Autor Wątek: Lekkie szarpnięcia na zimnym silniku  (Przeczytany 1368 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
Lekkie szarpnięcia na zimnym silniku
« dnia: 31 Marca 2022, 23:16:16 »
Cześć. Mam mały problem z moją corollką 1.8vvti. W zasadzie to jest od kiedy ją mam (4 lata) ale jakoś dopiero teraz się zabrałem i pisze na forum
Chodzi o to że jak jest zimny silnik (jazda na paliwie) to podczas jazdy czuć lekkie szarpnięcie przy dodaniu gazu. Tzn. jak jadę na biegu z puszczonym gazem i jak dotknę gazu żeby przyspieszyć to jest takie jakby lekkie zawahanie/opóźnienie reakcji silnika i po jakimś ułamku sekundy jest jedno szarpnięcie po czym przyspiesza normalnie.
W aucie jest założony gaz ale to samo się działo jak gazu nie było więc to nie powinno mieć wpływu.
Co to może być? Jakiś czujnik? Coś do czyszczenia?

Świece nowe, cewki sprawne (jedna była wymieniona ok rok temu)

Gaz po przeglądzie, komplet filtrów wymieniony.
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2022, 23:18:49 wysłana przez mar11111 »

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Lekkie szarpnięcia na zimnym silniku
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Kwietnia 2022, 21:41:18 »
Nikt nic nie podpowie?

Offline esox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Kwietnia 2022, 21:06:56 »
Nie pomogę, ale mam tak samo (albo podobnie). Nie mam założonego gazu, ale w niektórych porach roku (chyba najczęściej przez lato) gdy silnik jest jeszcze zimny, czuję szarpnięcia przy puszczaniu jak i dodawaniu gazu. Gdy silnik się rozgrzeje, problem znika. Jak już wspomniałem ma to charakter okresowy. Świece na pewno nie mają na to wpływu, bo wymieniłem je już ze dwa razy.

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Kwietnia 2022, 10:46:11 »
Da się z tym jeździć ale czasem to trochę denerwuje. Szkoda że nikt nie rozwiązał tego problemu

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl