Autor Wątek: Dziwna praca silnika Auris Hybrid  (Przeczytany 2115 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marian Jedyny

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris Hybrid
Dziwna praca silnika Auris Hybrid
« dnia: 21 Marca 2022, 11:31:34 »
Witam.
Jestem nowy na forum, proszę zatem o wyrozumiałość.
Posiadam Toyotę Auris Hybrid 2014r i niepokoi mnie praca silnika. Generalnie dzieje się tak tylko przy bardzo rozładowanej baterii, czyli poniżej około 40% (używam aplikacji Hybrid Assistant). Silnik wtedy głośno pracuje i przy trybie D i wciśniętym hamulcu wchodzi w drżenie, rośnie wtedy bardzo chwilowe zużycie paliwa.gdy da się na N odgłos słabnie. Po ruszeniu, nawet przy rozgrzanym silniku, w trakcie jazdy silnik spalinowy nie wyłącza się dopóki nie naładuje baterii w okolice ponad 50%.
Dodam, że generalnie w trakcie jazdy nie ma kłopotów, apliacja do OBDII nie pokazuje żadnych błędów, średnie spalanie wg komputera około 4,5l/100km (realne, liczone przy dystrybutorze 4,9l/100km).
Proszę o jakieś doświadczenia lub sugestie.
Dziękuję

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Dziwna praca silnika Auris Hybrid
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Marca 2022, 12:58:07 »
To jest jak najbardziej prawidłowe zachowanie.  Bateria NiMH, aby zachować długą żywotność, nie może być ani silnie rozładowywania, ani ładowana na 100% pojemności, system HSD wykorzystuje ją właśnie w zakresie od ok. 40% do ok. 80% pojemności, to się jeszcze zmienia w zależności od temperatury.

Te 40% w HA to pewnie 2 kreski na wskaźniku.  Gdy bateria rozładuje się do tego poziomu, następuje wymuszone doładowanie przez silnik spalinowy, który wtedy pracuje na stałym poziomie obrotów, który jednak nie jest pokazywany przez wskaźnik zegarowy.

Na N nie przełączaj, bo wtedy tylko wydłużysz proces, w trybie N nie ma ładowania baterii, silnik kręci się nieobciążony, stąd inny dźwięk.

Offline Marian Jedyny

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Marca 2022, 09:08:57 »
Dzięki. Widzę, że nieprecyzyjnie się rozpisałem. Wiem, że włącza się prądnica, natomiast to co mnie niepokoi, to sama praca silnika wtedy. Chodzi głośno i tak jakby stukał. Nie wiem jak to opisać. Pewnie musiałbym nagrać ten odgłos  :grin:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Marca 2022, 09:52:50 »
Pisałeś też o wibracjach.  Może stan poduszek amortyzujących na mocowaniach silnika trzeba sprawdzić?

Albo to kwestia czasu.  Auta z wiekiem robią się głośniejsze, przegrody i wytłumienia się rozszczelniają.  Jaki ma przebieg?

Offline thrillco

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris HSD
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Marca 2022, 10:58:48 »
Jaki przebieg?
Może sprawdź rurkę z egr - do wyczyszczenia -.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl