Autor Wątek: Yaris III FL - żarówki HIR2  (Przeczytany 6697 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KPiotr

• Toyot Leżący
  • *
Yaris III FL - żarówki HIR2
« dnia: 22 Marca 2022, 13:25:54 »
Dzień dobry,

Posiadam Toyotę Yaris III (2018) w wersji Selection.

Od jakiegoś czasu nie za bardzo satysfakcjonują mnie rezultaty świecenia fabrycznych żarówek świateł mijania - HIR2.

Czy wymieniał ktoś może na jakieś lepsze i może coś polecić?

Z tego co czytałem zamiana na LED nie za bardzo jest legalna (brak homologacji?), czy to prawda?

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
Odp: Yaris III FL - żarówki HIR2
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Marca 2022, 19:41:14 »
Z tego co czytałem zamiana na LED nie za bardzo jest legalna (brak homologacji?), czy to prawda?

Prawda, ale to jedyne rozwiązanie, aby poprawić ilość światła.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Marca 2022, 07:37:51 »
Przerabiałem ten temat, w Polsce można kupić albo słabe i absurdalnie drogie philipsy albo tańsze i jeszcze słabsze philipsy albo absurdalnie tanie i absurdalnie tragiczne chińczyki. Chińczyki wiadomo jak świecą; w tych produktach liczy się po 1. cena a po 2. napis led. Powinny być absolutnie zakazane bo się nie nadają do kompletnie niczego co zresztą widać na naszych drogach.
Wejdź stronę https://www.bulbfacts.com/led-kits/chart/ poszukaj wg. parametrów jakie Cię interesują, w cenie jaka Cię interesuje i szukaj na amazon.com . Ja po przeanalizowaniu różnych testów sam dla testu kupiłem Auxbeam F16 Plus ponieważ są w miarę tanie i są jednymi z cieplejszych ledów no i +162% światła (czyli 2,6x mocniejsze od halogenu) wyglądało dobrze. Kosztowały 302zł bo darmowy Prime + tam jakiś rabat nie wiem (polski prime to coś innego niż amerykański ;p) i wyszły 3 stówki. Przyleciały z Nowego Jorku w chyba kilka dni roboczych.
Co bym o nich powiedział? Odcięcie jest idealne, ilość światła naprawdę zauważalnie większa a barwa idealna; bez żadnych poświat niebieskich czy wręcz fioletowych jak w tanich chińczykach. Biel jest biała jak w fabrycznych ledach u znaaacznie droższej konkurencji. Pobór energii wg. Hybrid Assistanta by się mniej więcej zgadzał z tym co zmierzyli na stronie, po dłuższym działaniu (aczkolwiek była zima) powietrze z tej turbinki ledwo było ciepłe, sama turbinka w zasadzie niesłyszalna przy zamkniętej masce i z minusów - radio FM działa wyraźnie słabiej.
I tyle, nie polecam bo nielegalne. Przy okazji wcześniej też zmieniłem żarówki postojowe/dzienne na ledowe akurat philipsy bo były z outletu czy coś ale z 2 letnią gwarancją także... z mijania komponowały się idealnie. Też nie polecam ale te zostawiłem, wystarczy stanąć na 10s przy ruchliwej drodze by wskazać kogoś z gorszymi dziennymi bo krzywe, słabe, przepalone w połowie czy cokolwiek więc zostawiłem. Zawsze zmniejszony pobór energii a co za tym idzie niższe spalanie. (mam hybrydę) :D

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Marca 2022, 11:07:55 »
Może ten osram będzie coś tam jaśniejszy ale imo. 5000K to absolutne kłamstwo. Mam z niebieskim paskiem halogeny h4 i faktycznie, ciut jest chłodniejsze niż fabryczne longlife od osrama bez niebieskiego paska no ale właśnie... CIUT. Zamiast powiedzmy 3400k może skoczyło na 3600k i to tyle. Dodatkowo wiadomo; im więcej syfu w postaci niebieskich pasków tym mniej światła wychodzi z żarówki bo to wszystko zatrzymuje światło a im mniej światła tym cieńsze żarniki żeby świeciły jaśniej a wtedy trwałość leci na łeb na szyję.

Z drugiej strony zwrot jest darmowy, zamówić i sprawdzić możesz, ewentualnie odeślesz ;)

na koniec posta w sumie na yt wszedłem i mam np https://youtu.be/ltIFEhZEAME?t=135 nie wiem czy gość w ogóle balans bieli zablokował, kiedyś po zmianie na tungsramy +120% h4 robiłem takie porównanie fotkami - ustawienia w tym balans identyczny i w sumie wynik podobny; właśnie ciut jaśniej i ciut bielej.

Offline KPiotr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Października 2022, 21:35:44 »
Dzień dobry, chciałem podbić temat, bo w końcu nie wymieniłem tych żarówek, ale zaczyna się jesień i wiadomo jaka pogoda, a co za tym idzie - źle mi się jeździ.

Patrzyłem jeszcze na coś typu https://allegro.pl/oferta/zarowka-philips-hir2-px22d-x-tremevision-pro150-12351842757 , czy jest sens?

Trochę się boję tego braku homologacji oraz, że auto nie przejdzie przeglądu (teoretycznie).

Mam jeszcze jedno pytanie - zauważyłem, że wszytkie LED HIR2 mają inny kształt, nie listera L, tylko są "proste", czy trzeba jakoś uważać pod kątem ewnetualnego montażu?

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Października 2022, 14:24:18 »
Pod maską jest dość miejsca, grunt żeby były HIR2.
A czy warto to możesz sprawdzić, w razie co można odesłać jeśli by Cię nie usatysfakcjonowały ew. poszukaj po prostu lokalnie w jakimś sklepie motoryzacyjnym że byś chciał przetestować co mają.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Października 2022, 19:20:03 »
Mam Ultinon 2. W soczewkach Yarisa działają zarąbiście. Pobocze oświetlone od samej krawędzi przodu samochodu i ogólna jakość doświetlenia porównywalna do oryginalnych LED w Camry, a drogowe chyba lepiej niż w Camry. Przeprowadziłem szereg testów drogowych i dla kierowcy z naprzeciwka wygląda to bez zarzutu. Nie ma w ogóle co porównywać z żarówkami nawet po 300zł, a takie miałem oryginalne Toyoty spaliły się po niecałym roku. Montowałem na wiosnę i jeszcze nie wiem jak z zamarzaniem kloszy, ale myślę że butelka rozmrażacza rozwiąże potencjalny problem. Jak policja się doczepi, to będę się martwił później.

Offline Karol_a

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris III Yaris
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Listopada 2022, 23:31:56 »
A czy jest możliwość przerobienia świateł do jazdy dziennej żeby były w światłowodach? Yaris 1.5 rok 2018, wersja premium +city+style

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl