty w kolorowych buteleczkach za nie małe pieniądze w przeliczeniu na litr liczą $$$$$$$$$$$$$$$$$$  :grin: :grin: :grin: :grin:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl