Autor Wątek: Konserwacja podwozia, warto,cena  (Przeczytany 43714 razy)

Online Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
Odp: Konserwacja podwozia, warto,cena
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Listopada 2022, 21:46:55 »
Trochę Japonców zjezdziłem w swoim życiu i wiem czym to sie kończy po 10-15 latach  :-P
Więc po odbiorze auta od razu do siebie na warsztat i konserwa w profile w każdy możliwy otwór technologiczny . Tak samo potraktowałem koledze CHR i Camry .

« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2022, 21:48:34 wysłana przez Bartek79 »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #31 dnia: 09 Listopada 2022, 07:29:04 »
Lepiej tak niż wcale
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #32 dnia: 09 Listopada 2022, 08:50:28 »
Trochę Japonców zjezdziłem w swoim życiu i wiem czym to sie kończy po 10-15 latach
Dlatego w moich samochodach te kwestie załatwia drugi bądź trzeci właściciel:))

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Listopada 2022, 12:37:01 »
Jeżeli kogoś stać na zmianę auta co kilka lat to tak. Jeżeli zrobił zakup z myślą o wykorzystaniu przez dekadę, to realizacja konserwacji po wyjeździe z salonu ma uzasadnienie. I wg mnie nie musi to być w koszcie 10tys zł z rozkręcaniem pojazdu do ostatniej śrubki.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #34 dnia: 09 Listopada 2022, 12:45:52 »
nie musi to być w koszcie 10tys zł z rozkręcaniem pojazdu do ostatniej śrubki.
Jakbym był na emeryturze i miał do dyspozycji ciepły garaż z podnośnikiem, to sam zrobiłbym sobie taką konserwację za ułamek ceny i wtedy może to mieć sens. Trzeba zdjąć koła, osłony podwozia i trochę innych zabawek, umyć dokładnie podwozie, odtłuścić, nałożyć preparat i dać wyschnąć. Myślę, że w tydzień da się to ogarnąć. Można nawet spróbować z kanału. Ale tak jak pisałem. Nie jestem na emeryturze, a samochód kupiłem żeby korzystać, a nie poprawiać fabrykę. Jakbym wiedział, że jest zepsuty, to bym kupił innej marki, sprawny.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 09 Listopada 2022, 12:55:13 »
samochód kupiłem żeby korzystać, a nie poprawiać fabrykę.
Mam podobnie, samochód nie jest Świętym Grallem, tylko przedmiotem użytkowym, który co jakiś czas się zmienia. Po prostu użytkuje go w/g wskazań producenta i tyle, a jedyne odstępstwo które zrobię to wymiana oleju co 15 tys. a nie co 20 tys.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 09 Listopada 2022, 13:09:17 »
I nie jestem milionerem, nie wymieniam samochodów co 3 lata. Uważam po prostu, że sprzedając samochód 5-8 letni dostanę za niego dobrą cenę, która pozwoli mi na opłatę wstępną do nowej umowy leasingowej czy kredytowej. Za 15 letni wiele już się nie dostanie.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Listopada 2022, 14:17:39 »
Mam podobnie, samochód nie jest Świętym Grallem, tylko przedmiotem użytkowym, który co jakiś czas się zmienia.
Słowa klucz "jakiś czas". W zależności od zasobności kieszeni i wykorzystania dla jednych jest św grallem dla drugich tym samym co młotek lub cyrkularka. Dla jednych to przedmiot do pracy i leasing wrzucony w koszt działalności gospodarczej, dla innych rodzinny samochód, zakupiony za oszczędności, który ma starczyć na kolejne długie lata. Dyskusja z takimi argumentami jest więc bezprzedmiotowa, bo punkt widzenia zależy od punku siedzenia. W tym wątku zdecydowanie bardziej sens mają argumenty techniczne:  nie rdzewieje, jednak rdzewieje i po jakim czasie. A gdy zakonserwować to jak, czym, za ile i na ile wydłuży to dobry stan.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 09 Listopada 2022, 14:27:35 »
I nie jestem milionerem, nie wymieniam samochodów co 3 lata. Uważam po prostu, że sprzedając samochód 5-8 letni dostanę za niego dobrą cenę, która pozwoli mi na opłatę wstępną do nowej umowy leasingowej czy kredytowej. Za 15 letni wiele już się nie dostanie.
Jednak zdecydowanie przyjemniej jeździ się 10 letnim autem bez odpadającej korozji, bez purchli na progach, bez rozklekotanego od korozji zawieszenia. A zadbane auto sprzedaje się szybko, wartościowo i przyjemnie.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 09 Listopada 2022, 14:28:29 »
Wszim, zwracam honor. W tym wątku powinni wypowiadać się tylko zwolennicy konserwacji. Skoro ktoś nie konserwuje, niech nie odradza innym. Przepraszam, biorę to na klatę. Nie traktujcie moich wypowiedzi jako zaleceń, ale tylko jak prywatną opinię. Kończę ten wątek.

Online Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #40 dnia: 09 Listopada 2022, 19:56:34 »
Jednak zdecydowanie przyjemniej jeździ się 10 letnim autem bez odpadającej korozji, bez purchli na progach, bez rozklekotanego od korozji zawieszenia. A zadbane auto sprzedaje się szybko, wartościowo i przyjemnie.

Dokładnie:)

Każde swoje auto konserwowałem jeśli tego wymagało. Dwie marki jakie miałem ostatnio czyli BMW i obecne Renault żony nie wymaga konserwacji,bo woski leją się z każdego miejsca fabrycznie  :-)
Mam trochę pedantyczne podejście do każdego auta, i lubie mieć pod kontrolą i w stanie idealnymi,nawet podwozie.
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2022, 20:08:48 wysłana przez Bartek79 »

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Listopada 2022, 23:37:26 »
Rav 4 jest moja 3 toyotą i nauczony doświadczeniem od razu przy odbiorze  auta poprosiłem o zabezpieczenie antykorozyjne dealera. Mam 3 lata gwarancji na usługę , co przegląd mają obowiązek sprawdzić powłokę. Po 3 latach dopłacam do uzupełnienia braków i następna gwarancja na 2 lata. Przed wykonaniem zabiegu dostałem dokładną informacje czym to robią (inotek pro lub dry) przepraszam jak cos przekręciłem. Koszt w lipcu był 3000,- brutto. Teraz 5000,-
Chciałem z tego co wiem być u naszego moderatora na zabezpieczeniu, ale czas jak i odległość były dla mnie kłopotliwe. Niestety.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #42 dnia: 10 Listopada 2022, 00:25:51 »
I to jest najlepsza opcja jeśli ktoś chce to robić. Nie chodzi o to, że twierdzę, że w ASO zrobią to lepiej, ale jeśli coś, gdzieś zacznie trzeszczeć po 3 miesiącach, to nawet nie wiadomo u kogo reklamować. Znając życie jedni zwalaliby na drugich. Tak masz jednego gwaranta i 0 stresu

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #43 dnia: 10 Listopada 2022, 06:26:52 »
W nie każdym ASO to robią. U mnie nie ma takiej opcji. Pytałem sprzedawcę przed odbiorem.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #44 dnia: 10 Listopada 2022, 07:20:58 »
firek, co ma trzeszczeć po 3. miesiącach? rdza na podwoziu? no nie być śmieszny. Na wóz masz 3 lata gwarancji bez konserwacji. Jak trzeszczy to reklamujesz bez względu czy konserwowałeś czy nie. Naprawdę, niektórzy to niezłą padakę robią z tej Ravki :shock:
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl