Autor Wątek: Prius 2 - pytanie o wyposażenie standardowe + jak sprawdzić baterię?  (Przeczytany 2460 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michciu94

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Brak
Witam!

Poszukuję obecnie Prius 2 generacji jako drugie auto do domu, aby sprawdzić czy hybryda to jest to, aby na spokojnie przetestować skrzynię eCVT, zweryfikować spalanie przy moim użytkowaniu itp.

Ceny są bardzo mocno różnorodne - od 15 tys do ponad 30 tys, także myślę, że łatwo można wpakować się w jakieś badziewie stąd mam parę pytań:

1) Co było w standardzie w Prius 2? A co można było mieć w opcji? - jakie z opcjonalnych funkcji powinien mieć?
2) Czy przy pomocy OBD ELM327 iCar można zweryfikować stan baterii na miejscu przy sprzedawcy?
3) Czy przejmować się przebiegiem auta i czy jakoś można go zweryfikować?

pozdrawiam i dziękuję

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 4
Odp: Prius 2 - pytanie o wyposażenie standardowe + jak sprawdzić baterię?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Marca 2022, 16:05:59 »
1. Standard z tego co się orientuje to: 4 elektryczne szyby, Klima, podstawowe sterowanie na kierownicy, tempomat ale nie jestem pewien na 100%.
Co do opcji to: nagłośnienie JBL, czujniki cofania (TPA 400) (ale są wersje z czujnikami cofania i dodatkowo na przód TPA 800), kamera cofania, zestaw głośnomówiący, nawigacja, tapicerka w skórze, podgrzewanie foteli, keyless.
Jeśli chodzi o rozpoznanie wersji bogatszych na pierwszy rzut oka to wystarczy popatrzeć na kierownice ma dodatkowe przyciski po prawej stronie i ekran kompa posiada więcej przycisków podstawa ma 4 klawisze dookoła ekranu.
2. Nie wiem czy zadziała. Ja mam Vgate Icar pro i tez działa. żeby zrobić test baterii polecam apke Hybrid assisant darmowa.
3. Przebieg to raczej rzecz poboczna, zawsze trzeba patrzeć na stan danego egzemplarza.
Toyota Prius gen. 4 2017
Była Toyota Prius gen. 2 2008r.
Był Seat Ibiza 1.4 MPI 8v 2000r.

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Marca 2022, 13:42:32 »
szukaj za granica. Ja swoje priusy 2 generacji szukalem za granica. W kraju nawet bym nie rozwazal kupna.

https://www.blocket.se/annons/stockholm/toyota_prius_1_5_vvt_i___3cm_cvt/100087133
https://www.blocket.se/annons/gavleborg/toyota_prius_1_5_vvt_i___3cm_cvt_112hk/100071144
https://www.blocket.se/annons/skane/toyota_prius_1_5_vvt_i_cvt_aut__keyless_112hk_nybes_lagmail/98009036

sa sporo drozsze niz w kraju ale Kupujac samochod ze szwecji po porstu placisz i jedziesz...  skoro mowia ze jest ok to na 99% jest ok.

O baterie bym sie nie martwil bo to tania i prosta naprawa (jezeli masz troche umiejetnosci majsterkowicza to mozesz nawet sam).
Bateria w sumie to byloby moje ostatnie zmartwienie. Ja mialem dwa priusy 2008 obecnie nadal jezdze jednym z nich. jedyne co sie tam psuje to przycisk klapy bo guma sie zestarzala hehehe. Pozatym wymieniam tylko olej i smigam. Jak sie popsuje cos z bateria to wyciagasz rozbierasz sprawdzasz napiecia kazdej celi, formatujesz a jezeli nie dadza sie sformatowac to szukasz na allegro uzywanej celki i ja wymieniasz. tam sa chyba 24 cele i nigdy nie jest tak ze pada cala bateria a kilka cel max...  jest masa filmow na YT jak to naprawic.. nawet naprawa u kogos nie bedzie droga jak sam wymontujesz baterie i zawieziesz na jej przeglad formatowanie i ewentualna wymiane cel.  dawno temu jak kupowalem priusa II gen. znajomy z serwisu toyoty powiedzial mi tak... jak jezdzi to bedzie jezdzil i mozesz smialo brac... jak cos powypadkowe nie pewne albo niesprawne to lepiej unikac.

Powodzenia!

Offline michciu94

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Brak
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Marca 2022, 11:29:15 »
Dzięki za odpowiedz. Jestem w trakcie szukania i we wtorek chce jechać na Warszawę bo tam ich trochę stoi pooglądać żeby wyrobić opinie. Oglądałem jednego który był sprowadzony z Niemiec przez ASO Toyota i tam został zakupiony - do końca (ok. 210tys przebiegu) serwisowany w ASO na co są kwity, niedawno robiony pełny serwis (hamulce, jakieś tuleje) i niby wszystko jest tiptop - jak to jest z tymi ASO? Cena to 27tys - polift 2007 z bajerow keyless, nawigacja, jbl, światła dzienne.

O bateriach trochę poczytałem, popatrzyłem i nie ma co się bac. Trochę majsterkować umiem, wiec z tego co patrzyłem najniebezpieczniejsze jest odpięcie baterii ze względu na napięcie - sama naprawa to pikuś - po prostu wymaga czasu na ladowanie i rozładowanie. Przy zakupie jedynie można sprawdzić dr priusem jak tam stan i czy nie ma błędów.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Marca 2022, 17:19:51 »
szukaj za granica. Ja swoje priusy 2 generacji szukalem za granica. W kraju nawet bym nie rozwazal kupna.

BZDURA.
A co się dzieje z tymi wspaniałymi autami jak już je kupisz i sprowadzisz do PL? Nagle stają się złomem na kołach niewartym zakupu?

Miałem P2 i P3. Oba kupione w PL. Oba zakupy trafione.
 P2 w świetnym stanie, dobre wyposażenie, praktycznie nie wymagała żadnych zabiegów. Cena średnia dla rocznika.

P3 w atrakcyjnej cenie, zrobione kilka rzeczy i tak wyszła nieźle jak na ceny podobnych egzemplarzy.

Aha, oba kupione w promieniu 100km od domu. I nie mieszkam w Warszawie.

Po prostu trzeba poszukać i się nie napalać, tylko spokojnie obejrzeć i ocenić czy auto warte zakupu. Nieważne, czy sprowadzone, czy jeżdżone u nas.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl