Autor Wątek: Konserwacja podwozia, warto,cena  (Przeczytany 43701 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Konserwacja podwozia, warto,cena
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Października 2022, 22:26:31 »
Zastanawiam się nad wykonaniem podstawowej konserwacji podwozia zaraz po odebraniu samochodu i napisałem do mojego opiekuna czy jest szansa na wykonanie takiego zabezpieczenia w ASO, a jeśli nie to czy wykonanie tego we własnym zakresie ma wpływ na gwarancję. Odpowiedź mnie trochę zaskoczyła bo napisał, że w ASO tego nie wykonują, a jak zrobię to we własnym zakresie to oczywiście stracę gwarancję. Czy ktoś interesował się tym tematem i może podzielić się jakie informacje są udzielane w innych salonach?
Zmień to ASO, bo widać, że tkwią w latach 90-tych. Przepisy się już dawno zmieniły.

Offline m___s

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Października 2022, 23:19:58 »
Niestety już jest za późno na zmianę, ale następnym razem przyłożę się bardziej do znalezienia dobrego ASO.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Października 2022, 00:36:50 »
Niestety już jest za późno na zmianę, ale następnym razem przyłożę się bardziej do znalezienia dobrego ASO.
A czemu za póżno??? Przecież w dowolnym momencie możesz jechać do dowolnego ASO. Żadnej umowy z nimi chyba nie masz - no chyba że to jakiś układ flotowy ale nie słyszałem o czymś takim nigdy,
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline m___s

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Listopada 2022, 16:26:04 »
Myślę, że w tym temacie możemy kontynuować rozmowę na temat konserwacji RAV4. Wleciał właśnie świeżutki filmik o tym jak wygląda podwozie w RAV4 po przejechaniu 17k kilometrów i który jeszcze nie widział zimy.

https://youtu.be/9KA76lNjggc

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Listopada 2022, 16:57:51 »
Sztraszne. Jak już zobaczy zimę to pewnie blachy zaczną odpadać.  :cheesy:
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Listopada 2022, 17:00:49 »
Sztraszne. Jak już zobaczy zimę to pewnie blachy zaczną odpadać.� 
Wiarygodność poziom level :)
Przecież on sobie klientów nagania tymi filmikami.
"A tutaj zaślepkę wydmuchało - ale to nie my"
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Listopada 2022, 17:59:44 »
Fakt jest taki -  że jak wygląda to widać :)

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Listopada 2022, 19:47:37 »
Przecież on sobie klientów nagania tymi filmikami.

A że jakość fabrycznej ochrony jest mizerna, co widać - to w tym roku terminów już dawno brak.
Konserwację robi mega-dobrze i jak widać nie brakuje osób chcących poprawić to co najbardziej kuleje

A czy gwarant (Toyota) po 5 latach będzie chętny do naprawy gwarancyjnej fabrycznego podwozia?
Niektórzy Właściciele Hiluxow czy Land Cruiser ów już po kilku miesiącach od odbioru auta spotkali się z odmową naprawy spawów ramy, które pokryła rdza.

Więc może z tym tematem być ciekawie :)
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2022, 19:49:29 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Listopada 2022, 20:39:44 »
A że jakość fabrycznej ochrony jest mizerna, co widać - to w tym roku terminów już dawno brak.
Konserwację robi mega-dobrze i jak widać nie brakuje osób chcących poprawić to co najbardziej kuleje.
A on ile gwarancji daje? I jaką wartość ma taka gwarancja?
A czy gwarant (Toyota) po 5 latach będzie chętny do naprawy gwarancyjnej fabrycznego podwozia?
Niektórzy Właściciele Hiluxow czy Land Cruiser ów już po kilku miesiącach od odbioru auta spotkali się z odmową naprawy spawów ramy, które pokryła rdza.
Przecież żadnej gwarancji na rdzę powierzchniową IMHO nie ma - to dlaczego mieliby naprawiać?

Broń Boże nie chcę bronić Toyoty, ale co - teraz Toyota zamieniła się miejscami z Mazdą?

Jakby co, to jeszcze nie odebrałem :)
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Listopada 2022, 10:57:09 »
Wleciał właśnie świeżutki filmik o tym jak wygląda podwozie w RAV4 po przejechaniu 17k kilometrów i który jeszcze nie widział zimy.
Obejrzałem. Podwozie dalej nowe. Na podłodze nie widać śladu rdzy. Na nadkolach też. Jedynie kilka miejsc na wymiennych elementach zawieszenia. Ten samochód na filmie na pewno nie wymaga ingerencji stacji konserwującej podwozia. Ale jak ktoś chce, to kto mu zabroni?

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Listopada 2022, 15:14:59 »
Kiedy to furasie pływały u Faszystów? 2-3 lata temu? Nic, tylko filmiki kręcić :) Tak jak ktoś pisał na innym forum - wystarczy rajdzik po plaży w Mielnie i już rdza wychodzi. A ja sam w tym roku widziałem, jak gostek Bawarą kombi wodował skuter w Drawnie. Tylne lampy pod wodą były. Ja mam przewiewny garaż i na razie gdzieś konserwację.
W załączeniu moje zdjęcia (ale nie mojej) RAV-ki na placu u dealera - no wychodzi rdza spod nakrętki na nówce sztuce. Śruby mogłyby być z nierdzewki - ale czy w innych markach są? Czy chodzi o brak konserwacji właśnie na śrubach? No i jest rdza na tłumiku, ale to przecież normalne.

« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2022, 15:16:57 wysłana przez OBI_FMJ_PL »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Listopada 2022, 15:26:42 »
Na dniach, noo, góra 2-3 tyg. będę wymieniał koła w swojej, to zrobię zdjęcia jak to wygląda w juz prawie trzy letnim w zasadzie aucie (od daty produkcji) nie konserwowanym. Będzie jakiś wgląd ;)
Sam jestem ciekawy.
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Listopada 2022, 15:47:37 »
Na dniach, noo, góra 2-3 tyg.
Za późno - już będzie po odbiorze ;)
I za dużo bez zdjęcia osłon chyba nie widać

ale chętnie zobaczę.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Listopada 2022, 15:51:01 »
każdy czyni ze swoim autem co chce, ja używam jak jest; moja ravka po siedmiu latach eksploatacji ma podwozie w idealnym stanie. problem stanowi kazda niefabryczna ingerencja, dlatego chciałem zrezygnować z pseudoblokady montowanej w Mszczonowie. nie dało się, trudno, jakoś to pokonam..

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Listopada 2022, 09:22:32 »
Na dniach, noo, góra 2-3 tyg. będę wymieniał koła w swojej, to zrobię zdjęcia jak to wygląda w juz prawie trzy letnim w zasadzie aucie (od daty produkcji) nie konserwowanym. Będzie jakiś wgląd ;)
Sam jestem ciekawy.
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
To przed wymianą podjedź na myjkę automatyczną i wymyj sobie podwozie - wtedy powinno być coś lepiej widać oczywiście tu gdzie nie ma osłon  bo i tak 80% jest pod osłonami.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl