VW ma podobno mocniejsze ciągnięcie za kierownicę.
Tak jest, co prawda rav4 na razie jechałem tylko na jeździe próbnej, ale często jeżdżę corollą tnga i seatem leonem 2018, obywa auta wyposażone we ACC i LKA, z automatem i opcją stop&go. Nie wiem jakie są opcje tempomatu i LKA/LTA w Toyocie, ale w Seacie mam ustawione na najmocniejsze wspomaganie utrzymania na pasie ruchu i tempomat adaptacyjny w trybie sportowym (są jeszcze normal i eco), no i jadąc 120km/h s7 z Warszawy na południe, możesz w ogóle nie dotykać kierownicy i samochód sam przejedzie każdy zakręt, większość zakrętów przejedzie nawet z prędkościami rzędu 140-150km/h. Dużo szybciej też łapie pasy, szczególnie w nocy, gdzie Toyota musi mieć wysoko ustawione światła (nie ma samopoznawania świateł, dziwne, że przyoszczędzili bo to sedan executive), żeby łapać pasy, a to niestety nie zawsze jest możliwe, bo przy większym obciążeniu i mniejszym ruchu, albo oślepiasz auta w oddali, albo nie masz LTA.
W VAG LKA działa też z wyłączonym tempomatem, ale nie wiem jak to jest dokładnie z Toyotą, bo mam wrażenie, że przy tempomacie w trybie standby, też działa LTA.
Ale teraz VAG w nowych modelach na płycie MQB (golf, octavia, leon, formentor) ma już super zaawansowany tempomat, z rozpoznawaniem lini ciągłej od przerywanej, od barier energochłonnych i krawężników. System sam rozpoznaje zakręty (bez udziału mapy) i odróżnia samochód od motocykla czy ciężarówki.