Przerabiałem ten temat, w Polsce można kupić albo słabe i absurdalnie drogie philipsy albo tańsze i jeszcze słabsze philipsy albo absurdalnie tanie i absurdalnie tragiczne chińczyki. Chińczyki wiadomo jak świecą; w tych produktach liczy się po 1. cena a po 2. napis led. Powinny być absolutnie zakazane bo się nie nadają do kompletnie niczego co zresztą widać na naszych drogach.
Wejdź stronę
https://www.bulbfacts.com/led-kits/chart/ poszukaj wg. parametrów jakie Cię interesują, w cenie jaka Cię interesuje i szukaj na amazon.com . Ja po przeanalizowaniu różnych testów sam dla testu kupiłem Auxbeam F16 Plus ponieważ są w miarę tanie i są jednymi z cieplejszych ledów no i +162% światła (czyli 2,6x mocniejsze od halogenu) wyglądało dobrze. Kosztowały 302zł bo darmowy Prime + tam jakiś rabat nie wiem (polski prime to coś innego niż amerykański ;p) i wyszły 3 stówki. Przyleciały z Nowego Jorku w chyba kilka dni roboczych.
Co bym o nich powiedział? Odcięcie jest idealne, ilość światła naprawdę zauważalnie większa a barwa idealna; bez żadnych poświat niebieskich czy wręcz fioletowych jak w tanich chińczykach. Biel jest biała jak w fabrycznych ledach u znaaacznie droższej konkurencji. Pobór energii wg. Hybrid Assistanta by się mniej więcej zgadzał z tym co zmierzyli na stronie, po dłuższym działaniu (aczkolwiek była zima) powietrze z tej turbinki ledwo było ciepłe, sama turbinka w zasadzie niesłyszalna przy zamkniętej masce i z minusów - radio FM działa wyraźnie słabiej.
I tyle, nie polecam bo nielegalne. Przy okazji wcześniej też zmieniłem żarówki postojowe/dzienne na ledowe akurat philipsy bo były z outletu czy coś ale z 2 letnią gwarancją także... z mijania komponowały się idealnie. Też nie polecam ale te zostawiłem, wystarczy stanąć na 10s przy ruchliwej drodze by wskazać kogoś z gorszymi dziennymi bo krzywe, słabe, przepalone w połowie czy cokolwiek więc zostawiłem. Zawsze zmniejszony pobór energii a co za tym idzie niższe spalanie. (mam hybrydę) :D